Heb jij een seniorenkat in huis of adopteer je een oudere kat? Het is een hele eer om oude, wijze kat te mogen verzorgen. Wel vraagt de verzorging van een kat op leeftijd om wat aanpassingen, zodat je de huistijger een mooie oude dag kunt geven. Met deze tips houd je een oudere kat langer fit en gezond.

 

Wanneer noem je een oudere kat een senior?

Vanaf wanneer je over een seniorenkat spreekt, staat niet helemaal vast. De meeste katten beginnen rond hun 10e verjaardag ouderdomsverschijnselen te vertonen. Maar misschien valt het bij jouw huistijger al eerder op dat hij wat ouder wordt. Dat is onder andere afhankelijk van zijn grootte en ras. Overigens zie je lang niet altijd aan het uiterlijk van je huistijger dat hij langzaamaan richting een senior gaat. Bovendien zijn katten ware meesters in het verbergen van hun pijntjes en handicaps.

De stofwisseling, het immuunsysteem, uithoudingsvermogen en het gedrag veranderen in de loop der tijd wel. Maar dat hoeft echt geen ramp te zijn. Met de juiste verzorging en eventueel wat aanpassingen in huis bezorg jij je seniorkat een mooie oude dag.

 

Voeding moet licht verteerbaar zijn

Licht verteerbare voeding met een hoog eiwitgehalte is voor een oudere kat erg belangrijk. Kies bij voorkeur kattenvoeding die specifiek op senioren gericht is. En in plaats van één keer per dag te voeren, is het beter drie tot vier keer per dag kleine hoeveelheden te geven.

Natuurlijk moet je wel alert blijven op de lijn van je kat, want overgewicht is een veel voorkomende of verslechterende oorzaak van typische ouderdomskwalen als artrose. Bovendien zitten extra pondjes er makkelijker aan dan dat je ze er weer af krijgt. Het laten afvallen van oudere katten is überhaupt lastiger dan hun jonge soortgenootjes. Aan de andere kant kunnen seniorenkatten soms ook mager worden, doordat hun voeding niet goed aansluit op hun behoefte.

Controleer eens in de maand het gewicht en figuur van je kat en pas – waar nodig – de voeding aan. Doe dit echter wel altijd in overleg met een dierenarts.

Tekst gaat verder onder deze afbeelding.

oudere kat slaapplekjes

 

De slaapplekjes van een oude huistijger

Het lijf van een seniorenkat kan zijn lichaamstemperatuur minder goed aanpassen, bovendien is het vaak minder soepel dan voorheen. Geef je huistijger op leeftijd daarom zachte, comfortabele slaapplekjes die lekker warm zijn. Zorg ervoor dat deze ook makkelijk te bereiken zijn zodat je oudje van een gezonde kattenslaap kan genieten.

 

Het kattentoilet met lage instap

Ook voor de kattenbak geldt dat deze goed en makkelijk te bereiken moet zijn. Je oudere kat moet zonder moeite in de bak kunnen komen, rechtop kunnen staan en om zijn eigen as kunnen draaien. Een flinke bak met een niet te hoge instap en zonder dak heeft vaak de voorkeur. Zet de kattenbak op een wasbare, stroeve onderlaag om te voorkomen dat er bij het graven korrels door het huis verspreid worden. Je kat heeft het liefst twee toiletten; één voor de grote en één voor de kleine boodschap.

 

De lichaamsverzorging van een oudere kat

Je kat op leeftijd kan moeite krijgen met wassen, bij sommige plekken kan hij misschien zelf niet meer komen. Ondersteun hem met een zachte borstel voor de vachtverzorging. Veeg daarnaast de plekken achter de oren, rondom de anus, aan de kin en hals af met een vochtige doek. Wanneer je kat minder beweegt dan voorheen, zullen zijn nagels waarschijnlijker sneller te lang worden. Houd dit goed in de gaten en knip de nagels zodra dit nodig is.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

oudere kat borstelen

 

Lievelingsplekjes en kattenspelletjes

Hoge sprongen en gedurfde klimpartijen behoren tot het verleden zodra je kat écht oud begint te worden. Gelukkig kan hij nog steeds op zijn lievelingsplekjes liggen als je hem een beetje helpt. Zorg met een loopplankje of dat plekjes al de vensterbank, planken in de boekenkast en de schouw bereikbaar blijven. Vervang bij de krabpaal trappetjes door hellingen, dat kan het klimmen verlichten. Speel geen dolle spelletjes met de laserpointer meer. Voor oudere katten zijn kleine, zachte speeldiertjes die naar kattenmunt ruiken en die niet te snel bewegen, eerder geschikt. Met intelligentiespelletjes kun je hem mentaal actief houden en afleiding bieden.

 

Seniorenkat meer behoefte aan tederheid

Als je kat altijd al van knuffelen hield, valt het je misschien niet eens op, maar oudere katten hebben dikwijls dubbel zoveel behoefte aan tederheid. Ook wanneer je kat als jonge god of godin je schoot vermeed, kan het zomaar zijn dat hij die nu juist opzoekt. Je senior is minder avontuurlijk geworden en wil meer in je nabijheid zijn. Wees dus gul met je aaitjes en knuffels, en geniet van het tevreden gespin.

 

Medische zaken en voorzorgsmaatregelen

Oudere katten zijn gevoeliger voor allerlei kwaaltjes, dit is deels te wijten aan de weerstand die bij veel van hen achteruit gaat.  Laat je oudere kat twee keer per jaar uitgebreid controleren door de dierenarts. Hoe is de bloeddruk, werken de nieren en de schildklier naar behoren? Is de suikerspiegel binnen de perken? Is het gebit intact? Hoe zien de gewrichten eruit? Vooral op deze punten zien we vaak ouderdomsverschijnselen, die zich kunnen ontwikkelen tot chronische ziekten als ze niet tijdig ontdekt en behandeld worden. Ook kan een kat op leeftijd te maken krijgen met plotse onzindelijkheid en met dementie.

Lees verder over plotse onzindelijkheid en dementie bij katten

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine

kat magazine boek