Bij de Europees Korthaar kat denken veel mensen dat het om een lukraak mengelmoesje van straat – en huiskatten gaat. Maar niets is minder waar. Het is een officieel erkend ras dat door fokkers verder veredeld is.

 

Oorsprong Europees Korthaar

De Europees Korthaar komt uit Scandinavië en stamt af van de boerenkat. Fokkers hebben het ras ontwikkelt door de beste eigenschappen van deze katten te selecteren. De kleuren zijn zuiverder geworden, de vachttekeningen beter afgebakend en de ogen zijn inmiddels helderder. De Europees Korthaar wordt nog steeds in Scandinavië het meest gefokt, maar ook in Nederland en België is het ras verkrijgbaar.

 

Het uiterlijk: een stevige kat

Het hoofd van dit kattenras is redelijk groot en rond, net als de heldere ogen. Die overigens verschillende kleuren kunnen hebben bij de Europees Korthaar. Het gaat om een middelgrote tot grote kat met een sterke, stevige lichaamsbouw, brede borst en krachtige poten. We hebben het dus over een robuuste huistijger! Zijn vacht is kort en aaneengesloten met dikke ondervacht, en heeft weinig onderhoud nodig. Wat de vachtkleur betreft is dit ras erg divers; bijna 70 kleurtinten zijn erkend en met 30 daarvan wordt bewust gefokt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

europees korthaar kat buiten

 

Liefdevolle, energieke muizenjager

De Europees Korthaar heeft weinig typische karaktertrekken die voor heel het ras gelden. Toch zijn er wel overeenkomsten tussen deze katten. Doorgaans zijn ze energiek en erg gesteld op mensen en soortgenoten. Ze vinden het leuk om te spelen en ook staan de dieren bekend om hun muizenvangst. Als baasje van een Europees Korthaar kun je dus zo nu en dan een gevangen prooi op je deurmat verwachten… Verder weet deze kat zich makkelijk aan te passen en kan lekker aanhankelijk zijn. Toch wil hij soms ook zijn eigen gang gaan en het naar buiten kunnen is bij dit kattenras een absolute must.

 

Gezondheid

Niet alleen zijn fysieke bouw maar ook de gezondheid van de Europees Korthaar wordt als robuust beschouwd. De meeste katten van dit ras worden niet snel ziek. Maar net als alle huistijgers kunnen ze erfelijke aandoeningen hebben of gezondheidsproblemen ontwikkelen. Daarom is het ook bij dit kattenras belangrijk voor een erkende fokker te kiezen, bij wie de gezondheid van zijn dieren voorop staat. Verder bescherm je het welzijn van je kat door:

 

Denk ook eens aan een kat uit het asiel of een herplaatser

In de asielen verblijven Europees Kortharen die daar buiten hun eigen schuld om terecht zijn gekomen. Ze wachten met smart op een eigen thuis en een lief baasje. En wat is er mooier dan als kattenliefhebber een huistijger op te vangen en een tweede kans te bieden? Ook bij onze herplaatsers komt geregeld een Europees Korthaar voorbij.

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

dieren nieuwsbrief