Kattennagels knippen hoeft niet moeilijk te zijn, behalve wanneer je te maken hebt met een angstige kat. Het rustige laten wennen aan het proces is dan ook een belangrijke eerste stap. Als het knippen van de nagels echt nodig is, want katten die dagelijks buiten komen slijten hun nageltjes vaak aan straatstenen en boomstronken. Toch moet je niet alleen bij binnenkatten de nagels goed in de gaten houden, buitenkatten kunnen in sommige periodes ook minder actief zijn.

 

Wanneer moet je kattennagels knippen?

Bij katten knip je nagels zodra je merkt dat ze te lang worden. Dan zie je bijvoorbeeld je kat op zijn nagels bijten of je hoort ze tegen de grond tikken. Loopt je kat mank, dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn, maar het controleren van de nagellengte is dan een eerste stap. Het is belangrijk dat je de pootjes regelmatig controleert en zo mobiliteitsproblemen door de nagels voorkomt, maar het kan natuurlijk altijd een keertje misgaan. Een te lange kattennagel kan dan irritant in het pootje prikken of zelfs pijnlijke wonden en onstekingen veroorzaken.

Hoe vaak je de nagels van je kat moet knippen, is afhankelijk van of hij buiten komt of niet. Bij buitenkatten hoef je de nagels bijna nooit te knippen, soms in een periode waarin hij minder actief is. Bij binnenkatten gaat het vaak om een aantal keer per jaar, alhoewel seniorkatten soms om meer verzorging vragen.

 

Gebruik een nagelschaar of vijl speciaal voor katten

Voor het knippen van kattennagels gebruik je een speciale nagelschaar of -vijl, verkrijgbaar in een dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts. De meeste katteneigenaren geven de voorkeur aan het nagelschaartje. Met een vijl ben je langer bezig en maar weinig katten kunnen dit geduld op kunnen brengen. Aan de andere kant kan een vijl de oplossing zijn voor katten die de schaar te spannend vinden.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

nagels knippen bij een kat

 

Eerst wennen

Ook nieuwsgierige katten vinden het meestal geen goed idee als je vanuit het niets een schaar of vijl op hun pootje zet. Ze zullen niet snappen wat er gebeurt en dit waarschijnlijk als een enorme bedreiging ervaren. Het gevolg? Een huistijger die Zijn personeel nooit meer aan één van zijn pootjes laat komen en een baasje met armen vol kattenkrauwen. Geen goed idee dus. Maar heo pak je het dan aan? Bij voorkeur laat je je dier al als kitten aan nagelverzorging wennen, maar ook bij volwassen katten kun je dit opbouwen. Oefen met veel geduld en ga pas door na de volgende trainingsfase als een stap goed gaat:

Stap 1
Laat de eerste paar keer de schaar of vijl in een ontspannen situatie zien, waarbij je rustig tegen je kat praait, hem aanhaalt en een snoepje geeft. Verder hoef je niets te doen. Is je kat nieuwsgierig naar het voorwerp? Laat het hem dan gerust onderzoeken en geef vervolgens nog een beloning.

Stap 2
Pak één van de pootjes vast en probeer voorzichtig eens een nageltje te bekijken. Daarvoor druk je voorzichtig op een voetkussentje. Hierdoor went je kat aan een gevoel dat bij de nagelverzorging komt kijken. Gaat dit goed? Beloon hem dan opnieuw. Doe vervolgens hetzelfde terwijl je de schaar of nagelvijl vast hebt, daar doe je nog niets mee maar zorg dat hij in het blikveld is van je kat. Blijf ondertussen rustig en positief tegen je kat praten.

Stap 3
Herhaal de vorige stap en zet vervolgens de schaar of vijl tegen één van de nageltjes. Gaat dit goed? Knip of vijl dan ontspannen het eerste nageltje. Wordt je kat zenuwwachtig? Knip dan nog niet. Je huistijger moet dan eerst in de gaten krijgen dat de schaar of vijl geen gevaar voor hem is. Leg die gewoon rustig weg en geef je dier liefdevolle aandacht, herhaal de handeling later nog eens.

