Als de dagen korter worden, blijven ook katten liever binnen. Oudere katten kunnen dan, door het gebrek aan beweging, pijnlijke gewrichten krijgen.

Dit artikel komt uit Hart voor Dieren magazine – neem nu een abonnement!

Vaak merken we het helemaal niet als de eerste symptomen van artrose zichtbaar worden bij de kat. Artrose is een chronische gewrichtsontsteking die sluipend ontstaat en verschillende oorzaken kan hebben: een acute verwonding, een kneuzing van het gewricht, een bacteriële infectie of slijtage door ouderdom. Voor het verloop van de ziekte maakt de oorzaak niet uit. In bijna alle gevallen is het kraakbeen rond het gewricht beschadigd of ontstoken. Wat begint als acute artrose kan uitgroeien tot chronische klachten die de kat dwingen rust te houden. En dat terwijl het beter is om in beweging te blijven om ervoor te zorgen dat de gewrichten niet vast gaan zitten. Ook als de artrose ongeneeslijk is, is het belangrijk om de pijn te behandelen. Niet alleen om de kat niet onnodig te laten lijden, maar ook omdat chronische pijn ook andere zwaarwegende gevolgen kan hebben. Het immuunsysteem verzwakt en de spieren worden slapper door gebrek aan beweging.

Naar de dierenarts

Gelukkig bestaan er tegenwoordig moderne pijnbehandelingen. De dierenarts kan je helpen bij het maken van de juiste medicijnkeuze. Vertel de dierenarts ook duidelijk hoe de kat zich normaal gedraagt en beweegt. Daarnaast kun je zelf helpen door je kat bewegingstherapie te geven en het gewicht in de gaten te houden. Het helpt ook om een pijndagboek bij te houden. Met een beetje oefening kun je zo de hoeveelheid pijn van de kat goed inschatten en de juiste medicatie samenstellen. Let dus goed op als je kat verdacht weinig beweegt en schakel, indien nodig, professionele hulp in.