Veel katten in Nederland hebben overgewicht. Een beetje spek op de ribben lijkt onschuldig, maar kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat. Denk aan suikerziekte, gewrichtsproblemen, hart- en vaatziekten en een verhoogd risico bij operaties. Bovendien vermindert het hun levenskwaliteit én levensverwachting. Gelukkig kun je daar iets aan doen. Maar afvallen moet op een veilige en verantwoorde manier gebeuren.
Een huistijger wordt al snel een dikke kat. Muizen hoeven immers niet meer bejaagd te worden en voedsel staat vaak onbeperkt voor onze katten ter beschikking. Zeker binnenkatten zijn gevoelig voor overgewicht. Als je kat te zwaar is, wordt het bewegen lastiger en misschien zelfs pijnlijk. Hierdoor zal hij minder actief zijn en eerder blijven liggen.
Waarom moet een dikke kat afvallen?
Bij een te dikke kat worden de gewrichten extra belast en er kan artrose optreden. Bovendien raakt het hart- en vaatstelsel overbelast waardoor het kattenlijf uitgeput raakt. Ook hoge bloeddruk, pijn, schade aan organen komt bij katten met overgewicht voor. Daarnaast ligt ook suikerziekte al snel op de loer wanneer je kat te zwaar is; 70% tot 80% van de dieren met deze ziekte is te dik.
Begin bij de dierenarts
Twijfel je of je kat te zwaar is? Maak dan altijd eerst een afspraak bij de dierenarts. Die kan het gewicht van je kat objectief beoordelen, nagaan of er onderliggende gezondheidsproblemen zijn en je helpen met het opstellen van een persoonlijk afvalplan. Probeer nooit op eigen houtje drastisch minder voer te geven: katten die te snel afvallen kunnen namelijk een levensbedreigende aandoening ontwikkelen, leververvetting (hepatische lipidose). Dit komt vooral voor bij katten met (ernstig) overgewicht en kan ontstaan na een paar dagen vasten.
De juiste voeding
Afvallen begint bij het aanpassen van de voeding. In veel gevallen is speciaal dieetvoer een verstandige keuze. Deze voedingen bevatten minder calorieën, maar wel voldoende voedingsstoffen zodat je kat geen tekorten oploopt. Ze bevatten vaak extra vezels om een hongergevoel tegen te gaan. Laat je goed adviseren door je dierenarts over welk voer het meest geschikt is voor jouw kat.
Let op: geef géén voer voor honden of zelf samengestelde menu’s zonder begeleiding, want deze bevatten mogelijk niet de juiste verhoudingen voor een kat.
Porties en planning
Weeg het voer nauwkeurig af en verdeel het over meerdere kleine maaltijden per dag. Zo blijft de stofwisseling actief en voorkom je bedelgedrag. Gebruik eventueel een keukenweegschaal en houd een voedingsdagboek bij. Vermijd het geven van tussendoortjes of restjes van tafel. Wil je je kat toch iets extra’s geven? Kies dan voor een gezond alternatief dat past binnen het dieet en tel dit mee in de dagelijkse portie.
Meer beweging, op maat
Naast aangepaste voeding is beweging essentieel. Stimuleer je kat om actiever te zijn, maar houd rekening met haar leeftijd, gezondheid en conditie. Veertjes, elastische touwtjes, een laserpointer, een speelmuis of propjes papier zorgen ervoor dat je te zware kat gaat spelen. Vaak lukt dat in het begin slecht of maar heel even.
Maar met een paar druppels valeriaan maak je het speelgoed aantrekkelijker. Hoe meer je kat zich moet inspannen, des te effectiever is de training. Belangrijk is dat je calorierijke beloningen vermijdt. Gebruik bijvoorbeeld liever kleine stukjes gekookt mager rundvlees of lever. Met ‘klein’ bedoelen we zo groot als een nagel. Niet meer.
Nog een aantal ideeën:
-
Verstop brokjes of gebruik een voerpuzzel om het eten spannender te maken.
-
Zet voerbakjes op een andere plek of op hoogte, zodat je kat meer moet lopen of springen.
-
Bouw langzaam op: een kat die lang weinig heeft bewogen, heeft tijd nodig om meer te gaan bewegen.
Let op: merk je dat je kat een spel niet leuk vindt en en er zelfs gestrest van raakt? Staak het dan om je kat niet te schaden.
Geduld en begeleiding
Verwacht geen wonderen in een paar weken. Een gezonde afvalsnelheid voor katten is ongeveer 0,5 tot 2% van het lichaamsgewicht per week. Weeg je kat wekelijks en houd dit bij. Verloopt het afvaltraject niet volgens plan? Neem dan contact op met je dierenarts of diëtist. Zo blijf je op koers en voorkom je gezondheidsproblemen.
Tip: betrek het hele gezin
Zorg dat iedereen in huis weet dat je kat op dieet is. Geef duidelijke instructies over het voeren en leg uit waarom tussendoortjes geen goed idee zijn. Katten kunnen zeer overtuigend zijn als het op bedelen aankomt!
Variatie en creativiteit
Belangrijk is dat je je fantasie gebruikt op de momenten die je samen doorbrengt. Integreer verschillende activiteiten, varieer regelmatig en voer het spelen langzaam op tot 30 of 45 minuten. Met het reduceren van voedsel, een beperkt aantal tussendoortjes en een consequent fitnessprogramma, kun je spelenderwijs het hart- en vaatstelsel van je kat verbeteren en zijn gewrichten stabiliseren. Tegelijkertijd maak je jullie band op deze manier nog hechter. Win-win!
Bron: Hart voor Dieren Magazine