De nagels van een hond moeten regelmatig verzorgd worden om nagelproblemen te voorkomen. Het knippen en eventueel vijlen zijn daarbij de belangrijkste onderdelen. Maar wanneer zijn hondennagels te lang en hoe moet je ze zelf knippen?

 

Waarom moeten de nagels van een hond geknipt worden?

De nagels van een hond moeten af en toe geknipt worden. Viervoeters slijten hun nageltjes door over harde, ruwe ondergronden te lopen. Maar de duimnagel raakt de grond niet en krijgt daardoor de kans niet om in te korten. Bovendien groeien bij sommige viervoeter de nagels sneller dan dat ze kunnen slijten.

Te lange nagels kunnen pijnlijk zijn voor je hond en voor nare ontstekingen en bloedingen zorgen. Reden genoeg om hun lengte goed in de gaten te houden.

 

Wanneer zijn hondennagels te lang?

De randjes van de nagels van je hond mogen de grond nét raken. Controleer regelmatig de tenen van je viervoeter om te lange nagels te voorkomen. Signalen die op te lange hondennagels wijzen:

 • Je hoort de nagels luid tegen de grond tikken
 • Hond likt of bijt veelvuldig aan zijn nagels
 • Nagels groeien krom of naar binnen
 • Tenen staan krom
 • Je hond strompelt

De laatste twee symptomen kunnen een signaal zijn van een ziekte of aandoening.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

nagels van een hond te lang

 

Hoe vaak moeten hondennagels knippen?

Controleer de nagels van je hond minimaal één keer in de 8 weken. Hoe vaak ze echt geknipt moeten worden, verschilt per viervoeter en is onder meer afhankelijk van de mate waarin hij op harde, ruwe ondergronden loopt.

 

Gebruik een speciaal nagelschaartje voor honden

Voor het knippen van de nagels van je hond gebruik je een speciaal nagelschaartje dat je bij de dierenarts of een dierenspeciaalzaak kunt kopen.

 

Levende deel en dode deel van de nagel

Een hondennagel bestaat uit een levend en een dood gedeelte. Onthoud dat je in het levende deel nooit mag knippen. Bij lichte nagels herken je dit gemakkelijk aan de roze kleur. Het dode deel is wit gekleurd.

Bij donkere of zelfs zwarte nagels is het onderscheid moeilijker te maken. Door lichte druk op de nagel uit te oefenen, kun je het dode gedeelte eventueel  onderscheiden doordat je hond daarbij geen enkele reactie geeft. Maar schakel bij twijfel altijd de hulp van een dierenartsassistent in.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

levende nagel van hond

 

Hond laten wennen aan nagelverzorging

Bij voorkeur laat je een hond al van pups af aan wennen aan het knippen van zijn nagels. Daarmee kun je angst op latere leeftijd voorkomen.

Laat je viervoeter eerst kennismaken met het nagelschaartje door het hem rustig te laten besnuffelen. Til daarna zijn poot op en houd een teen vast. Gaat dit allemaal goed zonder dat je hond angstig wordt? Ga dan pas over op het daadwerkelijk knippen.

 

Zo moet je de nagels van een hond knippen

 • Laat je hond zitten of liggen; kijk wat hij zelf het prettigst vindt
 • Til poot op en houd een teen vast
 • Kijk waar het levende deel van de nagel begint
 • Knip een paar millimeter voor de plek waar het levende deel begint

Tip: Als je hond schrikt van het ‘knipgeluid’ voer dit klusje dan met zijn tweeën uit. Terwijl de één het schaartje op de nagel plaatst, kan de ander gereed staan met een klein hondensnoepje dat tegelijkertijd met de ‘knip’ gegeven wordt.

 

EHBO hondennagels knippen

Bloed een nagel nadat je een stukje hebt afgeknipt? Dan heb je alsnog in het levende deel geknipt. Pak een steriel gaasje en druk dat het wondje. Als het bloeden niet stopt, neem je contact op met de dierenarts.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

nagels hond ehbo

 

Vijlen na het knippen

Loop iedere nagel na het knippen nog een keer na. Vind je oneffenheden in het afgeknipte randje, dan kun je de nagel nog even vijlen. Maar let op, ook voor het vijlen geldt dat je het levende deel niet mag raken.

 

Hulp bij het knippen

Schakel hulp in van een trimsalon of dierenartsassistent als:

 • Je het levende deel van de nagel niet kunt onderscheiden;
 • Je hond het knippen niet toestaat;
 • Je zelf te zenuwachtig bent voor dit klusje: jouw stress zal dan namelijk overslaan op je hond.

 

Controleer op nagelproblemen

Wanneer je controleert of de nagels van je hond te lang zijn, bekijk dan ook direct hun conditie. Een ingegroeide, loszittende of gescheurde nagel moet door een dierenarts verholpen worden. Een verkleurde nagel, pijnlijk nagelbed of een zwelling rondom de nagel kan op een ontsteking wijzen.

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste verzorgingstips

Natuurlijk wil je jouw viervoeter het allerbeste ‘hondenleven’geven. Schrijf je daarom in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren en blijf op de hoogte van de nieuwste verzorgingstips:

Ja, houd mij op de hoogte van verzorgingstips voor hondenbaasjes

 

 

bron: Hart voor Dieren Magazine