Een seniorenkat vraagt om een aangepaste verzorging. Denk maar aan zijn voeding, beweging, kattenbak, lichaamsverzorging én natuurlijk de medische zaken. Toch kun je jouw kat op leeftijd met een kleine beetje hulp een mooie oude dag bezorgen, wij helpen je op weg! Maar vanaf wanneer is een huistijger eigenlijk een seniorkat?

Seniorenkat vanaf 8 – 10 jaar oud

Vanaf wanneer je over een seniorenkat spreekt, staat niet helemaal vast. Rond de 10e verjaardag komen vaak de eerste ouderdomsverschijnselen om de hoek kijken, maar bij sommige katten gebeurt dit al eerder. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte van het dier.

Katten zijn ware meesters in het verbergen van hun pijntjes en handicaps. Uiterlijk zie je vaak geen verschil aan je kat. Maar de stofwisseling, het immuunsysteem en het gedrag veranderen in de loop der tijd wel.

 

Tekst gaat verder onder deze afbeelding.

senior katten

1. Voeding moet licht verteerbaar zijn

Licht verteerbare voeding met een hoog eiwitgehalte is voor een oudere kat erg belangrijk. In plaats van één keer per dag te voeren, is het beter drie tot vier keer per dag kleine hoeveelheden te geven. Maar let wel op de slanke lijn van je kat, want overgewicht is een veel voorkomende of verslechterende oorzaak van typische ouderdomskwalen als artrose.

Controleer eens in de maand het gewicht van je kat en pas – waar nodig – de hoeveelheden van de voeding aan. Doe dit echter wel altijd in overleg met een dierenarts.

 

2. De slaapplekjes van een oude huistijger

Het lijf van een seniorenkat kan zijn lichaamstemperatuur minder goed aanpassen, bovendien is het vaak minder soepel dan voorheen. Geef je huistijger op leeftijd daarom zachte, comfortabele slaapplekjes die lekker warm zijn. Zorg ervoor dat deze ook makkelijk te bereiken zijn.

 

3. Het kattentoilet met lage instap

Ook voor de kattenbak geldt dat deze goed en makkelijk  te bereiken moet zijn. Je seniorenkat moet zonder moeite in de bak kunnen komen, rechtop kunnen staan en om zijn eigen as kunnen draaien. Een flinke bak met een niet te hoge instap zonder dak, heeft vaak de voorkeur. Zet de kattenbak op een wasbare, stroeve onderlaag om te voorkomen dat er bij het graven korrels door het huis verspreid worden. Je kat heeft overigens het liefst twee toiletten; één voor de grote en één voor de kleine boodschap.

 

senior kat: vacht

4. De lichaamsverzorging van seniorenkat

Je seniorenkat kan moeite krijgen met wassen, bij sommige plekken kan hij misschien zelf niet meer komen. Ondersteun met een zachte borstel de vachtverzorging van je huistijger. Veeg daarnaast de plekken achter de oren, rondom de anus, aan de kin en hals, af met een vochtige doek. Wanneer je kat minder beweegt dan voorheen, zullen zijn nagels waarschijnlijker sneller te lang worden. Houd dit goed in de gaten en knip de nagels zodra dit nodig is.

 

5. Lievelingsplekjes en kattenspelletjes

Hoge sprongen en gedurfde klimpartijen behoren tot het verleden zodra je kat écht oud begint te worden. Gelukkig kan hij nog steeds op zijn lievelingsplekjes liggen als je hem een beetje helpt. Zorg met een loopplankje of een laddertje dat plekjes al de vensterbank, planken in de boekenkast en de schouw bereikbaar blijven. Op de krabpaal kunnen trapjes het klimmen verlichten.

Speel geen dolle spelletjes met de laserpointer meer. Beter geschikt zijn nu kleine pluchen diertjes die naar kattenmunt ruiken en die niet te snel bewegen.

 

6. Seniorenkat meer behoefte aan tederheid

Als je kat altijd al van knuffelen hield, valt het je misschien niet eens op, maar seniorenkatten hebben dubbel zoveel behoefte aan tederheid. Als je kat op jongere leeftijd je schoot vermeed, kan het zomaar zijn dat hij die nu juist opzoekt. Je oudje is minder avontuurlijk geworden en wil meer in je nabijheid zijn. Wees dus gul met je aaitjes en knuffels, en geniet van het tevreden gespin.

 

7. Medische zaken en voorzorgsmaatregelen

Oudere katten zijn gevoeliger voor allerlei kwaaltjes, dit is deels te wijten aan de weerstand die bij veel van hen achteruit gaat.  Laat je oude kat twee keer per jaar grondig controleren door de dierenarts. Hoe is de bloeddruk, werken de nieren en de schildklier naar behoren? Is de suikerspiegel binnen de perken? Is het gebit intact? Hoe zien de gewrichten eruit? Vooral op deze punten zien we vaak ouderdomsverschijnselen, die zich kunnen ontwikkelen tot chronische ziekten als ze niet tijdig ontdekt en behandeld worden.

De dierenarts kan helaas niet alles verhelpen, maar hij kan wel veel behandelen zodat een seniorenkat zo pijnvrij mogelijk van zijn pensioen kan genieten.

 

Hart voor Dieren Magazine

Dit artikel komt uit Hart voor Dieren Magazine. Geniet met een proef – of jaarabonnement vanaf nu elke maand van prachtige dierenfoto’s, tips en informatie over voeding, gezondheid en de opvoeding van jouw huisdier, indrukwekkende reportages over natuur en wildlife, handige weetjes over hobby- en boerderijdieren en natuurlijk de leukste abonneevoordelen.