Met een kattenluik bepaalt je kat zelf wanneer hij naar binnen en naar buiten gaat. Ideaal om je huistijger wat meer vrijheid te geven. Maar wanneer kies je voor een kattenluik met chip en wat voor soort luikjes zijn er nog meer? Tips voor de keuze en het plaatsen van een kattenluikje…

 

Een kattenluik of niet?

Door een kattenluik kan je huistijger zelf het avontuur buiten opzoeken en weer veilig naar binnen gaan. Daardoor ga je met een gerust hart een paar uur weg en krijgt je huisdier veel meer vrijheid.

Toch is zo’n luikje niet voor iedere kat een oplossing. Gespannen, onzekere katten kunnen er juist stress door ervaren. Zij zien de in-en uitgang eerder als bedreiging van hun territorium en zullen er onrustig van worden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kattenluik wel of niet

 

 

Soorten kattenluikjes

Er zijn verschillende soorten kattenluikjes verkrijgbaar, onder meer bij dierenspeciaalzaken en bouwmarkten:

  • Gewoon kattenluik
  • Luik met infraroodslot
  • Luik met chip

 

De voor- en nadelen van een ‘gewoon’ kattenluikje

Ieder kattenluik heeft weer zo zijn voor – en nadelen. Met een gewoon kattenluik hoeft je dier niet per se een halsband te dragen, wat overigens ook geldt voor een luik met chip. Bovendien is de in – en uitgang niet afhankelijk van technische snufjes die defecten kunnen vertonen. Een nadeel van een gewoon kattenluikje dat ook andere dieren je huis binnen kunnen komen.

 

Hoe werkt een infraroodslot?

Een luikje met een infraroodslot reageert op een zendertje in de halsband van je kat. Een voordeel van zo’n kattenluik is dat je indringers weet te voorkomen. Deel in ieder geval. Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat katten in de buurt met zo’n zelfde zendertje rondlopen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kattenluik infrarood

 

Kattenluik met chip

Zijn er veel andere katten in de buurt die graag op jouw bank plaatsnemen? Het kattenluik met chipherkenning biedt dan een waterdichte oplossing. Het slot van zo’n luikje reageert namelijk alleen op de microchip van je kat. En die is uniek!

 

Ingang voor grote katten

Kattenluikjes zijn doorgaans geschikt voor katten tot 7 kilo. Heb jij een grote huistijger? Vraag dan naar een deurtje speciaal voor grote katten, zodat ook hij veilig van zijn in- en uitgang gebruik kan maken.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kattenluik grote katten

 

 

Kattenluik plaatsen: denk aan je eigen veiligheid

Een kattenluik kun je in een deur of raam plaatsen. Vanzelfsprekend moet je kat zijn deurtje makkelijk kunnen gebruiken, maar ook je eigen veiligheid speelt een rol. Inbrekers zijn namelijk gek op makkelijke ingangen. Een te hoog geplaatst luikje zou tweebenige indringers de kans kunnen geven om naar de deurklink te ‘hengelen’.

Tip: Vraag bij je inboedelverzekering na of er voorschriften zijn voor het plaatsen van een kattenluik, om in aanmerking te kunnen komen van een eventuele vergoeding.

 

De kattendeur in gebruik…

is jouw kat nog geen kattenluik gewend? Dan heeft hij de eerste paar keer  mogelijk wat aanmoediging nodig.

Zet hem voor zijn in – en uitgang en laat zien dat het klepje open kan. Lok hem eventueel met wat lekkers door het luikje terwijl je het zelf openhoudt. Blijf hierbij vooral geduldig en herhaal de oefening als dat nodig is. Een tegenwerkende kat met kracht door een deurtje werken, helpt namelijk niet.

 

 

Kattenartikelen voor jou geselecteerd

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine