Net als bij mensen zijn de darmen van jouw hond het belangrijkste orgaan om hem gezond te houden. Werken de darmen niet goed? Dan heeft je hond een grotere kans op ziekte of aandoeningen. In probiotica zitten micro-organismen, levende, vriendelijke bacteriën.

Die bacteriën dragen bij aan een betere spijsvertering en stoelgang, oftewel, een goede darmflora. De vetzuren die de probiotica produceert zorgen er juist voor dat de groei en activiteit van schadelijke bacteriën remt. En daardoor kan de hele weerstand van jouw hond een stuk beter worden. Probiotica is dan ook geen medicijn maar wel een voedingssupplement.

 

Wanneer zet je probiotica in?

Is de darmflora van je hond uit balans door bijvoorbeeld stress, antibiotica, ziekte of teveel verkeerde voeding? Dan kan het zo zijn dat het eten niet goed verteerd wordt. En dat zorgt er op zijn beurt voor dat essentiële voedingsstoffen niet goed kunnen worden opgenomen. Je hond krijgt dan niet de juiste voedingsstoffen binnen die het nodig heeft en kan ziek worden. Daarom is het, net als bij mensen, belangrijk om de darmflora in goede balans te houden. En dat doe je met probiotica voor je hond.

Soms is het nodig dat je hond een antibioticakuur toegediend krijgt. Hierdoor kan je hond diarree krijgen, een veelvoorkomende bijwerking van antibiotica. Dit kan er voor zorgen dat de darmflora uit balans raakt. Om er voor te zorgen dat de darmflora sneller terug in balans komt is het zeer aan te raden om probiotica te geven aan je hond voor, tijdens en na de antibioticakuur. Dit is wetenschappelijk bewezen effectief bij antibiotica gerelateerde diarree (AGD).

 

Wat zijn de voordelen van probiotica voor je hond?

Een goede darmflora kan er dus voor zorgen dat de hele weerstand van je hond beter wordt. Maar waar merk je dat dan aan? Er zijn een aantal punten waar je de voordelen van probiotica aan kunt merken:

– (antibiotica gerelateerde) diarree en constipatie wordt verholpen;

– je hond heeft een zichtbaar betere huid en mooiere vacht;

– hij laat minder stinkende scheten;

– minder krampjes en buikpijn

– minder last van ontstoken anaalklieren

– minder stress;

– een sterke reductie van allergische symptomen.

Wil je zeker zijn van zo gezond mogelijke natuurlijke probiotica, probeer dan ook om de volgende probiotica te vermijden; melk, kaas en yoghurt. Deze kunnen lactose-intolerantie veroorzaken. Dat gebeurt als je hond een tekort aan lactase in zijn lijf heeft om de lactose (suiker) die in zuivel zit te kunnen verteren.

Een goede darmflora zorgt dus voor een gelukkige hond. Je vindt meer informatie over probiotica, de voordelen ervan en probiotica producten bij Organimal.