Eet je hond ontlasting en andere dingen die hij buiten tegenkomt? Naast dat dit onsmakelijk is, brengt het de nodige risico’s met zich mee. Voordat we ons verdiepen in wat je ertegen kunt doen, zoomen we eerst in op waarom honden poep en ander afval eten.

 

De reden voor je hond om poep te eten…

Een hond kan om verschillende dingen afval als poep opeten. Hoe gek het misschien ook klinkt; veel honden vinden het gewoon lekker om ontlasting te eten. Ook kan het een manier zijn om aandacht van het baasje te krijgen. Verder kunnen medische oorzaken en een tekort aan voedingstoffen, ook redenen zijn waarom je hond poep en ander afval eet.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond poep eten waarom

 

Tekort aan voedingsstoffen

Als je jouw hond kwalitatieve hondenvoeding geeft, zitten daar alle benodigde voedingstoffen in. Hij kan echter wel moeite hebben met het opnemen van die stoffen. Veelal speelt er dan iets in het maag-darmkanaal. Ga bovendien na welke portiegrootte er voor jouw hond voorgeschreven is en hoe zwaar hij weegt. Is je vriendje te licht en geef je hem minder dan geadviseerd? Mogelijk is het vergroten van zijn porties voer de oplossing.

Tip: De aanbevolen portiegroottes vind je terug op de verpakking van het hondenvoer.

 

Eerst medische oorzaak uitsluiten

Ga eerst langs de dierenarts voordat je je hond het poep eten als gedrag af probeert te leren. Mogelijk heeft je trouwe maatje met gezondheidsklachten te kampen en heeft hij hulp nodig. De arts kan ook onderzoeken of tekorten heeft.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond poep eten medisch

 

Negatieve aandacht is ook aandacht

Als een hond poep eet en zijn baasje reageert daar negatief op, ziet de hond dat als aandacht. Wat het in feite ook is. Straffen is dus nooit de oplossing. Ga eens na hoezeer je tijdens het uitlaten aandacht aan je hond geeft. Spelen jullie samen, daag je hem uit, klets je lekker tegen je dier? Of ben je misschien vooral druk met je smartphone? Ook als een viervoeter binnenshuis amper aandacht krijgt, kan buiten voor hem dé plek zijn om eindelijk eens de aandacht op te eisen.

 

Tips om je hond af te leiden tijdens het uitlaten

Zorg dat jullie wandelingen ook voor je hond interessant blijven. Wissel regelmatig van route en zorg voor de nodige afleiding. Kleine gehoorzaamheidsoefeningen of het verstopspelletjes met speelgoed, kunnen het verschil al maken. Bovendien versterken ze ook jullie band.

Geef voordat je vertrekt een minisnoepje aan je viervoeter. Stop vervolgens een paar van die snoepjes in je zak en zorg dat je hond dit ziet. Hierdoor zal zijn aandacht eerder op jou en je broekzak gericht zijn.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond poep eten afleiden

 

Speurtraining voor de neus

Je kunt allerlei leuke cursussen met je hond volgen. Het is daarbij belangrijk iets te kiezen wat bij jou en je hond past. Het is in ieder geval een leuke manier om samen bezig te zijn. Eén van de mogelijke trainingen is een speurcursus. Daarbij leert je hond om zijn neus anders in te zetten dan hij gewend is.

 

Als niets werkt…

Heb je medische zaken uitgesloten, krijgt je hond voldoende voeding binnen en werkt het afleiden niet? Overweeg dan een afspraak bij een hondengedragstherapeut.

 

Het risico wanneer je hond poep en ander afval eet

Wanneer je hond poep eet of gewoon alles wat hij tegenkomt naar binnen werkt, moet je in actie komen. Via ontlasting kan je viervoeter namelijk besmet raken met parasieten of allerlei nare ziektes. En ook ander afval bevat mogelijk allerlei giftige, ziekmakende zaken. Bovendien kan bijvoorbeeld plastic het maag-darmkanaal van je dier blokkeren. Help je hond dus wanneer hij regelmatig poep of ander afval eet.

 

Ruim de ontlasting van je hond op

Draag zelf bij aan een veilige omgeving voor honden, door de ontlasting van je eigen viervoeter te ruimen. Ieder drol die je weghaalt, is er één minder die een ander hond ziek kan maken.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Interessante hondenartikelen voor jou geselecteerd

 

Nieuwsbrief