Hoeveel uur slaapt een kat eigenlijk gemiddeld en waar komen al die kattenslaapjes vandaan? Voldoende rust is voor je kat heel belangrijk, maar daar heeft hij wel geschikte slaapplekjes voor nodig. Nergens kun je een kat gelukkiger mee maken, hij verslaapt immers het grootste deel van zijn leven. In dit artikel een stukje geschiedenis van de kat en belangrijke tips: zo slaapt je kat het liefst!

 

 

Waarom slaapt een kat zoveel?

Een kat brengt ongeveer 16-20 uur per dag slapend door, alhoewel hij die niet allemaal in diepe slaap doorbrengt. Dat zijn slechts korte periodes binnen de slaapuren, gedrag dat afstamt van hun oorspronkelijk leven als roofdier. Toen hadden de dieren nog veel energie nodig die regelmatig moest worden bijgetankt. Dat doen katten nu nog steeds, mits ze in huis voldoende veilige slaapplaatsen kunnen vinden.

 

Hoe hoger, hoe beter

Een kat ligt het liefst op een wat hoger punt in huis. Daar heeft hij beter overzicht zodra hij zijn ogen opendoet en voelt hij zich minder grijpbaar. Daarom zou minstens één plekje in huis lekker hoog moeten zijn, maar wel bereikbaar met een sprong of een simpele klimpartij. Vooral geliefd zijn stevige slaapplaatsen die niet mee bewegen als de kat zich innestelt.

Favoriete hoge slaapplaatsen zijn:

  • Plank aan de muur
  • Zachte plank boven op de krabpaal
  • Hoog in een kast of zelfs bovenop de kast

Een seniorenkat heeft wel extra hulp nodig om deze slaapplekken te kunnen bereiken. Anders zou zijn verminderde souplesse hem daarbij kunnen hinderen.

 

Door lawaai slaapt kat niet goed

De tv die aan staat, muziek uit de speakers of het lawaai van de (af)wasmachine… De gevoelige oren van de kat horen veel meer dan die van ons mensen. Ook als ze al lang gewend zijn aan een geluid, reageren hun hersenen daar nog steeds op en schakelen dus niet helemaal uit. Zorg daarom voor dat kattenplekjes die ver weg zijn van luidsprekers en andere geluidsbronnen.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

slaapt een kat door lawaai

Wegkruipen in een holletje

Het hoort bij het oerinstinct van onze huistijgers om zich, net als hun voorvaderen, in een holletje in slaap te wiegen. Alleen daar voelen ze zich veilig voor vijanden. Je kat heeft dan ook graag een dak boven het hoofd en drie beschermde zijkanten. Een holletje in bijvoorbeeld een kussen hoeft niet groot te zijn, zolang het er maar lekker donker en beschut is.

 

Zorg voor warme slaapplekjes

Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank. Je kat zal je dankbaar zijn.

 

Knuffelzacht graag

Niet voor niets zijn de meeste kattenmanden die te koop zijn, gemaakt van pluche of nepbont. Katten houden nu eenmaal van zachte stofjes. Zorg daarom voor zachte dekentjes en lappen op de favoriete ligplekjes van je kat. Ook een gewone doos kun je zo opwaarderen tot kattenmand: vul hem met restjes stof of een zachte deken, en klaar is je knuffelburcht!

 

Hier slaapt een kat het liefst

Dicht tegen zijn lieve baasje, op het voeteneinde of languit onder het dekbed: voor veel katten is het bed een waar paradijs. Hier is het altijd warm, het dekbed is een lekker holletje, het matras is zalig zacht en de geur van de tweebenige bedgenoot zorgt voor een veilig en vertrouwd gevoel.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

Slaapt een kat op bed

 

Is het goed om een kat op bed te laten slapen?

Of het ook goed is om een huisdier bij je op bed te laten slapen, staat ter discussie. Positief is dat het de band met je kat kan versterken als jullie samen slapen. Tegenstanders geven echter aan dat het je nachtrust kan verstoren en dat het mogelijk tot gedragsproblemen leidt doordat je dier jouw leiding mogelijk niet meer accepteert. Jullie rusten immers op dezelfde plaats dus ziet je kat jou mogelijk als zijn gelijke. Ook het gevaar van vlooien in bed kan voor mensen een reden zijn om de huistijger niet op bed te laten slapen.

Kijk waar jij je prettig bij voelt en of je kat het aan zou kunnen bij jou te slapen zonder dat dit tot opvoedproblemen leidt.

 

Dit hebben katten nog meer nodig

Met verschillende slaapplaatsen die aan zijn voorwaarden voldoen, slaapt een kat goed. Eén van de basisvoorwaarden om gezond en gelukkig te zijn. Check ook de andere primaire dingen die katten daarvoor nodig hebben.

 

Nieuwsbrief