Door een goede opvoeding en je hond dingen bij te leren, voorkom je een hoop stress en onzekerheid. Zowel voor je viervoeter als voor jezelf. En daarvoor moeten we als hondenbaasjes zelf ook aan de slag. Maar wanneer heb je een cursus van een hondenschool nodig en hoe vind je goede trainers?

 

Waarom heb je soms een hondenschool nodig?

Onze honden leven doorgaans niet meer in roedels waarin hun soortgenoten als voorbeeld kunnen dienen. En de mensen waarbij ze leven? Die spreken soms best een gekke taal en leven in een drukke wereld met veel verkeer en lawaai.

Honden moeten aan heel wat dingen wennen. Bovendien heb je zelf kennis van hondengedrag nodig om je viervoeter bepaald gedrag aan te leren. Zonder die kennis lukt het niet of bereik je zelfs het averechtse effect. Daarom heb je in de meeste gevallen een coach of hondenschool nodig.

 

Puppy’s naar de hondenschool

Wanneer je een puppy adopteert is een basis puppycursus eigenlijk onmisbaar. Er komt immers veel op de kleine af en jij staat voor de taak hem goed op te voeden. Bovendien is het goed voor de socialisatie van je pup wanneer hij regelmatig tussen soort- en leeftijdsgenootjes is. Als baasje krijg je op een hondenschool inzicht in het gedrag van je puppy en dat van jezelf. En dat is belangrijk. Want een verkeerde interactie met je pup, hoe goedbedoeld ook, legt de basis voor probleemgedrag van je hond.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

hondenschool nodig 3

 

En hoe zit het met volwassen honden?

Ook wanneer je een volwassen hond in huis verwelkomt, versterk je met een cursus jullie band. Verder kan een nieuwe omgeving voor een hond veel spanningen opleveren. Dan kan het geen kwaad als dit in goede banen geleid wordt.

Heb je zelf veel ervaring met het begeleiden van honden, gaat je hond probleemloos over in de nieuwe leefsituatie en kent hij de basiscommando’s? Dan heb je een hondenschool niet per se nodig.

Leer meer over de basiscommando’s die iedere hond moet kennen

 

Een hond die af en toe uit de bocht vliegt

Ook een volwassen hond heeft soms zijn dag niet. Dit kun je dan terugzien in zijn gedrag. Misschien trekt hij even aan de lijn, schrikt hij die dag opvallend vaak of begint hij vanuit het niets te blaffen. Als dit alleen incidenteel gebeurt, hoeft het geen probleem te zijn. Maar wanneer spreek je van probleemgedrag waarbij wat extra begeleiding van hondenschool handig is?

Houd als richtlijn aan dat wanneer dit soort voorvallen meer dan één keer per week voorkomen, het goed is om samen een cursus te doen.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

hondenschool nodig 4

 

Een viervoeter met een belast verleden

Adopteer je een hond die in zijn leventje al heel wat meegemaakt heeft, dan is het altijd raadzaam om professionele hulp te zoeken. Of een hondenschool hiervoor geschikt is of dat één-op-ééntraining een betere keuze is, verschilt per hond. Dit hangt onder meer af van wat er in het verleden is gebeurd en op welk gedrag de viervoeter laat zien.

 

Dit is een goede hondenschool: checklist

Bezoek eerst verschillende hondenscholen- of coaches en lees de referenties goed door. Daarnaast gebruik je onderstaande checklist voordat je besluit waar jullie een cursus zullen volgen.

Een goede hondenschool…

  • Heeft gediplomeerde trainers.
  • Vraagt vooraf naar je wensen en situatie.
  • Gebruikt diervriendelijke methodes; gedrag veranderen d.m.v. straffen is achterhaald *
  • Vindt het prima dat je een proefles doet of een keer bij een training komt kijken.
  • Heeft groepen van maximaal 6 tot 8 honden.
  • Hanteert een vriendelijke toon; er wordt niet hard geschreeuwd tijdens de lessen.
  • Legt bij aanvang van een les uit wat het leerdoel van die dag is.
  • Biedt bij de cursussen ook een stuk theorie aan.
  • Neemt de tijd om vragen te beantwoorden.
  • Geeft na iedere les feedback en leerpunten om thuis aan te werken.
  • Reikt na het afronden van de cursus getuigschriften uit.

 

*Let op! Er bestaan nog steeds trainers die met straffen en dwang werken. Blijf daar ver vandaan, ook als ze heel sympathiek overkomen.

 

De 7 zonden bij hondentraining

Voorkom dat je in de zeven bekendste valkuilen bij hondentraining trapt. Lees je voordat je aan de cursus begint alvast goed in.

Ontdek wat de bekendste valkuilen bij hondentraining zijn

 

Als je hond tijdens de hondencursus wel luistert, maar thuis niet

Vol enthousiasme zijn jullie aan een hondencursus begonnen en inmiddels heeft je hond al aardig wat commando’s geleerd. Thuis is het echter een ander verhaal, daar wil je hond maar niet luisteren. Althans, dat is wat jij denkt. In werkelijkheid snapt je hond het niet of is hij overprikkelt. Ontdek de preciese oorzaak en wat je als hondenbaasje kunt:

Als je hond thuis de commando’s niet opvolgt

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief hond dieren dierennieuws