Wanneer je hond last heeft van zijn poot, is deze mogelijk verwond. Maar er zijn ook andere oorzaken van pijn aan de poot of het voetbed. Ontdek hoe je honden met een getroffen poot kunt helpen en hoe je verwondingen het best verzorgt.

 

Waardoor wordt pijn in de hondenpoot veroorzaakt?

Pijn in de poot van een hond kan verschillende oorzaken hebben. Een wondje of ernstige verwonding is er daar één van en komt veel voor. Maar het kan ook zijn dat het probleem niet in de voetkussens of nagels zelf zit, maar bijvoorbeeld in het gewicht van de enkel door artrose. Verwondingen aan hondenpoten ontstaan doordat de dieren op iets scherps stappen, door verbranding of juist bevriezing, te lange nagels of het dwangmatig likken en bijten op de poten.

 

Voorouders met robuuste poten

De voorouders van onze honden, de wolven, moeten altijd goed kunnen lopen en rennen om te overleven. In het wild leggen wolven dagelijks gemiddeld 45 kilometer af en tijdens het zwerven kan dat zelfs oplopen tot 75 kilometer per dag. De wolf heeft hiervoor robuuste poten nodig en die heeft hij gelukkig doorgegeven aan onze trouwe viervoeters, maar robuust betekent niet onkwetsbaar. Omdat honden elke dag blootsvoets door onze wereld lopen, hebben hun poten een verhoogd risico op letsel.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Snee- en steekverwondingen

In de zomer worden de poten van honden vaak pijnlijk beschadigd door gebroken glas, dat helaas vooral in die periode overal te vinden is dankzij zwerfafval. Kleine glassplinters kunnen zich in de kussentjes van de hondenpoten boren en vast komen te zitten. In dat geval moet de wond zo snel mogelijk worden schoongemaakt. Dit kun je het best doen door de poot onder stromend water af te spoelen. Breng vervolgens een tijdelijk noodverband aan om de wond zoveel mogelijk te beschermen tegen infecties.

 

Vreemde voorwerpen in een hondenpoot

Wanneer er een vreemd voorwerp in de poot van je hond vastzit, trek je die er niet met veel kracht uit.  Daardoor zou er juist nog ernstiger letsel kunnen ontstaan. Het is beter om de uitstekende delen van het voorwerp goed af te dekken door er een noodverband overheen aan te leggen. Na deze eerste verzorging ga je met je hond direct naar de dierenarts, hij kan het object voorzichtig verwijderen in een steriele omgeving. In de tussentijd is het belangrijk dat je viervoeter niet op de betreffende poot steunt.

Heeft je hond over prikkeldraad, plantendoorns of andere puntige voorwerpen gelopen? Dan kunnen er diepe steekwonden ontstaan die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Dit soort verwondingen kunnen gevaarlijke infecties veroorzaken. Ga daarom met een pootverwonding, hoe onschadelijk deze op het eerste gezicht ook lijkt, altijd naar een dierenarts voor verder onderzoek.

 

Schade door verkeerd verbinden

Ook bij kleinere wonden op een hondenpoot is professionele verzorging belangrijk. Op dit lichaamsdeel worden namelijk meer druk-, schuif-, en trekkrachten uitgeoefend dan op andere delen van het hondenlichaam, wat de genezing kan vertragen. Diepe wonden moeten worden gehecht, terwijl een verband voldoende kan zijn voor oppervlakkige verwondingen. Maar deze moet natuurlijk wel goed aangelegd worden. Een verband wat verkeerd is aangelegd kan juist meer pijn en schade veroorzaken.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

 

Pootverband aanleggen

Bij pootverband moeten de afzonderlijke tenen van elkaar worden gescheiden door dikke watten en moeten botpunten goed worden ondersteund om drukschade te voorkomen. Daarnaast moet het pootverband strak en stevig aansluiten, maar mag het de bloedtoevoer naar de poot niet verstoren. Wanneer je nog nooit een pootverband aangebracht heb, kun je het aanleggen en de  verbandwissels het best overlaten aan de professionals van de dierenartsenpraktijk. Wil je voorbereid zijn voor de toekomst? Neem dan een EHBO-cursus voor dieren, waarin het aanleggen van verband wordt geoefend. Voorkom dat het verband vies of nat wordt door schoentjes bij je hond aan te trekken als jullie gaan wandelen. Als er geen geschikte schoentjes verkrijgbaar zijn, kun je ook een plastic zak of huishoudfolie gebruiken. Let daarbij echter wel op hoe je dit bevestigt aan de poot, zodat het de bloedtoevoer niet afknelt.

