Een hond die tijdens de lessen van de hondenschool prima luistert, maar thuis opeens stokdoof lijkt te zijn… Het overkomt veel hondenbaasjes, zeker als het hun eerste hond is. Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn, maar meestal ligt het niet aan de viervoeter…

 

Waarom luistert hond wel tijdens de les maar thuis niet?

Luistert je hond thuis niet naar de commando’s die hij tijdens de hondencursus heeft geleerd? Misschien denk je een eigenwijs huisdier te hebben en natuurlijk zijn er hondenrassen die daar om bekend staan. Toch is er vaak iets anders aan de hand:

  • Je traint te weinig of niet consequent;
  • Je traint thuis niet of te weinig op verschillende plekken;
  • Onbewust heb je jezelf één houding tijdens het trainen aangeleerd;
  • Je hond wordt te veel afgeleid;
  • De energie van je hond is al opgebrand;
  • De trainer heeft een verkeerde invalshoek gekozen.

 

Je traint te weinig

Hoe vaak en consequent oefen je thuis met de trainingen uit de hondencursus? Hierbij gaat het namelijk nogal eens mis. Of hondenbaasjes trainen thuis niet door, óf zijn daar niet consequent in. Eén keer per week trainen is niet voldoende om je hond te laten luisteren. Ga er maar vanuit dat je hij honderden herhalingen nodig heeft, op dagelijkse basis, voordat hij een commando echt opvolgt.

 

Inconsequentie levert stress op

Als je in de thuissituatie de trainingen van de hondenschool niet toepast, kun je dat ook niet van je viervoeter verwachten. In dit geval koppelt je hond de trainingen namelijk alleen aan het lesveld van de hondencursus. Als je inconsequent bent in het trainen werkt dat verwarrend voor je hond. Bovendien levert het zelfs stress op als het baasje vervolgens geïrriteerd raakt omdat hij zogenaamd niet luistert. Maar dit is geen kwestie van niet luisteren; doordat op verschillende momenten anders wordt gereageerd, snapt je hond niet meer wat goed en fout is.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond luistert niet omdat hij het niet snapt

 

Waar train je thuis?

Honden zijn anders dan mensen en leren ook anders leren dan tweebeners. Een hond kan namelijk niet generaliseren. Wanneer hij een commando leert, is dit voor hem gekoppeld aan de situatie waarin dit getraind wordt. Dus als een commando hem in de keuken lukt, wil dat nog niet zeggen dat hij dit ook buiten al kan toepassen. Dan heb je dus geen koppige hond, maar moet er ook op andere locaties getraind worden.

 

Hoe is jouw houding tijdens de commando’s?

Honden zijn meester in het lezen van hun baasje. Dus ga eens na of jij onbewust altijd dezelfde houding aanneemt terwijl jullie commando’s oefenen. Want ook dat kan een reden zijn dat je hond de ene keer wel luistert maar de andere keer niet. Besef bovendien dat voor een hond het geven van zijn linker poot, iets heel anders is dan het geven van zijn rechter poot. Je moet dit zien als een nieuw commando.

 

Hond luistert niet door teveel prikkels en afleiding

Verder kunnen honden buiten de cursus om snel afgeleid worden door allerlei prikkels. Ook dat zorgt er voor dat een hond thuis minder goed luistert. Maar goed nieuws; ook daarin is hij te trainen. Waardoor viervoeters afgeleid worden kan erg verschillend zijn. Dit heeft namelijk te maken met genetica en het ras waartoe je hond behoort. Zo reageren jachthonden meestal meer op bewegingsprikkels dan gezinshonden. En een hond met een zenuwachtig karakter wordt vaker afgeleid door lawaai dan een zeer ontspannen hond. To do:

  • Maak een lijst van zaken die jouw hond tijdens het trainen afleiden;
  • Zet ze in oplopende volgorde met het niveau van afleiding;
  • Start met het punt met het laagste afleiding en train dit met ieder commando dat jij belangrijk vindt;
  • Pas als je er zeker van bent dat je hond niet meer wordt afgeleid, kun je de afleiding vergroten door een puntje hogerop in de lijst te gaan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond luistert niet afgeleid

 

Te snel en te veel afleiding

Om commando’s van zijn baasje uit te kunnen oefenen, moet je hond zichzelf kunnen beheersen. Want dat één luchtje of geluidje is veel interessanter dan het nieuwe ‘zit’ te leren. Zelfbeheersing kost hem heel veel energie. Houd hier rekening mee bij de start van een training. Welke dingen zijn er vlak daarvoor gebeurd? Kwam er een grommende soortgenoot op jullie af waar je hond niet naar mocht blaffen? Of kwam er een hardloper voorbij waar hij het liefst achteraan had gehold terwijl hij braaf naast jou bleef lopen? Dan heeft je hond al veel energie verbruikt. Misschien is het beter hem eerst te laten rusten voordat je jullie oefeningen oppakt.

 

Hoe is de trainer?

Gelukkig zijn er veel goede hondenscholen die zowel hond als baas prima opleiden en coachen. Toch zijn er nog altijd verenigingen die de hondentrainer als absolute alfa zien. We hebben het hier over trainers die liever hun eigen superioriteit laten zien dan dat ze de cursisten de nodige trainingstechnieken aanleren. Besef dat het jouw verantwoording is dat je hond goed wordt opgeleid en dat je jezelf ook verder ontwikkelt als hondenbaas. Heb je het gevoel dat de trainer vooral aan het egotrippen is en de band met je huisdier er niet bepaald op vooruit gaat? Verander dan zo snel mogelijk van hondenschool.

 

Ook interessant voor jou:

 

nieuwsbrief