Wat moet je een valkparkiet voeren? Doordat deze vogel een graaneter wordt genoemd, bestaan daar nogal wat misverstanden over. Want aan alleen aan wat korrels in een bakje heeft de valkparkiet niet genoeg.

 

Gevarieerd menu aan valkparkiet voeren

Alhoewel valkparkieten graaneters worden genoemd, eten ze in de natuur allerlei soorten voedsel. Je valkparkiet heeft dan ook een gevarieerd menu nodig. Sterker nog, alleen korrelvoer eten kan gevaarlijk voor zijn gezondheid zijn.

Een tekort aan voedingsstoffen kan problemen met het verenkleed, mijten, kropontsteking, verstoppingen en nieraandoeningen veroorzaken.

 

Welk voeding is het beste voor een valkparkiet?

Bij voorkeur voer  je een volwassen valkparkiet een mix van verschillende zaden en vers voedsel. Graanvoeders kunnen een prima basis vormen, zolang je daar zelf onderstaand voedsel aan toevoegt:

  • Gras
  • Wilde zaden voor vogels
  • Oliehoudende zaden / noten: gepelde zonnenbloempitten, hazel – wal- en paranoten

Let op! Vanwege hun hoge vetgehalte voer je de oliehoudende noten maar één keer per week.  Check bovendien of er al oliehoudende zaden in het graanmengsel zitten.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

valkparkieten voeren hazelnoten

 

Eiwit met mate

Volwassen valkparkieten eten in de natuur soms insecten, onder meer voor de benodigde eiwitten. Ook jouw vogel heeft zijn portie eiwit nodig, maar in zeer kleine hoeveelheden. Voer daarom slechts één keer per week een beetje yoghurt, magere kwark, een klein stukje gekookt ei of een theelepel fokvoer met gedroogde insecten.

Valkparkieten die ouder zijn dan tien jaar, geef je één keer in de twee weken hun portie. Jonge vogels hebben tijdens hun groeifase juist dagelijks dierlijke eiwitten nodig.

Extra tip: Wees voorzichtig met eiwitvoeder, een te grote hoeveelheid kan nierproblemen veroorzaken.

 

Vitaminen toevoegen

Ook voor vogels zijn vitaminen onmisbaar. Met een gevarieerd menu geef je ze al een deel van de benodigde voedingsstoffen. Toch is het onmogelijk om zelf de voedselverscheidenheid van de natuur te evenaren. Geef je valkparkiet daarom extra vitamines.

Voeg echter geen vitamines toe aan het drinkwater. Valkparkieten zijn van nature al spaarzame drinkers. En als er iets aan hun water is toegevoegd, zullen ze het helemaal links laten liggen. Gebruik daarom vitaminepoeders – of sprays in het graanvoeder.

 

Een goede verzorging van je valkparkiet

 

 

Bron: Hart voor dieren Magazine