De Blauwe Rus staat bekend om zijn zilverkleurige, dubbele vacht, groene ogen en zijn elegante manier van bewegen. Dit kattenras is erg op mensen gesteld, speels en bijzonder intelligent.

 

Oorsprong van de Blauwe Rus

Blauwe Russen leefden oorspronkelijk in Rusland, waarschijnlijk in en rond de havenstad Archangelsk. Naar verluidt zou het ras daar ontstaan zijn zonder menselijk ingrijpen, dus zonder dat de katten doelbewust gefokt werden door andere rassen met elkaar te kruisen. In 1860 hebben matrozen die de havenstad aandeden de dieren meegebracht naar Noord-Europa en Engeland.

 

Elegante kat

Dankzij zijn ranke benen lijkt het alsof de Blauwe Rus op de toppen van zijn tenen loopt. Met zijn sierlijke en atletische bouw weet deze kat overal te komen. Zijn ogen zijn opvallend groen en steken fel af bij zijn dichte, zilverkleurige vacht. Blauwe Russen zijn middelgrote huistijgers, waarvan de katers gemiddeld 4,5 tot 5,5 kilo wegen. De poezen zijn iets lichter: 3 tot 4,5 kilo.

 

Ook met zwarte of witte vacht

Inmiddels leven er van dit kattenras ook dieren met een zwarte of witte vacht. Zij zijn ontstaan toen De Blauwe Rus werd gekruist met de Britse korthaar en Siamees. Naast het verschil in vachtkleur hebben deze katten soms ook een iets bredere bouw van hun kop dan de originele Blauwe Russen.

 

Op het gezin gericht

De Blauwe Rus is een sociale kat die op de mens gericht is. Wanneer je hem leert kennen kan het even duren voor het ijs gebroken is. Maar zodra hij zijn eerste verlegenheid voorbij is, bouwt deze kat een innig band met je op. Hij is graag bij je en volgt je mogelijk overal in huis omdat hij van je gezelschap geniet. Dit dier is liever niet te vaak en te lang alleen.

 

katten blauwe russen

 

Slimme leerling

Katten van dit ras zijn erg intelligent. Ze leren snel en vinden het geweldig om door hun mens mentaal uitgedaagd te worden met spel. Wist je dat de Blauwe Rus zelfs kan leren apporteren? Dat is opvallend voor een kat en zal met zijn mensgerichtheid te maken hebben. Kijk er overigens ook niet van op als hij de deur voor je openmaakt, want ook dat trucje weet deze slimmerd zich snel eigen te maken.

 

Rust en vastigheid graag

Katten zijn sowieso gewoontedieren, maar zeker de Blauwe Rus weet een vaste dagstructuur erg te waarderen. Hij krijgt zijn eten graag op vaste tijden en zelfs vaste speelmomenten vindt hij ideaal. Zo weet de kat wat hij kan verwachten. Verder houden Blauwe Russen niet van drukte om zich heen, in dat geval trekken ze zich terug op één van hun schuilplekjes. Bovendien is dit typisch een kat die, ondanks dat hij gek op zijn mensen is, ook tijd voor zichzelf nodig heeft. Lekker doezelen, rustig rondkijken en vooral niet gestoord worden.

 

De vachtverzorging

Blauwe Russen hebben een dubbele, kortharige vacht en verliezen doorgaans weinig haren. De structuur van hun vacht is rastypisch en voelt anders aan dan bij soortgenoten. Gemiddeld is één keer in de week kammen genoeg. Overigens zal je Blauwe Rus het borstelen zonder morren toestaan. Sterker nog, grote kans dat hij volop geniet van deze aandacht.

Houd de conditie van de vacht wel goed in de gaten, zodra deze achteruit gaat kan dat een eerste teken van ziekte of stress zijn.

 

Let op voldoende uitdaging

Omdat ze zo op hun mensen gericht zijn, worden Blauwe Russen regelmatig als binnenkatten gehouden. Maar besef dat dit alleen een optie is als je hem binnenshuis voldoende fysieke en mentale uitdaging biedt. Spelen met de baas is voor dit kattenras extra belangrijk.

Maar af en toe naar buiten kunnen vindt deze kat ook geweldig. Je zou bijvoorbeeld eens kunnen denken aan een katvriendelijke balkon of een omheinde tuin waarin hij veilig kan genieten. Kijk er overigens niet gek van op als je Blauwe Rus dan een ‘cadeautje’ achterlaat op je deurmat. Hij heeft een sterk jachtinstinct.

 

Ziektes en aandoeningen

Blauwe Russen zijn dikwijls sterke en gezonde katten, mits verantwoord gefokt. Toch kampt ook dit kattenras met gevoeligheid voor bepaalde ziektes en aandoeningen:

bron: Anicura, Dier&Recht