Kennis van dingen die katten nodig hebben, helpt je om goed voor je huistijger te zorgen en in al zijn behoeften te voorzien. Een overzicht van dit soort zaken is handig wanneer je een nieuwe kat krijgt. Maar blijf dit zo nu en dan ook controleren als de huistijger éénmaal bij jullie is. Met het lijstje van dingen die katten nodig hebben, zorg je dat je kat gelukkig en gezond blijft.

 

1. Katten hebben speelgoed nodig

Van dingen die katten nodig hebben, is speelgoed een belangrijk onderdeel. Probeer uit welk soort speeltje je kat het liefste heeft. Het speelgoed waar hij altijd naar grijpt zodra het tevoorschijn wordt getoverd, is natuurlijk de favoriet. Je kat zal al snel aangeven wat hij leuk vindt en wat hem niet interesseert. Haal de favoriete speeltjes weg na elke speelronde; dat houdt ze aantrekkelijk.

Waarom spelen zo belangrijk is voor katten

 

Kattenvoer

2. Wat is de juiste voeding?

Kies altijd kwalitatief kattenvoer zodat je zeker weet dat het de juiste voedingsstoffen bevat. Stem de voeding bovendien af op de levensfase van je kat. Een kitten heeft immers andere voedingsbehoefte dan een volwassen of senior huistijger. Daarnaast geldt dat harde brokken doorgaans beter zijn voor het kattengebit dan natte voeding. Terwijl natvoer juist weer goed is voor de vochtopname. Het beste is om je kat een combinatie van beiden te geven.

Zet het voedsel niet in de buurt van het waterbakje/fonteintje en geef bij voorkeur meerdere kleinere porties in plaats van één grote portie. En heeft je kat één van deze dingen gegeten, contacteer dan voor de zekerheid je dierenarts.

 

3. Kritische blik op het waterbakje

Wat betreft de waterbak moet je soms een lange adem hebben en een en ander uitproberen. Want katten drinken niet altijd uit de daarvoor bedoelde bak. Soms willen ze liever een platte schaal, of juist een dieper bakje. Soms drinken ze gewoon liever op een andere plek, of houden ze van heel vers of juist van wat ouder water. Het is allemaal mogelijk bij katten. Houd rekening met waar je huisdier de voorkeur aan geeft.

Lees wat je moet doen als je kat niet wil drinken

 

 

Kattenbak is iets wat katten zeker nodig hebben

4. De kattenbak; ontwerp tot strooisel

Ook bij een kattenbak moet je de voorkeuren van je kat voorrang geven. Onder huistijgers zijn kattenbakken zonder deksel doorgaans het populairst. De bak moet voor de kat groot genoeg zijn om zich te kunnen draaien en flink graven. Ook wat betreft het strooisel moet de keuze van je kat doorslaggevend zijn.

Meer tips voor de kattenbak

 

5. Een krabpaal biedt meerdere pluspunten

Van een krabpaal kun je eigenlijk alleen maar voordeel hebben. Het spaart je meubels en tapijt, je kat is tevreden en hij kan zijn nageltjes mooi bijhouden.

Het is een natuurlijke behoefte van de kat om de nagels te scherpen. Daarbij wordt het hoornvlies afgesleten en wordt de nagel op een natuurlijke manier ingekort. Als ze erg krachtig krabben, markeren katten op deze manier bovendien hun ‘eigendom’. Een goede krabpaal heeft een ligbed of een huisje en verschillende platformen. 

Zo kies je de juiste krabpaal

Katten hebben een uitkijkpunt nodig

6. Een fonteintje prikkelt nieuwsgierigheid

Sommige katten zijn dol op lopend water. Ze spelen met het water van een drinkbron en drinken het natuurlijk ook. Het fonteintje is echter veel meer dan een drinkbron. Daarom hebben we hem opgenomen in ‘dingen die katten nodig hebben’. In het juiste licht fonkelt het water een beetje, en het maakt een interessant geluid. Omdat het blijvend stroomt, zal je kat blijvend geprikkeld worden. Dit is bevorderend voor zijn speelinstincten. Daarnaast zorgt een fonteintje voor een aangenaam klimaat in het vertrek en voldoende luchtvochtigheid.

 

Populairde drinkfonteintjes

 

7. Een warm én veilig plekje

Binnen zal je kat een warm en knus plekje uitzoeken. Het lekker op de verwarming liggen, zal dan al snel zijn eerste keus zijn, maar dit is niet zonder risico. Sommige verwarmingen / radiatoren zijn bovenop niet afgesloten, waardoor je huistijger zich door de warme, stijgende lucht kan bezeren. Help je huistijger door een veilig plekje bij de verwarming te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door daar een hangmandje aan te hangen.

 

8. Een goed uitkijkpunt

Van alle dingen die katten nodig hebben, is een goed uitkijkpunt waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Katten die buiten komen, rennen niet door de natuur om deze te onderzoeken, maar om een plek te vinden waar ze overzicht hebben. Die plaats gebruiken ze om een en ander op zich in te laten werken. Liefst blijven ze daarbij zelf uit het zicht. Ze verlaten hun uitkijkplek alleen als ze iets gezien hebben dat hen bijzonder interesseert . Ook binnenkatten zoeken zo’n plekje waarop ze een goed overzicht hebben over hun domein. Bied je kat binnenshuis dus ook zo’n uitkijkpunt. Zet bijvoorbeeld de krabpaal naast een kast waarvandaan hij alles kan overzien. Ook een goede plek op de vensterbank wordt gewaardeerd.

 

 

Tijd en aandacht heel belangrijk

9. Medische zaken

Zoek vooraf een goede dierenarts uit en schrijf je kat daar alvast in. Het handigste is om dit te doen bij een arts die bij jou in de buurt zit. Mocht je huisdier zich een keer erg ziek voelen, dan bespaar je hem op deze manier een lange rit.

Vraag bij de dierenarts welke inentingen voor jouw kat noodzakelijk zijn. Dit kan afhankelijk zijn van verschillende zaken en hij heeft daar het beste zicht op. Behandel je kat zijn gehele leven ook regelmatig tegen teken, wormen en vlooien. Vraag je dierenarts naar de verschillende mogelijkheden daarin.

 

Tijd en aandacht, naast dingen die katten nodig hebben

Als alle dingen die katten nodig hebben geregeld zijn, mag je het belangrijkste natuurlijk niet vergeten: je kat liefde en aandacht geven! Neem de tijd om hem te aaien en met hem te spelen. Besef wel dat de ene huistijger aanhankelijker is dan de ander. Dit kan overigens ook per moment verschillen. Soms is een kat een beetje gelaten terwijl hij op een ander moment juist geen genoeg kan krijgen van het aaien. Sommige katten hebben bovendien behoefte aan een soortgenootje.

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine

dieren nieuwsbrief