Konijnen worden vaak in één adem genoemd met knaagdieren. En dat is ook niet zo vreemd, ze lijken immers veel op elkaar. Maar je konijn behoort tot de haasachtigen en niet tot de orde van knaagdieren (Rodentia). We duiken in het verschil tussen die twee.
Verschil tussen konijn en knaagdier
Konijnen hebben, in tegenstelling tot knaagdieren, stifttandjes achter de snijtanden in hun bovenkaak. Deze tandjes worden ook als snijtanden gezien. Knagers hebben slechts twee snijtanden in hun bovenkaak. Het verschil in het gebit zie je ook terug in het bewerken van het voedsel. Knaagdieren maken een soort schuifbeweging; de onderkaak beweegt daarbij naar voren. Haasachtigen kunnen echt malen door rondjes te draaien met hun kaken.
Nog een verschil met knaagdieren is dat konijnen een gespleten bovenlip hebben, en dat haasachtigen spleetachtige neusgaten hebben die ze kunnen openen en sluiten.
Waar komen de haasachtigen vandaan?
Onder de haasachtigen vallen de families van de konijnen en hazen. De dieren komen oorspronkelijk uit China en Mongolië. Daar leefden de eerste haasachtigen zo’n 60 miljoen jaren geleden. Inmiddels kent de konijnen- en hazenfamilie deze leden:
- konijn;
- haas;
- katoenstaart;
- fluithaas, ook wel pika genoemd.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Opvallend trekje
Konijnen en hazen produceren hun ontlasting als de bekende ‘konijnenkeutels’. Deze zijn zo gemaakt dat ze geschikt zijn om opnieuw door het spijsverteringskanaal te gaan. Haasachtigen eten hun keutels dan ook zelf op om optimaal gebruik te maken van de voedingsstoffen die er nog in zitten. De dieren zijn herbivoor, wat betekent dat ze voornamelijk plantaardig voedsel eten.
Dit kun je een konijn beter niet voeren
Zit er ook verschil in de verzorging van een konijn en knaagdieren?
De do’s en dont’s bij konijnen lijken op die van sommige knaagdieren. Zo verblijft een konijn graag met een soortgenootje, net als de cavia. Een hamster daarentegen leeft solitair en wil – buiten de paringstijd om – juist niets weten van een vriendje. Onthoud dat ieder huisdier weer anders is en unieke behoeftes kan hebben.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Kenmerken van een konijn:
- sociaal;
- superintelligent;
- nieuwsgierig;
- heeft veel beweging nodig;
- houdt wel van aandacht, niet van optillen;
- schoon dier, is goed zindelijk te maken;
- vruchtbaar vanaf 3 tot 5 maanden oud, castratie is mogelijk;
- houdt ziektes en aandoeningen lang verborgen.
Blijf op de hoogte van de nieuwste verzorgingstips
Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste verzorgingstips voor huisdieren én dierennieuws? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren Magazine: