Katten hebben regelmatig last van haarballen. Als je kat braakneigingen heeft zonder dat hij overgeeft, zit er waarschijnlijk een haarbal in de weg. Ontdek hier hoe je hem kunt helpen en wat je moet doen om ophoping van kattenharen in de maag en darmen te voorkomen.

 

Zo ontstaat bij katten een haarbal

Een haarbal kan ontstaan als je kat veel losse haren inslikt, meestal tijdens zijn vachtverzorging en extra bij de rui. De kattenharen hopen zich op in het maagdarmkanaal en vormen een dichte haarbal. De irritatie die dit veroorzaakt, maakt dat katten braakneigingen krijgen. Dit is een beschermingsmechanisme want haarballen die niet uitgebraakt worden, zouden een blokkade in het spijsverteringsstelsel kunnen vormen.

 

Losse haren niet altijd een probleem

Katten besteden dagelijks veel tijd aan hun vachtverzorging. Dat ze daarbij losse haren oplikken is normaal en meestal vormen ze dan ook geen probleem. De losse haren komen via de maag in het darmkanaal terecht, om vervolgens met de ontlasting weer afgevoerd te worden. Het is de grote hoeveelheid losse haren of de lengte van kattenharen die het risico op een haarbal vergroten. Langharige katten en katten in de rui hebben er dan ook het meeste last van.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

haarbal kat

Zit er een haarbal dwars? De symptomen

Soms heeft je kat een klemzittende haarbal en krijgt hij hem niet ‘opgehoest’. Je herkent dit aan de volgende symptomen:

  • Braken zonder effect;
  • Opgeblazen buik;
  • Kuchen en hoesten;
  • Geen ontlasting hebben;
  • Gras eten.

 

Help je kat direct als hij last heeft van haarballen

Vastzittende haarballen geven vervelende gezondheidsklachten en kunnen op de langere termijn zelfs gevaarlijk worden. Een kat die acuut last heeft van opeenhoping van haren in het verteringsstelsel, help je met haarbalpasta of kattengras. Haarbalpasta werkt laxerend en maakt de ballen weker waardoor ze makkelijker door het maag-darmkanaal glijden. Ook door de sprietjes van kattengras die zich om de haarbal wikkelen wordt deze makkelijker afgevoerd.

 

Paraffine als haarbalpasta en kattengras niet werken

Als de pasta en het kattengras niet helpen, vraag je de dierenarts om paraffine of een vergelijkbaar middel. Dit vloeibare goedje werkt laxerend maar kan een heftig effect op de kat hebben. Pas het daarom alleen toe na advies van de dierenarts en geef er een minimale hoeveelheid van aan je kat. Teveel paraffine kan namelijk al snel voor hevige diarree zorgen.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

haarbal kat: gras

Preventief haarballen voorkomen

Het regelmatig borstelen van je kat voorkomt een groot deel van de vorming van haarballen, net als algehele hygiëne in de leefomgeving van je huistijger. Sommige katten hebben echter een grondige hekel aan borstelen. Bij hen verwijder je de losse haren door met een vochtige doek over hun lijf te wrijven met de haarrichting mee.

Wat ik moet doen als mijn kat erg verhaart 

Overweeg speciaal kattenvoer tegen haarballen als je kat vaak last heeft van haren in zijn maag en/of darmen. Er zijn verschillende merken die deze voeding aanbieden, vaak gaat het dan om zeer vezelrijke brokjes die de stofwisseling stimuleren. Ook zijn er speciale anti-haarbalsnoepjes te koop die de vorming van haarballen helpen reduceren. Je vind de genoemde producten in de dierenartsenpraktijk en bij dierenspeciaalzaken.

 

Waarom is een haarbal vaak niet rond?

We noemen het een haarbal, hoewel de samengeklonterde haren vaak een langwerpige vorm hebben. Maar een haarbal heeft inwendig vaak wel een ronde vorm; pas als de kat hem opbraakt ontstaat de langwerpige vorm die wij kennen.

 

Maak je kat gelukkig

Voor jouw huistijger wil je natuurlijk het allerbeste. De verzorgingstips voor kattenbaasjes helpen je om je vriendje langer gezond en gelukkig te houden.

Bron: Hart voor Dieren Magazine