Helaas komt kanker bij honden en katten vaak voor. Gelukkig worden voor ook voor onze huisdieren steeds meer en betere behandelmethodes gevonden tegen deze nare ziekte. Om een beter beeld te krijgen van kanker bij huisdieren spraken wij Ada Krupa. Zij is werkzaam in het Dierenziekenhuis Zeeuws–Vlaanderen en gespecialiseerd in oncologie. Ze vertelt ons in dit interview meer over de gevreesde ziekte en de behandeling ervan.

 

Kanker bij honden en katten lijkt steeds vaker voor te komen. Hoe komt dat?

“Honden en katten worden tegenwoordig veel ouder dankzij goede verzorging en voeding. Daarnaast houden diereneigenaren hen veel beter in de gaten. Ook zijn de mogelijkheden voor diagnose en behandeling steeds meer uitgebreid en verbeterd. Hierdoor wordt kanker vaker gediagnosticeerd.”

 

Kiezen baasjes nu eerder voor een behandeling van hun dier dan vroeger?

“Tegenwoordig zien huisdiereigenaren hun dier echt als onderdeel van het gezin en ze zijn hierdoor meer gemotiveerd om hun dier ook tegen kanker te behandelen dan zo’n twintig jaar geleden.”

 

Hoe weet ik of mijn hond of kat kanker heeft?

“Kanker wordt niet vaak door de huisdiereigenaar zelf gezien, maar komt naar voren tijdens onderzoek als het dier klachten vertoont. Niet alle soorten kanker zijn zichtbaar met het blote oog. Sommige types kanker zitten in het lichaam, zoals bijvoorbeeld darmkanker of blaaskanker. Bovendien is geen enkele tumor is hetzelfde, daarom kan het herkennen van kanker ook zo moeilijk zijn. Deze kenmerken of een combinatie hiervan kunnen symptomen van een tumor bij honden of katten zijn:

  • Een gezwel/vetbult/dikte op de huid die aanhoudt of blijft groeien;
  • Slechte eetlust;
  • Zweren die niet genezen;
  • Gewichtsverlies;
  • Braken;
  • Diarree;
  • Bloedverlies of afscheiding;
  • Aanhoudende kreupelheid;
  • Moeilijkheden met ademhalen, plassen of poepen;
  • Epilepsie-achtige aanvallen;
  • Gedragsverandering.”

Bovenstaande zijn veel voorkomende symptomen. Maar, ook als je huisdier andere ziekteverschijnselen of juist helemaal geen symptomen laat zien, kan hij kanker hebben.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Komen bij huisdieren dezelfde soorten kanker voor als bij mensen?

“Zowel bij mens als dier komt bijvoorbeeld lymfeklierkanker voor. Dieren worden ook vaak met medicijnen voor mensen behandeld, alleen krijgen zij een lagere dosering.”

Wanneer kan een knobbeltje gevaarlijk zijn en moet je naar een dierenarts? En wat voor soort knobbels kunnen we onderscheiden?

“Van buitenaf kun je niet zien of een knobbel gevaarlijk is of niet. Daar is altijd onderzoek door een dierenarts voor nodig, waarbij vaak cellen worden afgenomen voor verder onderzoek. Aan de hand van de resultaten zal worden besloten of verdere behandeling nodig en mogelijk is. Wacht niet te lang voordat je met je hond of kat naar de dierenarts gaat voor een controle want, des te eerder de kanker behandeld wordt, des te groter is de kans op genezing.”

 

Wat zijn tegenwoordig de mogelijkheden in de behandeling van kanker bij honden en katten?

“Hoe de tumor bij een huisdier behandeld wordt, verschilt per kankersoort. Voor iedere patiënt wordt er namelijk een uniek behandelplan opgesteld. Ongeacht of het plan is gericht op het verkleinen of genezen van de tumor bij je hond of kat: comfort en de levenskwaliteit van het huisdier moet hierbij altijd voorop staan.

Kanker kan onder meer aangepakt worden met een operatie, chemotherapie, bestraling of een nieuwe vorm van gerichte therapie (celreceptor remmers), die de specifieke cellen aanpakt. Soms bestaat de behandeling uit een combinatie van deze methodes. Na een operatieve behandeling wordt er bijvoorbeeld chemotherapie gedaan, zodat de uitzaaiing vertraagd wordt.”

 

Wat ziet u het meest in uw kliniek?

“Dat is moeilijk te zeggen. Ik zie allerlei soorten van kanker voorbijkomen, er is niet één die specifiek eruit springt. De laatste weken hebben we bijvoorbeeld dieren behandeld met lymfeklierkanker, mastceltumor van de lip, botkanker en plaveiselcelcarcinoom op de neus van een kat.”

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Heeft u een succesverhaal als voorbeeld?

“Gelukkig zijn dat er eigenlijk te veel om op te noemen, maar toevallig zag ik deze week nog een hond die wij zes jaar geleden hebben behandeld voor een mastceltumor en waar het nog steeds super goed mee gaat.”

 

Is het behandelen van kanker bij huisdieren duur?

“Dat varieert, afhankelijk van de diagnostiek die nodig is, de behandeling en het aantal behandelingen die nodig zijn. Het kan van een paar honderd euro tot een paar duizend euro zijn.”

 

Is dit iets wat meegenomen wordt in huisdierenverzekeringen?

“Dat verschilt per huisdierenverzekering en wij adviseren dan ook altijd om het voor de behandeling start bij de eigen verzekering na te vragen.”

 

Waarom koos u voor oncologie?

“Ik vind het fijn om een patiënt voor een langere periode te volgen en hoop te geven aan de eigenaar. Daarnaast is oncologie een uitdaging; geen enkele vorm van kanker en patiënt is hetzelfde. Het dier heeft altijd zijn eigen op maat gemaakte behandeling nodig om tot het beste resultaat te komen.”

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Over oncologiespecialist Ada Krupa

“Ik ben geboren en opgegroeid in Polen. Thuis hebben wij ook altijd dieren gehad. Na het afronden van mijn diergeneeskunde studie in Polen heb ik op meerdere specialistische klinieken binnen en buiten Europa een stage gevolgd. Van al die landen waar ik ben geweest, voelde ik mij echt enorm thuis in Nederland. Daarom ben ik in 2016 mijn opleiding tot veterinair oncologie specialist op de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht  gestart. Sinds 2018 ben ik werkzaam als oncoloog op het AniCura Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen. Naast mijn werk in de kliniek volg ik zo veel mogelijk congressen en nascholing met betrekking tot kanker bij dieren. Ook doe ik onderzoek bij de Duitse Staande Langhaar naar schildklierkanker, onderzoek naar het gebruik van PEG-asparaginase (Oncaspar®) voor de behandeling van katten met lymfomen met een hoge maligniteitsgraad en diverse aspecten van het gebruik anmastitinib (Masivet®) en toceranib (Palladia®) voor de behandeling van mastceltumoren en andere tumoren bij honden en katten. Onlangs is mijn lieve Cocker Spaniel overleden. Na een tijd van rouw ga ik nu weer op zoek naar een nieuwe leuke pup.”

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief