Houd het kattengebit langer gezond met de juiste verzorging. Het kauwen op droogvoer en verzorgende snacks kan gebitsproblemen als tandsteen voorkomen. Maar ook bij een kat is tandenpoetsen belangrijk. Help je huistijger met de juiste verzorging zijn tanden en kiezen zo lang mogelijk goed te houden.

 

Het kattengebit verzorgen

Door een goede verzorging van het kattengebit kan je huistijger lekker blijven knabbelen op zijn brokjes en snacks. Het voorkomt nare en pijnlijk problemen in hun gebit waar zij de rest van hun leven doen . Bovendien heeft de gezondheid van het kattengebit invloed op hoe goed je dier zijn voeding kan verteren.  Aangetaste tanden en kiezen maken het kauwen van voedsel er immers niet makkelijker op.

 

Gebitsverzorging kitten

Geef ook bij een kitten al volop aandacht aan de gebitsverzorging. Hij went zo al op jonge leeftijd aan de tandpasta en borstel in zijn mond. Alleen met het daadwerkelijk poetsen wacht je tot het volwassen gebit. Tijden het wisselen kan het bekje namelijk erg gevoelig zijn en de melkelementen zijn niet zo sterk waardoor ze makkelijker af kunnen breken.

 

Op droogvoer kauwen is goed voor kattengebit

De eerste stap in de verzorging van het kattengebit is de aandacht voor het kauwen. Dit houdt het gebit sterk en bovendien is het een natuurlijke vorm van tandenpoetsen dat tandaanslag deels voorkomt. Geef daarom bij voorkeur droogvoer aan je huistijger waarmee je zijn tanden en kiezen flink aan het werk zet.

Heb je te maken met een kieskeurige kat die zijn neus ophaalt voor alleen droogvoer? Meng dan wat droge brokken door het natvoer.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

kattengebit tanden poetsen

Tanden van de kat poetsen

Bij een kat tandenpoetsen helpt om gebitsproblemen te voorkomen.  Het liefst reinig zijn tanden en kiezen iedere dag, maar minimaal twee keer per week. Daarvoor gebruik je een speciale borstel en tandpasta die je bij een dierenarts- of speciaalzaak kunt krijgen.

Lukt het je niet om de tanden van je dier te poetsen, vraag dan de dierenartsassistente om advies.

 

Overige gebitsverzorging katten

Met de keuze voor droogvoer en het regelmatig tandenpoetsen, leg je al een basis voor een goed gebitsverzorging. Maar denk ook aan deze dingen:

  • Geef kauwsnacks met gebitsverzorgende werking
  • Gebruik mondwater voor katten
  • Laat tandsteen tijdig verwijderen

 

Tanden van een oude kat

Seniorenkatten hebben vaak een zwakker gebit dan hun jongere soortgenootjes. Zij maken al heel wat jaartjes veelvuldig gebruik van hun tanden en kiezen, en dat kan gaan opbreken. Daarom is het zeker bij oude katten belangrijk het gebit goed in de gaten te houden en te ondersteunen met gebitsreiniging.  Met wat extra hulp en verzorging laat je jouw kat bovendien extra van zijn pensioen genieten…

Zo leg je een seniorenkat in de watten

 

Tandsteen en andere gebitsproblemen

Veel gebitsproblemen beginnen met tandplak; een aanslag van onder meer voedselresten en bacteriën.  Tandplak kan uiteindelijk tandsteen worden, wat vaak de veroorzaker van tandvleesontstekingen is . Alhoewel de ene kat gevoeliger is voor tandsteen dan de ander, speelt de gebitsverzorging een belangrijke rol in het voorkomen van deze aandoening.

Reinig het gebit van je kat regelmatig en laat eventueel tandplak direct door de dierenarts verwijderen. Als er al sprake is van ontstoken tandvlees, is het afhankelijk van de ernst wat de juiste behandeling is. Vraag je dierenarts om advies.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

problemen kattengebit

Herken gebitsproblemen bij je kat

Net als bij mensen geldt ook bij katten dat hoe eerder een gebitsprobleem aangepakt wordt, hoe groter de kans op genezing is. Bovendien maak je door tijdig te behandelen de kans op aanvullende gezondheidsproblemen zo klein mogelijk.  Zo herken je problemen bij de tanden van een kat:

  • Stinkende adem
  • Pijnlijke bek; tandenpoetsen of aaien in dat gebied wordt niet meer toegestaan
  • Moeite hebben met kauwen
  • Niet meer willen eten
  • Veelvuldig kwijlen
  • Vermageren
  • Rood en gezwollen tandvlees

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Alles over de gezondheid, verzorging en het gedrag van je kat

Met de tips voor katteneigenaren van Hart voor Dieren geef je jouw huistijger een goed kattenleven. Lees nu alles over zijn gezondheid, gedragen en verzorging.

 

dieren nieuwsbrief