Speelgoed is erg belangrijk voor vogels. Dierenwinkels hebben een enorm aanbod. Houd hiermee rekening bij aanschaf – of als je zelf iets maakt.

Dit artikel komt uit Hart voor Dieren magazine – neem nu een abonnement!

Papegaaiachtigen, waar ook de parkieten toe behoren, zijn vrolijke en intelligente dieren. Terwijl ze in het wild continu bezig zijn met het zoeken naar voedsel en het uitwijken voor vijanden, leven ze in onze huizen zonder gevaar of uitdagingen. Ze beginnen zich al snel te vervelen. Zorg daarom voor voldoende afwisseling en bied je gevederde vrienden het juiste materiaal aan om zich mee bezig te houden. In de vakhandel is het nodige aan speelgoed verkrijgbaar. Maar let op: spiegels en plastic vogels zijn taboe! Ze simuleren partners en veroorzaken grote frustratie.

De meeste vogels zijn dol op belletjes, balletjes en klimtoestellen. Ladders en touwen zijn ook populair. Vergeet niet de behoefte van je vogels om te knabbelen: onbesproeide fruitboomtakken, bijvoorbeeld peer of appel, worden graag beknaagd. Ook toiletrollen en krantenpapier helpt de vogels tegemoet te komen aan hun drang naar ‘shredden’. Speelgoed kun je ook zelf maken, bijvoorbeeld van kokosnoten, houten platen en stokken. Zo kun je zelf heel makkelijk mooie holletjes tevoorschijn toveren en ladders van verschillende lengtes in heuse speeltuintjes aanbrengen.

Kleurrijk, maar niet giftig

Als je zelf speelgoed maakt, let er dan op dat je niet giftige lijm en onbehandelde materialen gebruik. Uit klimtouwen mogen geen losse draadjes hangen. De vogels vinden het weliswaar prettig om hieraan te pikken maar het gevaar bestaat dat ze er met hun nagels in blijven hangen. Ook mag speelgoed natuurlijk geen scherpe kantjes hebben. En als je vogels plastic speelgoed intensief beknabbelen, ruil het dan om voor houten speelgoed. Dat is er ook in bonte kleuren, maar van niet giftige verf. Probeer het liefst verschillende dingen uit. Het leukste is het natuurlijk als je zelf ook meespeelt: bijvoorbeeld ‘voetbal’ met een kleurrijk balletje of rol wat toiletrollen heen en weer – je vogels zullen dan gegarandeerd met je mee gaan spelen!