Steeds meer mensen hebben vragen over de inentingen voor katten. Hebben de vaccinaties wel nut voor huistijgers? En hoe zit het met binnenkatten? Veel katteneigenaren willen hun dieren niet belasten, vrezen voor bijwerkingen of denken dat vaccinatie eenvoudigweg niet nodig is. Maar inentingen kunnen levens redden. Lees hier waarom.

Zijn inentingen voor katten wel nuttig?

Absoluut. Inentingen zijn de enige manier om je katten tegen verschrikkelijke ziektes te beschermen. En alhoewel de noodzaak van sommige vaccinaties afhangt van het leefgebied van een huistijger, loopt iedere kat het risico op nies- en kattenziekte.

 

Wat zijn Core- en Non-Core-inentingen?

Core-inentingen zijn de standaard en ‘verplichte’ vaccinaties. Dit zijn inentingen die dierenartsen als absoluut noodzakelijk bestempelen voor iedere kat.

Non-Core-inentingen zijn die vaccinaties die alleen noodzakelijk zijn voor katten in specifieke situaties. Bijvoorbeeld als een kat vaak op plaatsen verblijft waar veel dieren bijeenzitten (pension of show), wanneer een kat naar het buitenland gaat of bij het uitbreken van een virusepidemie in het leefgebied van de huistijger.

 

Lees ook: Welke vaccinaties hebben katten nodig?

 

inentingen voor katten

Waarom moeten kittens 3 x gevaccineerd worden?

De moederpoes geeft via haar eerste melk antilichamen tegen vele virussen aan haar kittens door. Deze antilichamen werken uiterlijk tot de 16e levensweek van de kleintjes , maar hoe lang dit precies is, verschilt per kat.

Om er zeker van te zijn dat een kitten niet zonder antilichamen tegen verschrikkelijke ziektes rondloopt, krijgt hij in zijn 9e en 12e levensweek al zijn eerste vaccinaties. Dit wordt ook wel het voorkomen van een vaccinatiekloof genoemd. Daarnaast is een zekere opbouw van de immuniteit nodig.

De basis immuniteit (basis-immunisering) wordt met de laatste inenting -op de leeftijd van circa 12 maanden- compleet. Vervolgens moeten bij volwassen katten de vaccinaties regelmatig herhaald worden.

 

Hebben binnen-katten ook inentingen nodig?

De basis- inentingen voor katten zijn ook noodzakelijk voor de binnenblijvers. De veroorzakers van deze ziekten zijn namelijk niet alleen overdraagbaar door direct contact met een besmet dier, maar ook via de katteneigenaar. De ziekteverwekkers worden uitgescheiden via de ontlasting, urine of speeksel van een besmet dier. Deze kunnen extreem lang overleven en via de verzorger het huis binnenkomen.

 

Hebben oude katten vaccinatie nodig?

Hoe ouder een kat wordt, hoe zwakker zijn immuunsysteem doorgaans is. Daardoor is hij des te vatbaarder voor virussen. Bovendien hebben seniorenkatten regelmatig met ouderdomsklachten te kampen die hen ook minder bestand  tegen bijvoorbeeld de niesziekte maken.

 

Hoe zit het met het risico op huidkanker als bijwerking?

Kwaadaardige huidtumoren, ook wel fibrosarcomen genoemd, komen bij katten voor. Er bestaat een vermoeden van een samenhang tussen het aanprikken van de huid met een injectienaald (niet alleen bij vaccinaties) en sommige van deze tumoren. Daarom zal een dierenarts herhalingsinentingen op andere plekken zetten.

De producenten van de entstoffen hebben inmiddels entingen ontwikkeld die tot wel drie jaar werkzaam zijn. Waardoor een kat minder vaak geprikt hoeft te worden en het risico op een reactie van de huid verminderd wordt.

 

Verzorgingstips huistijgers

Geef je huistijger de beste verzorging met de tips voor katteneigenaren van Hart voor Dieren.

 

Bron: Hart voor Dieren