Photo credits: Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort zet twee vale gieren uit in het Balkangebied, in Bulgarije. Dit is onderdeel van het project van zijn Wild Fund, in samenwerking met natuurorganisatie Green Balkans. Het gaat om twee gieren die het afgelopen jaar in het dierenpark zijn geboren.

 

Twee gieren worden door dierenpark Amersfoort uitgezet in Bulgarije

Het uitzetten van de twee vale gieren die in het Dierenpark Amersfoort zijn geboren, zal in verschillende stappen gedaan worden. Eerst zullen de gieren bijkomen van hun verhuizing in een tijdelijke Bulgaarse opvanglocatie. “Daar worden zij door een team van dierenartsen voorbereid om fit en gezond de wijde wereld in te vliegen. Het is fantastisch om op deze manier aan het soortbehoud van bijzondere roofvogels te mogen meewerken”, aldus curator Nils Dijkgraaf.

 

In Bulgarije zijn Europese giersoorten bijna uitgestorven

In Bulgarije zijn de populaties van verschillende Europese giersoorten zo goed als uitgestorven. Om die reden zetten Het Wildlife Fund en Green Balkans zich in om deze bedreigingen aan te pakken, voorlichting aan de lokale bevolking te geven en om vale gieren te herintroduceren.

Voor één van de eerste oorzaken van het uitsterven van de dieren, moeten we terug naar de jaren zeventig. Toen was het onder Bulgaarse boeren gebruikelijk om vergiftigde karkassen op hun land neer te leggen en zo beren en wolven te verjagen. Maar ook gieren – aangetrokken door het vergiftigde aas – werden hier de dupe van. Tegenwoordig worden de vogels ook bedreigd door jagers, stropers en windmolens. De gieren vliegen zich namelijk regelmatig dood tegen de wieken van deze molens.

 

vale gier verhuist Bulgarije

 

Hoe zal het verder gaan met de uit te zetten gieren?

Naast de vale gieren uit Dierenpark Amersfoort zitten er in de tijdelijke opvang soortgenoten die tegelijkertijd met deze twee uitgezet zullen worden. De komende maanden maken alle vogels kennis met elkaar.

“De roofvogels krijgen daar ook een tag aan hun vleugels om hen aan te herkennen. Met een gps-tracker kunnen de gieren worden gevolgd nadat zij in het voorjaar zijn uitgezet”, aldus Nils.

DierenPark Amersfoort zal ons op de hoogte houden over de volgende stappen in de herintroductie en uitzetting van de vogels.

 

Worden ook de andere vale gieren van het dierenpark uitgezet?

“Er worden alleen jonge vogels uitgezet, omdat zij zich nog makkelijk kunnen aanpassen aan een wild bestaan. Daarnaast zijn er ook gieren nodig voor de kweek om de soort in stand te houden”, vertelt Nils.

 

Over de vale gier

De vale gier is een vliegende aaseter. Zijn gemiddelde lengte is 1 meter, met een maximale vleugelspanwijdte van 2,5 meter (!) en een gewicht van 10 kilo. Gemiddeld bereikt de vogel de leeftijd van 35 jaar. In het wild komt hij voor in Zuid-Europa, Midden-Oosten, China en het noorden van Afrika.

Bron: Dierenpark Amersfoort

nieuwsbrief dierentips