Een kat ontworm je minimaal vier keer per jaar, waarvoor je een wormenkuur gebruikt. Daarmee bescherm je hem tegen de nare parasieten die wormen zijn. Lees alles over wormbesmettingen, hoe vaak je jouw kat of kitten moet ontwormen en over het besmettingsgevaar voor mensen.

 

Waarom ontworm je een kat?

Door je kat periodiek te ontwormen geef je hem de beste – en overigens ook de enige mogelijke – bescherming tegen de gevaren van een wormbesmetting. Overigens is het helaas niet mogelijk om wormen bij je kat te voorkomen.

 

Hoe groot is de kans dat mijn kat wormen krijgt?

De kans dat je kat een keer wormeneitjes tegenkomt is groot. Die kan hij immers overal in zijn leefomgeving tegenkomen, bijvoorbeeld in de ontlasting van soortgenootjes. Vanwege dat hoge risico ontwormen we katten standaard, nog voordat ze daadwerkelijk klachten hebben. Een ontwormingskuur voorkomt dat de wormeneitjes en -larven uit kunnen groeien tot volwassen lastpakken. Daarnaast kan het de al volwassen exemplaren vernietigen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat ontwormen: besmet buiten binnen

 

Hoe gevaarlijk zijn wormen voor katten?

Een wormbesmetting kan nare maar ook levensgevaarlijke gezondheidsklachten opleveren voor je kat. Deels afhankelijk van de mate van besmetting, maar ook van de wormsoort die zich in je huistijger gevestigd heeft. Klachten als diarree en misselijkheid/braken komen vaak voor, maar de parasiet kan ook organen beschadigen. Zeker de hartworm en de longworm zijn hierom berucht.

 

Wat hebben vlooien met wormen te maken?

Huistijgers kunnen ook een (lint)wormbesmetting oplopen wanneer een vlo hen bijt. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het wassen wel eens. Vlooien zijn tussengastheren van wormen. Voor deze parasieten zijn vlooien als het ware een snelweg naar het maagdarmkanaal van je kat.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat ontwormen vlooien

Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

Geef een volwassen kat minimaal vier keer per jaar – dus ook in de winter – een ontwormingskuur. Wormen kunnen namelijk het hele jaar door actief zijn. Bij katten die veel buiten komen en daar jagen, kan het zinvol zijn om ze vaker te ontwormen. Overleg dit met je dierenarts.

 

Kunnen binnenkatten een wormbesmetting oplopen?

Alhoewel een binnenkat zich niet buitenshuis begeeft en ook niet in aanraking komt met onbekende soortgenoten, loopt ook hij risico op een wormbesmetting. Daarbij speelt zijn verzorger een rol. Als baasje kun je ongemerkt wormeneitjes en larven onder je schoen of aan je handen mee naar huis nemen. Daarom is het ook bij binnenkatten verstandig om ze periodiek – 4 x per jaar –  te ontwormen. Daarnaast is het hanteren van een goede hygiëne belangrijk om de overdracht van ziekteverwekkers te beperken.

 

Ook een kitten ontworm je al

Kittens kunnen via hun verzorger of via de moederpoes een wormbesmetting oplopen. Regelmatig vindt de spoelworm via moedermelk zijn weg naar de kleintjes. Daarom ontworm je een kat al in zijn kittentijd. Totdat hij zes maanden oud is, volg je dit ontwormingsschema voor kittens:

  • 3 weken oud
  • 5 weken oud
  • 7 weken oud
  • Maandelijkse tot ze 6 maanden oud zijn, daarna volg je het ontwormingsschema voor een volwassen kat.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat ontwormen kitten

 

Hoe kies ik de juiste wormenkuur voor mijn kat?

Er zijn verschillende soorten wormenkuren verkrijgbaar. Sommige geef je via tabletjes, andere via een pasta of druppels. Voor kittens zijn overigens niet alle wormenkuren geschikt, vraag hier specifiek naar bij aanschaf. Bij de keuze voor een volwassen kat kijk je vooral naar welke toepassingsvorm het best bij hem past. Overleg met je dierenarts als je twijfelt of als je huisdier medicatie gebruikt.

 

Kan ik zelf via mijn kat een wormbesmetting oplopen?

Helaas ben je voor verschillende soorten wormen zelf ook een geliefde gastheer, net als voor vlooien en teken. Je kunt deze parasieten oplopen via een ander persoon of via huisdieren. Was daarom altijd grondig je handen als je je kat verzorgd of geaaid hebt. Zeker bij het verschonen van de kattenbak kun je snel een besmetting oplopen. Een klusje dat zwangere vrouwen of mensen met een lage weerstand überhaupt beter zelf niet kunnen oppakken. De belangrijkste symptomen van een wormbesmetting bij mensen zijn:

  • buikklachten
  • misselijkheid
  • jeuk bij de anus
  • afwijkende ontlasting, eventueel met wormsegmentjes

Neem contact op met je huisarts als je een wormbesmetting vermoedt. Overigens kun je ook besmet zijn zonder daar klachten van te ondervinden.

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou:

 

Nieuwsbrief