Washington – Het Witte Huis is huisdierloos geweest de afgelopen vier jaar, maar daar gaat in januari 2021 verandering in komen. De nieuwe First Family neemt twee viervoeters mee naar hun nieuwe onderkomen – en schrijft daarmee meteen geschiedenis.

De Duitse Herders Champ en Major zullen na de inauguratie op 20 januari verhuizen naar het bekendste huis ter wereld aan 1600 Pennsylvannia Avenue/Washington DC, wanneer nieuwgekozen president Joe Biden en zijn vrouw Jill het heft daar in handen nemen na de familie Trump. Hoewel veel ‘First Families’ voor hen ook honden hebben meegenomen naar het Witte Huis, zal Major de allereerste hond zijn die eerst in een asiel verbleef en daarna in de ambtswoning van de zittende president van de Verenigde Staten.

Adoptie van Major

Champ kwam in 2008 bij de familie Biden wonen, het jaar waarin Joe Biden vice-president werd onder Barack Obama, en toen Bo en Sunny, de Portugese Waterhonden van de Obama’s al op het beroemde adres woonden. Maar Major werd pas later geadopteerd. In 2018 zag Biden’s dochter Ashley op Facebook een bericht voorbijkomen over een aantal pups die opvang nodig hadden en die verbleven bij de Delaware Humane Association. Joe Biden nam meteen contact op met de organisatie en haalde Major in huis, in eerste instantie om te fosteren, maar al snel bleek dat Major niet meer gemist kon worden en werd hij geadopteerd.

 

Honden in het Witte Huis

 

Er is een lange geschiedenis van honden in het Witte Huis. In de oostzijde van de ambtswoning is zelfs een permanente tentoonstelling met foto’s van de viervoeters te bewonderen. De familie Clinton had een Labrador genaamd Buddy (plus natuurlijk de wereldberoemde kat Socks), en George W Bush hield drie honden in het Witte Huis – twee Schotse Terriërs (Miss Beazley en Barney) en een English Springer Spaniel (Spot). Franklin D. Roosevelt had een zeer geliefde hond genaamd Fala, een Schotse Terriër die zo beroemd werd dat er films over hem werden gemaakt.
Lyndon B Johnson had ook een hond: Yuki reisde overal waar de present ging met hem mee. Het hondje was in 1966 gevonden door Johnson’s dochter, Luci Nugent, bij een tankstation in Texas. Zijn kleinzoon Patrick Lyndon Nugent schreef later: “President Johnson en Yuki deelden een opmerkelijke band, die tegelijkertijd een mooie weerspiegeling was van de Amerikaans droom: Alleen in Amerika kan een arm iemand in het Witte Huis belanden.”

 

Joe Biden en dieren

President-elect Joe Biden heeft niet alleen ‘iets’ met honden. In zijn lange politieke loopbaan heeft hij zich herhaaldelijk ingezet voor beter dierenwelzijn, onder meer met de volgende zaken: een verbod op dolfijn-onvriendelijke visvangnetten, het stopzetten van de internationale walvisjacht en de jacht op zeehonden in Canada, het verbieden van canned hunting/trophy hunting, het verbieden van de slacht en export van paarden vanuit de VS, het verbieden van hanen- en hondengevechten, het stopzetten van subsidies voor nertsenfokkerijen in de VS en een verbod op het boren naar gas en olie in de Mojavewoestijn in Californië.

 

honden in het Witte Huis

Bronnen & foto’s: Humane Society, SkyNews, Instagram, Delaware Humane Association

Ook interessant voor jou:
Vuurwerkverbod is een zegen voor dieren
Pas op: de reuzenteek is in het land!

Nieuwsbrief