 

Nagelblessures

De nagels van je hond voorkomen dat hij uitglijdt op gladde vloeren, maar hij kan er ook aan blijven haken. De nagels kunnen daarbij gemakkelijk beschadigd raken, zelfs tot bloedens toe. Zodra er sprake is van een nagelblessure die bloedt of pijnlijk is, moet deze zeker worden onderzocht en behandeld door een dierenarts. Wanneer het nagelbed en in zeer ernstige gevallen de teenbotjes ook aangetast zijn, kan de wondgenezing gecompliceerd zijn en een lange tijd in beslag nemen. In deze ernstige gevallen is amputatie van de teen soms de beste oplossing voor de hond. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Met de juiste nagelverzorging voorkom je al een hoop ellende voor je dier.

 

Symptomen van verdekte verwondingen aan de poot

Een val, het per ongeluk op de tenen van je hond staan of het klem komen te zitten tussen de deur… het kan allemaal leiden tot verwondingen die je op het eerste gezicht niet ziet. Het volgende gedrag van je hond kan laten zien dat zijn poot pijn doet:

  • De poot slechts deels of helemaal niet willen gebruiken, dit zie je terug door het hinken van je viervoeter.
  • Hij likt één van de poten opvallend vaak of kauwt regelmatig op een poot.
  • Hij voorkomt dat je een poot aanraakt; je hond gaat je uit de weg of gromt zelfs wanneer je in de buurt van het pijnlijke lichaamsdeel komt.

Afhankelijk van hoe de poot eruitziet kan het gaan om een breuk, een verstuiking of een beschadiging van de zenuwen, banden of gewrichten. Om de oorzaak van de pijn te achterhalen, is het soms noodzakelijk dat er een röntgenfoto wordt gemaakt.

 

Oververhitte en verbrande hondenpootjes

In de zomer warmt het wegdek en het zand op het strand flink op. Honden kunnen hun poten daaraan flink verbranden. Als preventieve maatregel is het verstandig op om warme zomerdagen met je handpalm te controleren hoe warm de ondergrond daadwerkelijk is. Als de temperatuur dan onaangenaam warm aanvoelt mag je hond er ook niet aan blootgesteld worden. Je kunt dan beter korte wandelingen maken in koelere gebieden, zoals grasvelden of schaduwrijke bospaden.

Meer tips voor warme zomerdagen

Verband je hond – ondanks alle voorzorgsmaatregelen –  zijn pootjes op de hete ondergrond? Laat ze dan zo snel mogelijk afkoelen met koud water, minimaal tien minuten. Ga vervolgens naar de dierenarts. Hij kan nagaan hoe ernstig de verbranding is en de poten direct de juiste verzorging geven.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

 

Winterse gevaren

In ons klimaat is bevriezing van de poten van gezinshonden uiterst zeldzaam. Toch moet je alert zijn als je hond op een koude winterdag uren buiten is geweest en daarna intensief aan zijn pootjes likt of er zelfs aan kauwt. Ook zout en grit tegen een glad wegdek kunnen de hondenhuid irriteren en leiden tot pijnlijke hondenpoten.

Tips om je hond een pijnvrije winter te bezorgen

 

Constant likken

Sommige honden veroorzaken zelf letsel door veelvuldig aan hun pootjes te likken en te knagen, soms doen ze dit zolang dat de huid pijnlijk wordt en ontstoken raakt. Vaak gaat het bij dit gedrag om gekmakende jeuk, en dat kan verschillende oorzaken hebben:

  • vlooien
  • wormen
  • insectenbeten
  • bacteriële infecties
  • schimmelinfecties
  • irriterende stoffen
  • vastzittende kleine vreemde voorwerpen tussen de tenen zoals grasaren
  • allergieën
  • stofwisselingsstoornissen

Maar zo extreem likken dat er sprake is van zelfbeschadiging komt ook voor bij pijn, bijvoorbeeld door:

 

Gedragsstoornis

Bij sommige honden is het dwangmatig likken van de poten een gedragsstoornis. De enige manier om grip te krijgen op dit probleem is de oorzaak achterhalen en die te behandelen. Vaak zal stress hierbij een factor zijn. Dit kan snel en gemakkelijk opgelost zijn, maar dikwijls vraagt dit om het intensief aanpakken van bijvoorbeeld jullie dagstructuur en omgang met het huisdier, of aanpassingen in huis waardoor je dier meer veiligheid ervaart.

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips