Overweeg jij een hond te adopteren? Ga na of een hond bij je past, wat er allemaal bij de verzorging van een nieuw huisdier komt kijken, hoe je de keuze tussen een puppy en volwassen hond maakt, en hoe je een goede fokker herkent.

 

Hond adopteren of niet: Ben jij een goed baasje?

Een hond in huis verwelkomen moet je alleen doen als je er absoluut zeker van bent dat je voldoende tijd voor hem hebt. Want of het nu om een puppy of een volwassen viervoeter gaat, het is een hele verantwoording. Een mooie verantwoording, zeker, maar die moet je wel kunnen dragen. Daarnaast is het belangrijk na te gaan of je de financiële kosten van een huisdier kunt dragen. Vraag jezelf dingen af als:

  • Hoe vaak ben ik van huis?
  • Kan de hond minimaal 4 x per dag uitgelaten worden, waarvan bij volwassen honden één ronde minimaal een half uur duurt? Besef dat sommige hondenrassen zelfs uren beweging per dag nodig hebben.
  • Wat voor vermaak en beweging kan ik een hond naast de wandelingen bieden?
  • Hoe ga ik een band opbouwen met een viervoeter?
  • Hoe geef ik hem dagelijks liefedevolle aandacht?
  • Hoeveel eet een hond iedere dag (o.a. afhankelijk van ras, gewicht en leeftijd) en wat kost hondenvoeding?
  • Welke spullen heeft een hond nodig?
  • Wat kost het vaccineren / titreren en preventieve parasietenbestrijding op jaarbasis en kan ik daarnaast onverwachte medische kosten dekken?
  • Hoe kan ik een hond het best opvoeden en welke cursussen kan ik daarvoor volgen?
  • Kan ik de pubertijd van een hond aan?
  • Wie kan mijn viervoeter verzorgen en uitlaten als ik ziek word?
  • Mocht ik werkeloos worden, heb ik dan nog voldoende geld om voor mijn dier te zorgen?
  • Kan ik een hond in mijn huis veilige en rustige slaapplekken bieden?

Beantwoord de vragen over jezelf nu nogmaals, maar dan vanuit hoe je leven eruit ziet als er geen corona heerst. Nu je veel thuiszit heb je waarschijnlijk zeeën aan tijd, maar hoe is dat als je bijvoorbeeld weer naar kantoor gaat en er andere versoepelingen van de maatregelen volgen?

 

Puppy of volwassen hond adopteren?

Puppy’s zijn ontzettend aandoenlijk. Van menig hondenliefhebber smelt dan ook het hart bij het zien van zo’n kleintje. Maar overweeg ook eens om een volwassen hond te adopteren. Deze dieren hebben ook een trouwe hondenziel en wachten met smart op een nieuw huisje. Bovendien is het karakter van zo’n viervoeter al duidelijk. Dat herplaatsers altijd ‘probleemgedrag’ vertonen is overigens een fabeltje. De meeste honden komen door pure pech in het asiel terecht. Maak op Verhuisdieren en Ik zoek baas kennis met dieren die een nieuw baas zoeken.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond adopteren: puppy ogf volwassen

 

Hoe herken ik een goede fokker?

Als je hebt besloten voor een puppy te  gaan, let dan goed op bij welke fokker je hem haalt. Malafide fokkers, ook wel broodfokkers genoemd, weten zichzelf namelijk heel mooi te verkopen, maar ondertussen geven ze niets om hun dieren. Met alle ellende van dien. Een goede fokker daarentegen verzorgt zijn honden goed en wil er ook zeker van zijn dat ze goed terecht komen. Een erkende, zorgzame fokker:

  • Onderwerpt jou aan een ‘sollicitatie’: Hoe is je thuissituatie? Waarom een hond en waarom dit ras? Heb je al ervaring met honden en zo ja, welke? Heb je andere huisdieren?
  • Heeft veel kennis over het ras waarmee hij fokt;
  • Vraagt een reële prijs voor zijn puppy’s;
  • Laat zijn puppy’s in een huiselijke sfeer bij hun moederhond wonen;
  • Laat je kennismaken met de moederhond;
  • Biedt aan om de slaapplaats van de pups en moederhond te bekijken;
  • Heeft puppy’s die er sterk verzorgt uitzien en gechipt zijn;
  • Kan Europese paspoorten van de kleintjes laten zien met daarin de vaccinaties die ze al hebben gehad;
  • Geeft de stamboom mee en kan vragen beantwoorden over de familiegeschiedenis van de honden;
  • Geeft je ook extra tips mee voor het verzorgen van de pup, vaak op papier.
  • Heeft er geen bezwaar tegen als je een pup door een dierenarts laat checken;
  • Geeft potentiële baasjes een bedenktijd en stelt meerdere kennismakingen voor. Hij/zij wil er zeker van zijn dat je goed voor zijn puppy zal zorgen. Iemand die je bij de eerste kennismaking direct een puppy in je handen duwt en mee naar huis geeft, is niet bezig met het welzijn van zijn dieren.

 

Fysieke verzorging van een hond

Bedenk voor de adoptie van je hond al hoe je zijn fysieke verzorging aan gaat pakken en wat je daarbij nodig hebt. Want een hond wast zichzelf en ‘poetst’ zijn tanden deels door het kauwen. Maar of je nu een langharige, kortharige, kleine of grote hond adopteert, hierbij heeft hij jouw hulp nodig:

 

Preventieve parasietenbestrijding

Parasieten zijn organismen die overleven in en op het lichaam van je hond, en mogelijk ook op dat van jou! Ze veroorzaken klachten als jeuk, diarree of zelfs defecten in de organen. Het is belangrijk dat je je geadopteerde hond hond preventief beschermt tegen:

Behandel je dier maandelijks of driemaandelijks (afhankelijk van het middel) met een anti-vlooien en tekenmiddel, en ontwormingskuur. Vraag je dierenarts om advies.

