Een voedselallergie veroorzaakt bij honden vaak jeuk en andere huidklachten. Maar ook andere symptomen als diarree komen voor. Met een eliminatiedieet kom je erachter voor welke voedingsstoffen je hond allergisch is.

 

Wat is een voedselallergie?

Wanneer je hond een voedselallergie heeft, reageert zijn immuunsysteem op bepaalde voedingsstoffen door het stofje histamine vrij te geven. Deze stof veroorzaakt de symptomen / klachten van de allergie. De bestanddelen die de allergie triggeren worden ook wel allergenen genoemd.

 

En het verschil met voedselintolerantie?

Naast een allergie wordt bij honden ook gesproken over voedselintolerantie. Maar dat is wel iets anders. Bij intolerantie is je hond overgevoelig voor bepaalde voedingsstoffen doordat hij een bepaald enzym mist om de stoffen te verteren. Daardoor ontstaan klachten die op een allergie kunnen lijken, maar er is dus geen sprake van vrijgegeven histamine. Bij een voedselintolerantie duurt het bij honden vaak ook langer voordat de symptomen ontstaan dan bij een allergische reactie. Het kan zelfs voorkomen dat je hond pas na 2 dagen signalen geeft die op de intolerantie wijzen. Dit maakt het wel lastiger om te achterhalen voor welk voedsel je hond intolerant is.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

voedselallergie of voedselintolerantie?

 

Symptomen voedselallergie

Ieder hond kan weer andere klachten krijgen bij een voedselallergie, maar er zijn wel een aantal symptomen die dierenartsen vaak terugzien:

 • huidproblemen die veelal jeuk veroorzaken
 • haaruitval
 • opgezwollen tandvlees
 • diarree
 • braken en winderigheid

Deze symptomen kunnen ook op een ander gezondheidsprobleem wijzen en geven dus geen zekerheid over een voedselallergie. Maar de genoemde klachten zijn altijd een reden om de dierenarts te contacteren.

 

Het gevaar van jeuk

Omdat jeuk zo vaak voorkomt bij een allergische reactie van honden, lichten we deze klacht extra toe. Want jeuk is voor je hond niet alleen verschrikkelijk irritant maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Onderschat deze kwaal daarom nooit.

Wat doe je als je gekweld wordt door jeuk? Juist: krabben. En dat is voor honden niet anders. Tijdens het krabben kunnen de hondennagels echter de huid beschadigen. En soms is de jeuk zo gekmakend dat een viervoeter zelfs tot bloedens toe krabt. De beschermende rol die zijn vacht en huid normaal gesproken hebben – het tegenhouden van invloeden van buitenaf – vervalt daardoor gedeeltelijk. Bacteriën vinden dan ook gemakkelijk hun weg naar de bloedbaan via de kale plekken en wondjes die zijn ontstaan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

voedselallergie jeuk

 

Waar ontstaan huidklachten bij een hond met voedselallergie?

Bij honden die met een voedselallergie kampen, worden huidklachten het vaakst gezien bij:

 • oren
 • liezen
 • onder de staart
 • poten
 • oksels

 

Wat als ik een allergie bij mijn hond vermoed?

Als je denkt dat je hond een voedselallergie heeft, ga je naar de dierenarts. Hij kan iets tegen die verschrikkelijke jeuk doen en vervolgens onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is. Vaak zal de arts ervoor kiezen om eerst via een bloedonderzoek andere oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

 

Voor welke voedingsstoffen kan mijn hond allergisch zijn?

In principe kan een hond voor ieder mogelijk ingrediënt allergisch zijn, maar dit zijn de ingrediënten waar allergische honden het vaakst gevoelig voor zijn:

 • rundvlees
 • zuivelproducten
 • soja
 • kippenvlees
 • mais
 • eieren

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

voedselallergie hond dieet

 

Hoe kom ik erachter waar mijn hond allergisch voor is?

Als de dierenarts na de nodige tests vaststelt dat het inderdaad om een allergische reactie gaat, is een eliminatiedieet meestal de volgende stap. Dat is een dieet met voedingsmiddelen die niet in de normale voeding van je hond zitten. Daarmee wordt de allergie als het ware naar ‘0’ gebracht en nemen de klachten af. Vervolgens zal de dierenarts ingrediënten van de normale voeding toevoegen, maar stap voor stap en dus één ingrediënt per keer. Zo kunnen jullie erachter komen welke voedingsstof klachten oproept.

 

Werkt een eliminatiedieet altijd?

Nee, in sommige gevallen geeft een eliminatiedieet onvoldoende duidelijkheid. Een hond kan bijvoorbeeld ook een allergie hebben voor meerdere stoffen of een bepaalde combinatie daarvan. Een volgende optie is dan een allergietest te laten doen op bloed dat bij je hond afgenomen wordt.

 

Help, mijn hond heeft een voedselallergie!

Als je hond een voedselallergie blijkt te hebben, zal hij voortaan aangepaste voeding nodig hebben. Er zijn verschillende merken die dit aanbieden, overleg met je dierenarts wat je het best kunt geven. En vergeet niet dat ook in hondensnacks het ingrediënt kan zitten waar je dier juist klachten van krijgt. Geef voortaan alleen een tussendoortje als je zeker weet dat dit bestanddeel er niet in zit.

 

Is een allergie aangeboren?

Honden kunnen als puppy al een voedselallergie hebben, vaak is dit dan aangeboren. Maar ook op latere leeftijd, als volwassen viervoeter, kan je hond een allergie ontwikkelen. Sluit een voedselallergie dus niet uit als je hond daarvoor al jaren dezelfde voeding probleemloos at.

Bron: Hart voor Dieren Magazine, Medisch centrum voor dieren

 

Ook interessant voor jou:

 

nieuwsbrief veedieren