Als katten een dagje ouder worden, krijgen ze vaak net als mensen met verschillende kwaaltjes te maken. Die ouderdomsproblemen kunnen zich fysiek uiten, maar ook geestelijk. Zo komt dementie bij katten regelmatig voor.

 

Katten steeds ouder

Katten worden steeds ouder. Gemiddeld haalt een kat die vroeger 7 jaar werd tegenwoordig al de 15, en er zijn exemplaren die nog veel ouder worden – zelfs boven de 20. Het is dan ook geen wonder dat de ouderdomsverschijnselen en kwaaltjes die gepaard gaan met een hogere leeftijd ook steeds vaker voorkomen bij onze geliefde huiskatten. Dementie is er daar één van.

dementie bij de kat

Symptomen van dementie bij de kat

De gedragsveranderingen van katten op leeftijd die aan dementie toegekend kunnen worden, zijn behoorlijk uiteenlopend. Als je seniorenkat een of meer van de volgende verschijnselen vertoont, bestaat er kans op dementie:
* De kat is gedesoriënteerd;
* minder alert;
* vraagt om veel meer aandacht, of juist helemaal niet meer;
* hij miauwt of schreeuwt zomaar, blijkbaar om niets;
* is ’s nachts rusteloos en loopt doelloos heen en weer;
* slaapt op ongewone tijden;
* is erg prikkelbaar;
* heeft problemen met zindelijkheid (omdat hij niet meer weet waar de bak staat).
Ook plotselinge gedragsveranderingen zoals agressie kunnen soms gelinkt worden aan dementie. Laat echter altijd eerst gedragsverandering door pijn uitsluiten door de dierenarts.

dementie bij de kat


Hoe ontstaat dementie bij de kat?

 

Bij oudere katten ontstaat dementie omdat het eiwit genaamd amyloid neerslaat in de bloedvaten. Door deze afzetting worden de bloedvaten smaller en krijgen de achterste gedeelten van de hersenen last van zuurstoftekort. Het kattenlichaam reageert hierop door de bloedvaten ver open te zetten zodat er weer zuurstofrijk bloed in de bloedvaten kan stromen. Maar dit werkt helaas averechts want zuurstofrijk bloed zorgt voor de aanmaak van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn kleine, agressieve deeltjes die schade aan de hersenen veroorzaken, waardoor dementie wordt veroorzaakt.

Andere redenen voor dementieverschijnselen

 

Er zijn ook andere aanleidingen voor dementieverschijnselen, namelijk schildklier- of nierproblemen. Het afwijkende gedrag wordt dan echter veroorzaakt door een te snel werkende schildklier (vooral bij agressief gedrag) of nierfalen, en niet door dementie.
Ook kan een kat dement lijken door neurologische verschijnselen. Zo kan een verhoogde bloeddruk leiden tot depressief of minder alert gedrag en het doelloos rondlopen van de kat.
Let op: In alle gevallen van dementieverschijnselen is het absoluut nodig om met je kat naar een dierenarts te gaan zodat vastgesteld kan worden waar de gedragsveranderingen door veroorzaakt worden en een eventuele behandeling te starten.

 

dementie bij de kat

 

 

Behandeling van dementie bij katten

Helaas is dementie bij katten niet te genezen of volledig te stoppen. De hersenveroudering is permanent en blijft voortschrijden. De enige behandeling die er is, verloopt via medicatie om afwijkend gedrag bij demente katten enigszins in goede banen te leiden. Verder zijn er voedingssupplementen en kun je de hersenen van je kat trainen om het verloop van de ziekte te vertragen.

Volgens verschillende studies heeft elke tweede huiskat die ouder is dan 15 jaar op de een of andere manier last van gedragsstoornissen. Maar ouderdomsdementie is voor de kat niet onontkoombaar. Hoe vroeger een kat wordt behandeld, hoe beter.

Voeding voor de demente kat

Sommige dierenartsen raden aan om katten met dementia de J/D-voeding van Hill’s te geven. Deze voeding is eigenlijk bedoeld tegen artrose, maar door het hoge vetzuurgehalte kan het ook geschikt zijn voor demente katten. De vetzuren uit groenten in deze voeding gaan symptomen van hersenveroudering tegen en helpen de hersenfunctie te verbeteren. Anti-oxidanten zijn nuttig omdat ze de vrije radicalen uit het bloed halen zodat zij geen hersenbeschadiging meer kunnen veroorzaken.

dementie bij kat

Hersengymnastiek en structuur voor de demente kat

 

Bied je kat afwisseling door spelletjes met hem te doen die niet te veel inspanning eisen, maar die zijn hersenen stimuleren. Verder is het belangrijk dat je voor je kat een structurele dagindeling hanteert. Katten voelen zich namelijk het prettigst als de omgeving waarin ze leven te controleren is en zeker voor katten met dementie is een vaste structuur bijzonder belangrijk. Dus eten, kroelen en spelen op vaste tijden.

Extra tips:

Als de kattenbak een hoge instap heeft, vervang deze dan door een bak met een lage instap en haal het deksel eraf zodat je kat makkelijker toegang krijgt tot zijn toilet. Zorg ook voor een warme slaapplek – liefst meerdere – die makkelijke toegankelijk is voor je oude kat.


Andere interessante kattenartikelen:

 

Bron: Hart voor Dieren

Foto’s: Shutterstock