De Ragdoll is een populair kattenras en dat is niet zo gek. Ragdolls zijn ontzettend rustig en lief, ook voor kinderen. Ze komen oorspronkelijk uit Amerika en komen inmiddels voor in verschillende vachtkleuren. Maak kennis met de ‘zenmeester’ onder de katten.

 

Karakter van de Ragdoll

Ragdolls staan ​​bekend als zeer zachtaardige en rustige katten.. Maar ook al zijn ze ontzettend kalm, vervelen doen ze zich niet snel. Als ze zin hebben om te spelen zullen ze zeker in actie komen.  Daarbij hoef je trouwens niet te vrezen voor je meubels.

Ook al zijn ze zelf ontzettend rustig, dit zijn geen katten die zichzelf snel vervelen. Ze blijven in beweging en als ze zin hebben om te spelen, hoef je je geen zorgen te maken over je meubels. Ragdolls zijn attente katten die zich soepel en elegant verplaatsen, zelfs in onbekende woningen.

Zijn uitgebalanceerde karakter maakt deze kat dikwijls geschikt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren.

 

Waar komen de Ragdolls vandaan?

De Ragdolls vinden hun oorsprong in de VS. Daar werden ze geboren als een ‘toevalmutatie’, wat overigens voor veel kattenrassen geldt. Toen de Amerikaanse Ann Baker het nest van de witte, angora-achtige buurkat ‘Josephine’ zag, was ze tegelijkertijd verbaasd en verrukt. Al snel werd ze verliefd op de kittens met hun blauwe ogen, forse lichaamsbouw en de dichte, halflange vacht. En zo ontstond haar wens de bloedlijn van deze prachtige kleintjes verder te verspreiden.

Consequent en ondernemend heeft Ann Baker een succesvolle fokkerij opgebouwd met een aantal van Josephine’s kittens en een paar katten met maskertekeningen. Die tekeningen bracht de katten tot grote faam, eerst in Amerika en vervolgens in Europa vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw. Bij ons werd het ras in 1992 erkend in de tweekleurige versie door de FIFé, de erkenning van de Colourpoint en Mittted varianten volgden daarna. Tegenwoordig is de Ragdoll een van de populairste kattenrassen wereldwijd.

 

ragdoll populair

Flinke huistijgers én recordhouders

De Ragdoll is een flinke kat. De poezen van dit kattenras wegen gemiddeld 4,5 – 6,5 kilo, en de katers zelfs 6,5 – 9,5 kilo. Met recht staan ze dan ook bekend als recordhouders. In het Guinness Book of Records worden ze vermeld als de grootste huiskatten ter wereld. Een foto van kat Bartholomew, eigendom van de Amerikaanse fokker Blanche Herman, was de aanleiding voor deze benoeming.

 

Lichaamsbouw van een Ragdoll

De borst van deze kat is breed en goed gevormd, de poten zijn gemiddeld lang, de achterpoten iets hoger dan de voorpoten. Verder zijn de poten groot, rond en compact. De staart van Ragdolls is lang, dichtbehaard en pluizig. De kop is licht wigvormig, de neus licht gebogen, de oren staan ​​ver uit elkaar en buigen lichtjes naar voren. Zijn grote ogen zijn intens blauw en groot.

 

De vachtkleuren

Met zijn dichte, zachte vacht van middellang tot lang haar lijkt de Ragdoll haast op een knuffeldier. Door zijn grote kraag lijkt het net of hij een slabbetje om heeft. In het gezicht is de vacht kort, maar het is middellang tot lang aan de zijkanten, buik en achterhand. Op de voorpoten zijn de haren juist van korte tot middellange lengte.

 

Vachtkleuren en tekenvarianten
Door de FIFÉ worden de volgende vachtkleuren voor Ragdolls erkend:

  • Seal, Blue
  • Chocolate en
  • Lilac-Point en
  • Nieuwe kleuren zoals Flame-Point en Cream-Point

Goedgekeurd als tekenvarianten zijn Colourpoint, Mitted en Bicolour. De tweekleurige Ragdoll draagt ​​een masker met witte omgekeerde ‘V’. De Colourpoint heeft het kleurpatroon van een Siamese kat met een vol masker en gekleurde poten. De Mitted Ragdoll heeft een witte kin en vaak een witte streep op de neus. Hij draagt ​​witte ‘handschoenen’ en ‘laarsjes’.

ragdoll vacht

Verzorging

Wanneer je een Ragdoll in huis verwelkomt, doe je er als baasje natuurlijk alles aan om je kat gezond en gelukkig te houden. Denk daarbij allereerst aan zijn basisverzorging:

Daarnaast heeft een kat deze 9 dingen nodig

 

Socializen graag!

Ragdolls zijn heel sociaal. Ze willen liefst altijd overal bij betrokken worden en houden er niet van om alleen thuis te zijn. Deze katten voelen zich het meest op hun gemak als ze soortgenoten om zich heen hebben. Maar ook zijn mens mist de Ragdoll liever niet. Vrij rondlopen in een beveiligde tuin maakt Ragdolls blij, maar zelfs een leven als binnenkat vinden deze huistijgers niet erg, zolang ze maar genoeg aandacht krijgen. Met dit kattenras in huis zal je zelf  dan ook niet vaak alleen zijn. Het dier loopt je – al babbelend – gewoon achterna. Niet opdringerig, eerder volgzaam. In dat opzicht heeft deze kat wel iets weg van een hond.

 

Bewegen

Door hun relaxte aard zou je het bewegen bijna vergeten. Maar natuurlijk hebben ook Ragdolls binnenshuis activiteiten nodig om fit te blijven, zeker wanneer ze als binnenkat leven. En niet alleen fysieke uitdaging is welkom, een intelligentiespelletje is een mooie combinatie van aandacht geven en de kattenhersenen aan het werk zetten.

Binnenspeeltips voor katten

 

Ziektegevoeligheid

Ragdolls worden over het algemeen beschouwd als gezonde en robuuste katten. Maar net als veel huiskatten kan dit ras lijden aan de hartziekte HCM (hypertrofische cardiomyopathie). Bij deze ziekte is er sprake van een verdikking van de hartspier en een vergroting van de linker hartkamer. De ziekte is erfelijk en helaas altijd dodelijk. Voor Ragdollfokkers is er dan ook een genetische test beschikbaar die informatie geeft over de vraag of het dier de aanleg heeft om HCM te ontwikkelen.

Bron: Hart voor Dieren Magazine, Dier& Recht

 

Ook interessant voor jou: