Hoeveel uur slaapt  heeft een kat nodig en waar komen al die kattenslaapjes vandaan? Voldoende rust is voor je kat heel belangrijk, maar daar heeft hij wel geschikte slaapplekjes voor nodig. Nergens kun je een kat gelukkiger mee maken, hij verslaapt immers het grootste deel van zijn leven. In dit artikel een stukje geschiedenis van de kat en belangrijke tips: zo slaapt je kat het liefst!

 

Waarom slaapt een kat zoveel?

Een kat brengt ongeveer 16-20 uur per dag slapend door, alhoewel hij die niet allemaal in diepe slaap doorbrengt. Dat zijn slechts korte periodes binnen de slaapuren. Dit ‘relaxgedrag’ van onze huidige huiskatten stamt af van hun oorspronkelijke leven als roofdier. Toen hadden de dieren nog veel energie nodig tijdens de jacht, die regelmatig moest worden bijgetankt. Dat doen huistijgers nu nog steeds, mits ze in huis voldoende veilige slaapplaatsen kunnen vinden.

 

Hoe hoger, hoe beter

Een kat ligt het liefst op een wat hoger punt in huis. Daar heeft hij beter overzicht zodra hij zijn ogen opendoet en voelt hij zich minder grijpbaar. Daarom zou minstens één plekje in huis lekker hoog moeten zijn, maar wel bereikbaar met een sprong of een simpele klimpartij. Vooral geliefd zijn stevige slaapplaatsen die niet bewegen als de kat zich stevig innestelt.

Favoriete hoge slaapplaatsen zijn:

  • Plank aan de muur
  • Zachte plank boven op de krabpaal
  • Hoog in een kast of zelfs boven op de kast

Een seniorenkat heeft wel extra hulp nodig om deze slaapplekken te kunnen bereiken. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een loopplank op de krabpaal in plaats van tredes. Zonder aanpassingen zou hij door zijn verminderde souplesse de geliefde slaapplekjes mogelijk niet meer kunnen bereiken.

 

Door lawaai slaapt kat niet goed

De tv die aanstaat, harde muziek uit de speakers of het lawaai van de (af)wasmachine… De gevoelige oren van de kat horen veel meer dan die van ons. Ook als ze al lang gewend zijn aan een geluid, reageren hun hersenen daar nog steeds op en schakelen dus niet helemaal uit. Zorg daarom voor kattenplekjes die ver weg zijn van luidsprekers en andere geluidsbronnen.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

slaapt een kat door lawaai

Wegkruipen in een holletje

Het hoort bij het oerinstinct van onze huistijgers om zich, net als hun voorvaderen, in een holletje in slaap te wiegen. Alleen daar voelen ze zich veilig voor vijanden. Je kat heeft dan ook graag een dak boven het hoofd en drie beschermde zijkanten. Een holletje in bijvoorbeeld een kussen hoeft niet groot te zijn, zolang het er maar lekker donker en beschut is.

 

Zorg voor warme slaapplekjes

Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank. Je kat zal je dankbaar zijn.

 

Knuffelzacht graag

Niet voor niets zijn de meeste kattenmanden die te koop zijn, gemaakt van pluche of nepbont. Katten houden nu eenmaal van zachte stofjes. Zorg daarom voor zachte dekentjes en lappen op de favoriete ligplekjes van je kat. Ook een gewone doos kun je zo opwaarderen tot kattenmand: vul hem met restjes stof of een zachte deken, en klaar is je knuffelburcht!

 

Hier slaapt een kat het liefst

Dicht tegen zijn lieve baasje, op het voeteneinde of languit onder het dekbed: voor veel katten is het bed een waar paradijs. Hier is het altijd warm, het dekbed is een lekker holletje, het matras is zalig zacht en de geur van de tweebenige bedgenoot zorgt voor een veilig en vertrouwd gevoel.

 

Is het goed om een kat op bed te laten slapen?

Of het ook goed is om een huisdier bij je op bed te laten slapen, staat ter discussie. Positief is dat het de band met je kat kan versterken als jullie samen slapen. Tegenstanders geven echter aan dat het je nachtrust kan verstoren en dat het mogelijk tot gedragsproblemen leidt, doordat je dier jouw leiding niet meer accepteert. Jullie rusten immers op dezelfde plaats dus ziet de kat jou mogelijk als zijn gelijke. Ook het gevaar van vlooien in bed kan voor mensen een reden zijn om hun dier niet op bed te laten slapen. Kijk waar jij je prettig bij voelt en of je kat het aan zou kunnen bij jou te slapen, zonder dat dit tot opvoedproblemen leidt.

bron: Hart voor Dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips