Dit is de eenzaamste olifant ter wereld, Kaavan. De voorbereidingen voor zijn redding uit een Pakistaanse dierentuin zijn in volle gang. Net als andere dieren is Kaavan al tientallen jaren het slachtoffer van de slechte leefomstandigheden in de dierentuin. Hij overleefde het, maar vraag niet hoe. Inmiddels gaan beelden van Kaavan de hele wereld over en wordt alles gedaan hem elders een nieuw leven te bieden.

Toen Kaavan 1 jaar was, werd hij van Sri Lanka overgebracht naar een Pakistaanse dierentuin. Jarenlang was hij daar geketend en had nauwelijks bewegingsruimte. Alsof dat niet genoeg was, verloor hij in 2012 zijn partner, werd steeds eenzamer en ging zich vervelen; er was geen afleiding in zijn verblijf of dingen waarmee hij kon spelen. Dat leidde onder meer tot stereotiep gedrag, bijvoorbeeld het heen en weer zwiepen van zijn kop. Daarnaast ontwikkelde hij nog eens obesitas door ondervoeding en gebrek aan beweging. Ook zijn z’n nagels gebarsten en misvormd, iets dat komt door de ondergrond en de structuur van zijn verblijf.

Nieuw leven

Na 35 jaar kan Kaavan straks eindelijk de dierentuin verlaten en een nieuw leven leiden als olifant. De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS wil hem op een zo kort mogelijke termijn naar het Cambodia Wildlife Centre brengen. Het is de bedoeling dat hij daar wordt gesocialiseerd met drie vrouwelijke olifanten.

De reis naar Cambodja heeft echter nogal wat voeten in de aarde; voor het vervoer naar Cambodja is onder meer een speciale ombouw nodig, een ‘krat’, een training waarbij Kaavan wordt geleerd kalm te blijven voor het transport en een zeven uur durende vliegreis.

De redding van VIER VOETERS wordt geleid door de bekende dierenarts Amir Kahlil die voor de dierenwelzijnsorganisatie werkt, en grote reddingen van de organisatie op zijn naam heeft staan. Zoals in de Gaza-strook, Syrië, Soedan en Irak.

De gebeurtenissen rond Kaavan zijn onder meer te volgen via Facebook, Instagram en de website van VIER VOETERS, www.vier-voeters.nl

 

Foto Kaavan: © FOUR PAWS | Xdynamix

 

Ook interessant voor jou:
Eerste asielhond in het Witte Huis
Luna zoekt een nieuw thuis

 

nieuwsbrief veedieren