Stap 4
Ging het knippen of vijlen van het eerste nageltje vorige keer goed? Dan is het tijd voor een uitgebreide nagelverzorging. Pak dit altijd rustig op, als je zelf ontspannen bent, en houd je kat gedurende het nagelknippen goed in de gaten.  Merk je aan zijn houding en gedrag dat hij alsnog gespannen raakt, stop dan en beloon hem. Een andere keer ga je verder.

Tip: Train één stap per keer, ook als een oefening in één keer goed gaat.

 

Zo moet je de nagels knippen bij een kat

Zorg dat je zelf ontspannen bent. Wanneer je zelf zenuwachtigvoor dit klusje bent, zal je kat dit aanvoelen en zelf onrustig worden.

  • Houd je kat op een ontspannen manier vast
  • Pak een teentje vast en knijp zacht op zijn voetkussentje; hierdoor komt de nagel tevoorschijn
  • Knip een stuk van het dode deel van de nagel af
  • Werk alle nageltjes af en beloon je huistijger na afloop

Tip: Als je het lastig vindt om je kat vast te houden en tegelijkertijd zijn pootje stil te houden, vraag dan aan iemand om je te helpen. Een worsteling van handen, armen en kattenpoten zal de stress voor je dier onnodig verhogen.

 

Wat als mijn kat angstig blijft?

Een bange kat kun je helpen om meer te ontspannen, maar soms is dat niet genoeg. Sommige huistijgers laten het niet toe dat je hun nagels verzorgt. In zo’n geval maak je een afpsraak bij de dierenartsenpraktijk of trimmer om daar de nageltjes te laten doen.

 

Hoe herken je het dode en het levende deel van een kattennagel?

Als je zelf kattenbagels knipt, zorg dan dat het verschil tussen het dode en het levende deel van de kattennagel duidelijk is. Alleen in het dode deel mag je knippen, want het levende deel is nog doorbloed en heel gevoelig. Heeft je kat lichte nagels? Dan herken je het dode deel aan de witte kleur, het levende deel zal donkerroze zijn. Bij katten met donkere nagels is er amper verschil tussen de beide delen te zien. Het beste is om hun nagels door een trimmer of dierenarts te laten knippen. Wil je dit toch zelf doen? Vijl dan alleen het uiterste puntje van de nagel af.

 

EHBO bij nagelknippen:

De nagels knippen bij een kat is een secuur klusje, maar een ongelukje is niet altijd te voorkomen. Bloed het pootje nadat je een kattennagel geknipt hebt? Druk met een steriel gaasje op het wondje en neem direct contact op met de dierenarts.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

nagels knippen bij een kat 2

 

Ingegroeide – of gescheurde nagel

Een ingegroeide nagel is in de huid van het teentje gegroeid. Het is belangrijk dat je daar niet zelf mee aan de slag gaat, maar dit door de dierenarts laat doen. Bij een gescheurde kattennagel hangt het van de ernst af, wat je moet doen. Is het slechts een minuscuul scheurtje? Knip dan het kleine puntje af. Is de nagel ver ingescheurd, raadpleeg dan de dierenarts.

 

Ontsteking nagelbed

Een te lang onopgemerkte ingegroeide of ingescheurde nagel, kan uiteindelijk leiden tot een ontstoken nagelbed. Maar ook een schimmelinfectie of onderliggende ziekte kan hiervan de oorzaak zijn. Door de ontsteking kan je kat veel aan zijn pootje likken en bijten. Overigens zijn er ook nagelbijters onder katten, maar als je dier dit normaal gesproken niet doet, is het een mogelijk symptoom. Net als het mank lopen. Dit zie je vooral bij katten bij wie de ontsteking al wat verder gevorderd is. En uiteindelijk kan de ontsteking ook een stinkende geur af gaan scheiden.Neem direct contact met je dierenarts op als je een infectie vermoedt.  De behandeling zal waarschijnlijk uit antibiotica bestaan, maar in sommige gevallen zijn verdere stappen noodzakelijk.

 

Nageltjes slijten binnenshuis

Zowel binnen- als buitenkatten moeten in huis de mogelijkheid hebben hun nageltjes te slijten en de krabpaal is daarbij je beste vriend. En kies je een goed kattenmeubel uit, dan helpt deze je tegelijkertijd om je kat fit te houden.

Lees verder in Tips voor een goede krabpaal

 

Nieuwsbrief