Gezonde tanden en kiezen houden je hond gezond en gelukkig. Natuurlijk is een goede gebitsverzorging daarvoor onmisbaar. We verdiepen ons in het hondengebit en geven tips om tanden en kiezen schoon te houden.

 

Een gezond gebit is belangrijk voor je hond

Een gezond hondengebit maakt dat je huisdier zorgeloos en pijnvrij van zijn eten kan genieten, een goede spijsvertering heeft en dat hij zijn algehele gezondheid op peil houdt. Het is dus superbelangrijk om de tanden en kiezen van je hond in goede conditie te houden en regelmatig te controleren. Want wist je dat maar liefst 4 op de 5 honden ouder dan 3 jaar last hebben van hun tanden en kiezen? En dat terwijl 90% van de hondenbaasjes dit niet in de gaten heeft. Tandbederf ontstaat sneller dan we denken.

 

Zo ontstaan gebitsproblemen

Gedurende de dag vormen allerlei bacteriën en voedselresten tandplak op het hondengebit; een kleverig laagje op het tandoppervlak. Als dit niet tijdig wordt verwijderd, kan zich al binnen 24 uur tandsteen gaan vormen. En het probleem van tandsteen moet je nooit onderschatten. Dit veroorzaakt namelijk allerlei nare tandvleesaandoeningen zoals ontstekingen, die zich zelfs via de bloedbaan kunnen uitbreiden naar hart en nieren. In sommige gevallen leidt het ook tot het uitvallen van tanden en kiezen.

Blijf daarom alert op de symptomen van gebitsproblemen:

  • Stinkende adem
  • Rood, gezwollen of bloedend tandvlees
  • Ernstig verkleurde tanden en kiezen
  • Verminderde eetlust
  • Veelvuldig kwijlen

 

Goede verzorging van hondentanden

Gelukkig kun jij als hondenbaasje een hoop doen om de kans op dit soort problemen zo klein mogelijk te maken. Een goede gebitsreiniging is helemaal niet lastig, zo lang je het maar consequent en volledig toepast. In samenwerking met Pedigree hebben we een stappenplan opgesteld voor de gebitsverzorging bij je hond.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

tanden honden pedigree

 

Goede gebitsreiniging voor je hond… Aan de slag!

Een goede gebitsverzorging bij volwassen honden bestaat uit:

  • Poets de tanden van je hond, het liefst elke dag en met speciale hondentandpasta
  • Kies ook voor droogvoer
  • Geef dagelijks kauwsnacks die de opbouw van tandsteen kunnen verminderen zoals PEDIGREE® DentaStix™
  • Laat zijn gebit 2 keer per jaar controleren door de dierenarts en laat tandsteen op tijd verwijderen

 

Tandenpoetsen

Poets de tanden van je hond bij voorkeur iedere dag en gebruik daar een speciale hondentandenborstel en -tandpasta voor. Daarmee verwijder je achtergebleven tandplak en reinig je het gebit. Voer dit klusje altijd rustig en geduldig uit zodat je dier er geen stress van ondervindt. Zo mogelijk laat je je viervoeter al van pup af aan wennen aan het poetsen van zijn tanden. Hiervoor zijn speciale oefenborsteltjes beschikbaar. Zo houd je het gebit gezond en kan je hond vrolijk blijven spelen.

Controleer tijdens de dagelijkse poetsbeurt ook direct even de tanden en het tandvlees op eventuele gebitsproblemen.

 

Geef je hond ook droogvoer

Droogvoer als onderdeel van de gebitsverzorging? Absoluut! Op de harde brokken moet je hond flink kauwen waardoor hij voor een deel zijn gebit zelf al reinigt. Bovendien komt er met het kauwen extra speeksel vrij, wat een desinfecterende werking voor het hondengebit heeft.

 

Pedigree Dentastix zijn supereffectief!

Als aanvulling op het tandenpoetsen geef je Pedigree Dentastix, die vormen een belangrijk onderdeel van de dagelijkse gebitsverzorging bij honden. Bij dagelijks gebruik kunnen de sticks namelijk de opbouw van het tandsteen tot 80% verminderen. Niet alleen door de schurende werking wanneer je hond hierop kauwt, maar ook door de actieve ingrediënten, die zich binden met het calcium in het speeksel om de opbouw van tandsteen te vertragen.

Een extra pluspunt is dat de sticks in verschillende formaten verkrijgbaar zijn en een medium stick slechts 82 calorieën, geen toegevoegde suikers en minder dan 1.5% vet bevat. Bovendien zijn viervoeters gek op de  Pedigree Dentastix omdat het ze het als een overheerlijke snack zien die ze graag verorberen.

hondengebit

 

Periodieke gebitscontrole en tandsteen verwijderen

Ook als je hond geen last van zijn tanden en kiezen lijkt te hebben, is het verstandig om twee keer per jaar de dierenarts een gebitscontrole uit te laten voeren. Een dierenarts kan namelijk als geen ander tand- en kiesproblemen vroegtijdig opsporen.

Mocht tijdens zo’n controle blijken dat je hond tandsteen heeft, maak dan een afspraak om dit te laten verwijderen. Deze ingreep gebeurt onder narcose zodat je hond er niets van merkt en stressvrij met schone tandjes naar buiten loopt.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Pedigree