Een natte hond afdrogen doe je na het wandelen in de regen, het wassen of zwemmen. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe je dit het best aanpakt?

 

Hoe moet je een hond afdrogen?

Bij het afdrogen van je hond droog je verschillende vlakken / onderdelen van zijn lichaam. Het is niet zo dat er maar één goede volgorde voor dit klusje is, onderstaand schema is een voorbeeld. Wel is het belangrijk te starten met een lichaamsdeel waar de huid niet gevoelig is, voor de kop een aparte handdoek te gebruiken, en de hondenpootjes als laatste af te drogen vanwege de viezigheid die daar mogelijk onder zit.

afdrogen hond

 

Vergeet de hondenoren niet

De oren van een hond – en dan met name zijn oorschelpen – worden nog wel eens vergeten wanneer het dier afgedroogd wordt. Terwijl je juist daarmee huidirritatie en oorontstekingen deels kunt voorkomen. Blijft ervocht in de oorschelp staan, dan kan dit namelijk behoorlijk gaan broeien, zeker bij honden met hangende oren, ook in de gehoorgang.

Voor de oorschelp kun je de punt van een zachte handdoek gebruiken. Daarmee dep je de oorschelp en de opening van de gehoorgang voorzichtig droog. Probeer je hond zijn kop hierbij stil te laten houden en ga rustig te werk.

 

Waarmee droog je een natte hond af?

Voor het afdrogen van honden kun je gewone handdoeken gebruiken, maar vaak raken die al snel doordrenkt. Handiger zijn de speciale hondenhanddoeken, ook wel zeemdoeken genoemd. Die zijn van microvezels gemaakt en sterk absorberend. De hondenhanddoeken zijn in verschillende maten verkrijgbaar.

 

Extra klusjes bij het afdrogen na een regenbui

Wandelen in de regen levert niet alleen een natte hond op; vaak gaat de nattigheid ook gepaard met modder en andere viezigheid. Gaat het om een klein beetje modder, dan kun je dit na het opdrogen gemakkelijk uitkammen. Gaat het om een behoorlijke hoeveelheid modder, dan zal je je hond eerst moeten wassen voordat je hem afdroogt. Komt je viervoeter moddervrij uit de regenachtige wandeling? Mooi! Maar check altijd wel zijn pootjes en maak deze eerst schoon voordat je ze droogt.

 

 

Drogen om verschillende redenen

Dat je een natte hond na het zwemmen, wassen of wandelen in de regen moet afdrogen, zal voor de meeste mensen geen nieuws zijn. Maar waarom is dat eigenlijk zo noodzakelijk? Vaak wordt de typische ‘nattehonden-lucht’ genoemd, maar ook voor de gezondheid van je viervoeter is het afdrogen belangrijk.

Zou je hond nat blijven, dan drogen zijn vacht en huid aan de lucht. Veelal zorgt zijn lichaamswarmte dan voor de verdamping van het vocht. Dit duurt lang en levert allerlei huidproblemen op. Bovendien is het geen pretje voor je dier: hij zal rillen, krijgt zich niet meer warm en zou zelfs ziek kunnen worden.

 

Als je hond een hekel heeft aan het afdrogen

Veel honden vinden het niet fijn om nat te zijn en zullen het drogen prettig vinden. Maar er zijn ook viervoeters die dit klusje spannend vinden of er zelfs een hekel aan hebben. Dit kun je oplossen door een spelletje van het afdrogen te maken, inclusief de nodige beloningen. Dat hoeft overigens niet altijd een snack te zijn. Ook een knuffel of het spelen met een balletje kan een prima beloning zijn.

 

Na het afdrogen

Na het afdrogen kan je hond lekker rusten op een warme plek. Maar let op! Zorg dat hij niet tegen de verwarming gaat liggen, dat zou niet goed zijn voor zijn vacht en huid.

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips