De gekke 5 minuten van je kat komen voort uit zijn jachtinstinct. Alles over dit dolle kattengedrag en over de signalen dat er mogelijk iets anders aan de hand is; het Feline hyperesthesie syndroom.

 

Wat gebeurt er tijdens de gekke 5 minuten?

Tijdens de gekke 5 minuten van je kat kan hij opeens tegen de muren opvliegen en over tafels en banken vliegen alsof hij achterna gezeten wordt. Vaak houdt dit na een paar tellen of minuten weer even abrupt als dat het gekomen is. Je huistijger gaat relaxt liggen alsof er nooit iets gebeurd is en dommelt waarschijnlijk weer heerlijk weg.

 

Wat is dit?

In de meeste gevallen laat de kat met deze dolle episodes normaal kattengedrag zien. Het is een methode om zijn overtollige energie kwijt te kunnen. Katten zijn echte jagers, maar onze huisdieren hoeven niet meer te jagen om aan voedsel te komen. Tijdens hun gekke 5 minuten jagen ze vaak op een denkbeeldige prooi. Je kat doet dan alsof om toch zijn jachtinstinct toch te kunnen volgen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

gekke 5 minuten kat springen

 

 

Wanneer laat een kat de gekke 5 minuten vooral zien?

Explosieve energie-uitbarstingen van een kat kunnen op ieder moment van de dag voorkomen. Toch komt dit gedrag vaker voor in de schemering ’s avonds en in de vroege ochtend. Dat zijn de momenten waarop katten van nature het actiefst zijn.

Binnenkatten laten gemiddeld vaker een ‘wilde jacht’ zien dan hun soortgenootjes die ook buiten komen. Dat komt doordat de dieren binnenshuis hun energie meestal minder goed kwijt kunnen dan in de buitenlucht.

 

De plotse bewegingen lijken op die van de jacht

Het onverwachts en vanuit het niets opspringen lijkt op de bewegingen tijdens de jacht: na een lange fase van loeren en wachten volgt een snelle uitbarsting van hoge sprongen om de prooi te vangen. En in de natuur wordt dit soms vervolgd met weer een nieuwe periode van loeren en geduldig wachten.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

gekke 5 minuten kat jacht

 

Als je kat steeds vaker 5 gekke minuten heeft…

Zo lang je kat af en toe gekke 5 minuten laat zien en signalen van blijdschap en speelsheid, is er niets aan de hand. Maar als je kat steeds vaker een ‘wilde jacht’ laat zien, kan dat een teken zijn dat hij zich de rest van de dag verveelt. Ga voor jezelf eens na of je je huistijger binnenhuis voldoende afleiding biedt.

Let bovendien ook goed op de taal die hij spreekt. Het opeens aanspannen, springen of wegrennen, kan namelijk ook een teken van stress of pijn zijn. In dat geval is het vluchtgedrag. Mogelijke signalen daarbij zijn zenuwtrekjes op de huid en rug, koortsachtig wassen en wijde pupillen.

 

 

Feline hyperesthesie syndroom

Feline hyperesthesie syndroom is eigenlijk een verzamelnaam voor plotseling wild gedrag van een kat dat getriggerd wordt door een gezondheidsprobleem. Een dier laat dan onverwacht en onwillekeurige huidtrekkingen en spierkrampen zien. Feline hyperesthesie kan een symptoom zijn van onder meer epilepsie, rugproblemen, huidproblemen, parasieten en voedselallergieën.

Bron: Hart voor Dieren Magazine en Universitair Dierengeneeskundig Centrum Utrecht

 

Andere interessante kattenartikelen voor jou geselecteerd

 

Nieuwsbrief