In Nieuw-Zeeland viel het verzorgers van een zeldzame kakapo-papegaai op dat het dier een ongewone knobbel op zijn schedel had. Zij twijfelden geen moment en schakelden hulp in.

Kakapo-papegaai had gat in zijn schedel

De kakapo-papegaai was pas 56 dagen oud toen werd ontdekt dat hij een gat in zijn schedel had. Iets wat levensgevaarlijk kan zijn omdat de hersenen van een kakapo-kuiken slechts beschermd worden door een dun laagje weefsel. Daarom werd de vogel per vliegtuig vervoerd en naar het Wildbase Hospital gebracht. Daar werd de papegaai geopereerd om het gat te dichten. “Een operatie die in de vogelgeneeskunde nog nooit is toegepast”, aldus Brett Gartrell, professor en directeur van het betreffende ziekenhuis.

 

De enige niet vliegende papegaai ter wereld

De kakapo-papegaai is zeldzaam te noemen; het is een bedreigde diersoort waarvan er helaas nog maar 144 leven. De vogel is de enige niet vliegende papegaai en slinkt ernstig in aantal door stroperij, habitatverlies en vangst door roofdieren. De kakapo is een nachtdier en zijn gemiddelde levensduur ligt rond de 90 jaar. En daarmee is hij recordhouder! Deze papegaai kan de hoogste leeftijd bereiken van alle vogels.

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Ben jij benieuwd naar de dierenwereld en hoe je deze kunt verbeteren? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren en ontvang tweewekelijks dierennieuws – en tips.

 

Ja, ik schrijf mij in voor de gratis nieuwsbrief 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine