Met je hond in de sneeuw wandelen kan prima, mits je extra maatregelen neemt. Bovendien kunnen honden in de winter wel wat extra verzorging gebruiken om zich te wapenen tegen vrieskou,ijsballen, sneeuw en nattigheid. Wat te doen als het winterweer bar en boos is.

 

Pootjes van hond in de winter

Een hond in de winter kan zijn pootjes buiten bezeren door split, zout en scherpe ijssplinters. Daardoor ontstaan in de voetzooltjes pijnlijke scheurtjes. Voorkom dit door de pootjes in te smeren voordat jullie naar buiten gaan. Dit kan met vaseline of melkvet. Eenmaal weer thuis was je direct de pootjes met lauw water om de vette laag te verwijderen.

 

Bescherm tegen plakkende sneeuw

Voor langharige honden en viervoeters met een zachte vacht, heeft sneeuw een vervelende eigenschap; het blijft gemakkelijk in en aan hun vacht plakken. Zo ontstaan er pijnlijke en zeer koude ijsballen waar je huisdier veel last van heeft. Gelukkig kun je hem tegen de plakkende sneeuwkristallen beschermen door kwetsbare plekken als oren, borst en buik royaal te oliën. Daarnaast knip je het haar tussen de voetkussentjes weg.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

 hond in de sneeuw:ballen

 

Hond in de winter een jasje aan?

Outdoorbescherming is geschikt voor pups en honden die weinig of geen ondervacht hebben, ouder zijn dan acht jaar of die gewrichtsproblemen hebben. Een jasje voorkomt dat de kou vat op hen krijgt.

 

Populaire winterjassen

 

Zorg dat jullie zichtbaar zijn

Licht is ‘key’ tijdens de donkere dagen. Zorg buiten voor extra zichtbaarheid van zowel jou als je hond.  Kies zelf minimaal voor reflectoren aan je jas of een reflecterend hesje. Voor honden zijn er verschillende attributen verkrijgbaar die het wandelen in het donker een stuk veiliger maken.

 

Laat viervoeter geen sneeuw eten

Eenmaal buiten wordt je hond misschien erg enthousiast van de sneeuw. Lekker ravotten kan dan geen kwaad, maar laat hem geen sneeuw eten. Dat kan namelijk maagproblemen en diarree veroorzaken. Alhoewel pas gevallen sneeuw meestal nog schoon is, zorgt de kou toch voor problemen in het hondenlijf. Ligt de sneeuw al wat langer op de grond, dan bevat het mogelijk strooizout of andere schadelijke stoffen.

 

Ga bevroren water niet op

Loop niet op bevroren meertjes en vijvers. Vaak is niet goed in te schatten of het ijs sterk genoeg is en bovendien kan je hond op een ijsvlakte uitglijden. Niet zelden ontstaan hierdoor onder meer gebroken pootjes.

 

Auto-uitlaatgassen hanger lager

Besef dat bij winters weer auto-uitlaatgassen vaak dichter bij de grond hangen. Vooral kleine en middelgrote honden kunnen daar last van ondervinden. Zoek liever extra vaak de rust van een natuurgebied op.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

hond in de sneeuw

 

Je hond in de winter goed afdrogen

Het goed afdrogen van je hond is altijd belangrijk, nattigheid is immers slecht voor zijn gezondheid. Maar vergeet dit ook niet te doen als je hond in de winter door sneeuw heeft liggen rollen. En ook als een kleine of middelgrote hond dit niet heeft gedaan, kan zijn buikje nog steeds nat zijn van de sneeuw die aan de grassprieten hing!

 

Pas op voor onderkoeling

Is je hond na de wandeling erg trillerig of wordt hij opeens suf? Rol hem dan in een warme deken en neem direct contact op met je dierenarts. Mogelijk is je viervoeter onderkoeld. Normaal gesproken ligt de lichaamstemperatuur van een hond tussen de 38 en 39 graden. Zodra zijn temperatuur zakt naar 37 graden of lager, spreken we van onderkoeling.

 

Blijf in beweging

Conditietraining heeft iedere hond nodig. Zodra de temperaturen dalen en het weer slechter wordt, heeft menig baasje de neiging om de uitlaatrondes in te korten. Waak hiervoor, ook in de winter heeft je hond voldoende beweging nodig. Bij zeer slecht weer kies je ervoor om samen kleinere rondes te maken maar wel vaker op een dag te lopen.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond in de sneeuw beschermen

Parasieten ook actief tijdens het koudste seizoen

Sommige parasieten vormen in de winter nog steeds een risico. Binnen waar de verwarming aan is, vermenigvuldigen ze zich gewoon voort én sommigen schrikken niet van winterse temperaturen. Onder andere de eitjes van de vossenlintworm zijn resistent tegen zeer koude temperaturen. Daarom is het raadzaam om ook je hond in de winter te ontwormen en te beschermen tegen andere parasieten.

 

Hondenvoer in de winter

Hebben we te maken met echt winters weer en krijgt je hond er geen genoeg van om door de sneeuw te banjeren en te rollen? In dat geval verbruikt hij extra veel energie, zijn voeding mag iets voedzamer zijn. Heeft jouw hond juist een hekel aan de kou en is hij daardoor minder actief? Overleg dan met de dierenarts of zijn porties tijdelijk verminderd moeten worden en pas extra op met de hoeveelheid snacks die je geeft.

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou:

 

nieuwsbrief hond dieren dierennieuws