Verscherpte eisen voor varkensstallen hebben ertoe geleid dat steeds minder varkens zich vervelen. In het afgelopen jaar is het percentage varkensboeren dat zich aan de wet voor afleidingsmateriaal houdt toegenomen naar 33 procent.

 

Behoeftes van varkens

Varkens zijn slimme, nieuwsgierige dieren met een enorme behoefte aan wroeten en onderzoeken. Wetenschappelijk onderzoek en goede voorlichting zorgen ervoor dat deze kennis steeds breder gedragen wordt. Mede daardoor zijn de eisen voor de varkenshouderij verder verscherpt en leven steeds minder varkens  leven  in kale, betonnen hokken zonder afleiding. Toch is er nog een lange weg te gaan…

 

NVWA onderneemt concrete stappen

Eind 2018 publiceerde het ministerie van Landbouw alle eisen voor goed afleidingsmateriaal. Daarna is de NVWA strenger gaan controleren. Volgens de laatste cijfers blijkt dat twee derde van de stallen niet aan de wet voldoet. Het aangeboden materiaal is vaak niet meer dan een ketting met harde bal of stuk plastic. De NVWA heeft tot voor kort alleen waarschuwingen uitgedeeld, maar sinds september 2019 worden ook boetes en andere maatregelen opgelegd.

 

Positieve ontwikkeling bij varkensboeren

Duidelijke wetgeving heeft een positieve trend in gang gezet. Ook onder varkenshouders leeft het onderwerp dierenwelzijn en tegengaan van verveling onder de dieren. Zij bieden veel vaker stro of ander goed materiaal aan dan vorig jaar. Een mooie ontwikkeling!

 

Varkens in Nood

Varkens in Nood voert al jaren campagne tegen de structurele verveling van varkens. De organisatie toonde in 2018 aan dat de Nederlandse overheid al sinds 1991 faalt in haar toezicht en stuurde minister Schouten een brandbrief.

De stichting werkt nauw samen met Dier&Recht. Samen maakten ze onder andere een einde aan het castreren van biggetjes, brachten we massale overtredingen in de vee-industrie aan het licht en werden veetransporten verbeterd.

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Draag jij de dierenwereld een warm hart toe en wil je weten hoe je die wereld kunt verbeteren? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren en ontvang alle dierennieuwtjes – en tips!

Ja, houd mij op de hoogte van dierennieuws

 

 

 

Bron: Varkens in Nood