 

Beweging

Een hond laat je onder meer uit zodat hij zijn behoefte kan doen. Maar jullie uitlaatronde heeft nog veel meer functies. Het geeft je hond beweging die hij nodig heeft om zijn spieren en gewrichten sterk te houden, het biedt je viervoeter mentale afleiding en ontmoetingen met soortgenootjes. Ook is het voor een volwassen hond is het goed om nog andere bewegingsvormen te krijgen. Sommige viervoeters zijn bijvoorbeeld dol op zwemmen, fly ball, doggy dance of het hardlopen met de baas.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond adopteren: beweging

 

Hondenvoeding

Wanneer je een hond adopteert houd je in eerste instantie de voeding aan die hij bij de fokker of zijn vorige baasje kreeg. Na verloop van tijd kun je in stappen overschakelen op andere voer. Daarbij is vooral belangrijk dat je kiest voor hondenvoeding die op de levensfase van je dier is gericht. Een pup heeft immers voedingsstoffen in een andere verhouding nodig dan een senior. Bij twijfel over het juiste voeder, vraag je advies aan de dierenarts.

 

Binnenshuis

Honden slapen behoorlijk veel, die rust hebben ze hard nodig om gezond te blijven. Toch heeft een hond ook binnenshuis voldoende afleiding nodig, anders ontstaat verveling wat vaak leidt tot stress.

Ontdek de binnenspeeltips voor honden

 

Naar de dierenarts

De dierenartspraktijk, voor veel honden geldt dat niet als hun favoriete plaats. Alhoewel er ook viervoeters zijn die daar heel relaxt naar binnen stappen. Als je hond echt bang is voor de dierenarts, is het goed om met de bezoekjes te oefenen en naar je eigen houding te kijken. Die arts bezoek je namelijk niet alleen als je dier ziek of gewond is. Ook honden zonder klachten hebben minimaal een jaarlijkse gezondheidscheck nodig.

 

Houd als hondenbaasje oren en ogen open

Veel honden eten wel eens iets op dat niet goed voor hen is. Dat kan zowel buiten als binnen zijn. Sommige honden hebben zelfs de neiging letterlijk alles op te peuzelen, zelfs poep. Blijf als hondenbaasje daarom altijd alert en verdiep je vooraf in de symptomen van een voedselvergiftiging. Daardoor herken je dit snel en kun je direct handelen.

 

Tips voor de eerste dagen met je hond

Of je nu een volwassen hond of puppy adopteert; je dier heeft tijd nodig om te wennen. Hij is uit zijn vertrouwde omgeving gehaald en snapt niet dat hij een nieuw thuis heeft. Pups missen bovendien de warmte van hun nest en moeder. Help je viervoeter met rust, veiligheid en duidelijkheid:

  • Plaats een knuffel of dekentje uit zijn oude huis direct in zijn nieuwe hondenmand. Zo heeft de hond iets vertrouwds en is duidelijk dat de mand van hem is.
  • Houd in het begin al het bezoek weg; het nieuwe gezin en thuis geven de hond al veel nieuwe prikkels.
  • Laat je hond zelf op onderzoek gaan. Laat weten dat je er bent, maar dring je niet op. Je dier bepaalt wanneer hij naar je toekomt.
  • Blijf rustig tegen je viervoeter praten; zo went hij aan je stem en dit heeft een kalmerende werking.
  • Geef hem een lekkere kauwsnack; dat helpt tegen de stress en zo heeft hij gelijk een positieve ervaring.
  • Ga lekker met je hond wandelen en spelen als hij daar aan toe is. Dat geeft hem afleiding en is een goede manier om samen een band op te bouwen.
  • Laat in het begin steeds de hondenriem vasthouden door dezelfde persoon. Dan is voor je dier duidelijk wie zijn baas is.
  • Voed op vanaf dag 1, natuurlijk wel op een positieve manier. Dit lijkt wellicht streng – de viervoeter zet pas net zijn eerste stappen bij jullie binnen – maar het zal je dier juist helpen. De situatie is voor hem nieuw, nog onvoorspelbaar. Direct basisregels toepassen geeft een stukje duidelijkheid en daarmee een houvast.
  • Heb je kinderen? Leer ze dan deze basisregels voor hond en kind.

 

Hoe lang heeft een hond nodig om te wennen aan een nieuwe baas?

Dat is zeer wisselend. Ga er maar vanuit dat het een paar maanden duurt voordat je hond na zijn adoptie helemaal zijn draai heeft gevonden. Dat betekent niet dat de vertrouwensband dan pas ontstaat. Daar werken jullie vanaf de eerste dag al aan. Maar de overgang naar een nieuwe ‘roedel’ is een hele overgang.

 

Hoe weet je dat een hond zich op zijn gemak voelt?

Bij honden is het belangrijk om goed naar hun lichaamstaal te kijken. Een hond die ogenschijnlijk rustig ligt, kan inderdaad helemaal ‘zen’ zijn, maar inactiviteit kan ook op pijn wijzen. Vaak kun je dit herkennen door naar het totaalplaatje van bewegingen en gedrag te kijken. Verdiep je daarom in de hondentaal en leer je hond goed kennen.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief