Welke vaccinaties een kat nodig heeft, is afhankelijk van zijn leefsituatie. Maar de core-inentingen  heeft iedere kat nodig om hem tegen de niesziekte en kattenziekte te beschermen. De opbouw van deze inentingen start al als de kat nog een kitten is.

Basis vaccinatie voor Kitten

Een kitten krijgt zijn basisvaccinaties in zijn 9e en 12e levensweek. Met twaalf maanden ontvangt hij zijn eerste jaarlijkse herhalingsvaccinatie.  Als dit vaccinatieschema gevolgd wordt, is de basis-immuninisering – qua kattenziekte en niesziekte-  van een kat rond.

Vervolgens moeten de vaccinaties regelmatig herhaald worden.

 

Welke vaccinaties heeft een kat nodig?

Een volwassen kat heeft tenminste de vaccinatie tegen Kattenziekte en Niesziekte nodig. Dit is de enige manier om je huistijger tegen deze verschrikkelijke ziektes te beschermen:

Kattenziekte: rond leeftijd van 1 jaar (laatste enting van kitten), daarna om de 3 jaar

Niesziekte:  jaarlijks herhalen.

Naast de  core-inentingen hebben sommige katten ook baat bij aanvullende inentingen.

 

Lees ook: Vragen over inentingen katten

 

vaccinaties katten

Vaccinatie kat tegen Chlamydia als er in de regio problemen zijn

De vaccinatie tegen Chlamydia wordt alleen geadviseerd als er in de regio waar jullie leven problemen met de ziekte zijn. Deze inenting kan gegeven worden vanaf een leeftijd van 8 à 9 weken oud. Overleg met de dierenarts of deze vaccinatie voor jouw kat aan te raden is.

 

Vaccinatie tegen Bordetella

Met de basis-inentingen (core) wordt een kat goed beschermd tegen de meest voorkomende virussen die niesziekte veroorzaken. Toch kan een gevaccineerde kat alsnog behoorlijk ziek worden van door de Bordetella. Dit is een bacteriële infectie die zo nu en dan voorkomt en die met name voor kittens en verzwakte katten (door leeftijd, ziekte of stress) gevaarlijk kan zijn.

De dieren die naar plaatsen gaan waar veel katten bijeenkomen, zoals een pension of show, lopen het grootste risico met de bacterie in aanraking te komen.

Deze optionele inenting kan gegeven worden vanaf 4 weken oud om hem vervolgens jaarlijks te herhalen. Overleg met je dierenarts of hij deze vaccinatie voor jouw kat adviseert.

 

Vaccinatie tegen Hondsdolheid (rabies)als kat naar het buitenland gaat

De vaccinatie tegen hondsdolheid is verplicht voor katten die naar het buitenland reizen. Laat de inenting minimaal 21 dagen voor jullie vertrek zetten, maar houd er wel rekening mee dat hij pas vanaf 12 weken oud gegeven kan worden.

 

Vaccinatie tegen Leukemie

Bij deze vaccinatie wordt de kat ingeënt tegen het Feline Leukemie Virus. Dit virus kan het immuunsysteem van de kat verzwakken waardoor hij gevoeliger voor infecties wordt. De inenting kan zinvol zijn voor katten die regelmatig op plaatsen bezoeken waar veel dieren samen komen. Daarnaast kan de inenting geadviseerd worden wanneer de ziekte opspeelt in de regio waar jullie wonen.

 

Lees ook: Vragen over inentingen voor katten

 

Blijf op de hoogte van kattenweetjes

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste kattenweetjes? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren.