Bij een cavia verzorgen komt meer kijken dan hem af en toe wat voer geven. Vooraf denk je na over het juiste verblijf, slaapplaats, een soortgenootje, het juiste eten en geschikte snacks. En wat moet je doen als je cavia tandproblemen of andere gezondheidsklachten heeft? De beste tips voor de verzorging van cavia’s op een rij…

 

De Cavia: taal, diersoort en achtergrond

Verdiep je in de afkomst van je cavia. Veel van zijn behoeften en gedrag wordt namelijk ingegeven door zijn natuur. Leer dit knaagdier goed kennen om je vriendje beter te begrijpen én te verzorgen.

Leer cavia’s beter kennen via deze 5 feitjes

 

Samen door het leven

Cavia’s zijn groepsdieren, dus kunnen het beste samen gehuisvest worden. Er zijn verschillende combinaties mogelijk: een paartje (maar dan moet het mannetje uiteraard gecastreerd zijn); twee of meer zeugjes bij elkaar (liefst vanaf jonge leeftijd bij elkaar); twee of meer zeugjes en eventueel een gecastreerd beertje werkt meestal goed.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

cavia verzorgen 2

 

Een geschikt caviaverblijf 

Zorg voor een goed geventileerde, maar tochtvrije behuizing. De cavia’s moeten voldoende beweging hebben om samen te bewegen, spelen, slapen en eten zonder dat ze elkaar irriteren. Voor twee cavia’s geldt dat een verblijf minimaal 120 cm x 60 cm moet zijn, met een hoogte van 50 cm. Maar natuurlijk is het beter om de dieren meer ruimte te geven.

Plaats een goede bodembedekking en een dikke laag hooi. Leg wat caviaspeelgoed in het hok van je knaagdieren, ook als ze daar in eerste instantie nauwelijks naar omkijken. Misschien brengt het hen na een tijdje toch in beweging en is het een mooie afleiding. Nog belangrijker is het creëren van goede verstopplaatsjes en een slaapplaats. Dit kan bijvoorbeeld met buizen, caviahuisjes en tunnels.

Om de twee dagen reinig je de hoekjes waarin urine en uitwerpselen zich ophopen, wekelijks verschoon je het hele verblijf.

 

Nooit van bovenaf benaderen

Een cavia is van nature een prooidier, die door zijn meeste natuurlijke vijanden van bovenaf aan wordt gevallen. Benader je knagertje daarom nooit van boven en ook niet te abrupt. Daar zou het diertje erg van kunnen schrikken. Win langzaam zijn vertrouwen door hem bijvoorbeeld wat zacht voer uit je hand te laten eten. Denk er daarbij aan dat cavia’s  voornamelijk in de ochtend- en avondschemering actief zijn.

 

Basisvoeding cavia’s

Geef als basisvoer altijd stofvrij, goed hooi, geschikt groenvoer, groenten en weinig fruit. Check vooraf wel welke groenten en fruitsoorten een cavia niet mag hebben. Zorg er daarnaast voor dat je knaagdier altijd voldoende vers drinkwater heeft.

 

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

cavia verzorgen 3

 

Vitamine C aanvullen

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, dus het is erg belangrijk dat ze voldoende binnenkrijgen via de voeding. Droogvoer dat speciaal gemaakt is voor cavia’s bevat genoeg vitamine C, in tegenstelling tot algemeen knaagdierenvoer. Let wel op dat het vitamine C gehalte na de uiterste houdbaarheidsdatum niet meer voldoende is.

 

Niet alle snacks zijn geschikt 

Natuurlijk wil je je lieve knagertje af en toe verwennen met een lekkere snack. Doe dit wel met mate om overgewicht te voorkomen en besef dat niet iedere snack geschikt is. Sterker nog, sommig voedsel is zelfs gevaarlijk is voor je diertje…. Zo kun je onder meer voedsel met een hoog suikergehalte beter vermijden.

Lees verder in Wat je een cavia beter niet kunt geven 

 

Let op tekenen van ziektes

Cavia’s laten niet snel zien dat ze ziek zijn. Daarom moet jij als verzorger extra alert zijn op tekenen van gezondheidsproblemen zoals diarree, een piepende ademhaling, gebrek aan eetlust en vieze oogjes. Ga altijd naar de dierenarts als je een ziekte bij je knaagdier vermoedt. Hoe eerder het diertje geholpen wordt, hoe groter de kans op genezing zal zijn.

Ga naar overzicht Veel voorkomende ziekten + symptomen bij cavia’s

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

cavia verzorgen 5

 

Tandproblemen cavia

Het volwassen gebit is bij cavia’s al vanaf hun geboorte aanwezig. De snijtanden en kiezen blijven echter wel hun hele leven doorgroeien. Een gezonde cavia die de juiste voeding en verzorging krijgt, zal zijn tanden zelf voldoende slijten.

Zie je dat je knagertje harde voeding laat liggen of ontdek je wondjes bij zijn bekje, dan is er mogelijk iets met zijn gebit aan de hand. Misschien zijn de snijtanden te lang geworden, zitten er haken aan zijn kiezen of is er een tandje afgebroken. Zoek ook bij tandproblemen altijd contact met de dierenarts.

 

Doe je cavia nooit in bad

Cavia’s wassen zichzelf. Deze dieren hoef je niet in bad te doen, bovendien zou dat erg gevaarlijk zijn. Ze koelen namelijk sterk af en ontwikkelen als gevolg snel ernstige infecties aan de luchtwegen. Bij een besmetting van parasieten in de vacht zijn er tegenwoordig effectieve en ongevaarlijke behandelingsmogelijkheden verkrijgbaar via de dierenarts.

Ook aan een zandbad hebben cavia’s geen behoeften.

 

Liefde en aandacht

Natuurlijk is de verzorging van je dieren niet compleet als dit niet met veel liefde en bewuste aandacht gebeurt. Of cavia’s het prettig vinden om aangehaald te worden, verschilt. Ontdek dat op een rustige manier en respecteer de grenzen van je knaagdier. Vindt hij het niet prettig om bij je te liggen en stevig vastgehouden te worden? Dwing hem daar dan niet toe en vindt uit waar hij wel plezier aan beleeft.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

Cavia verzorgen 6

 

Opstandige pubers

Een cavia komt meestal rond zijn zesde levensmaand in de pubertijd, alhoewel dit ook eerder kan gebeuren. Op dat moment kan je vredelievende knagertje opeens rebels worden. Hij kibbelt dan met zijn soortgenootje en valt hij deze mogelijk aan. Maar weest gerust, net als bij mensen gaat ook deze fase weer voorbij.

Lees verder over cavia’s in de pubertijd

 

Oude cavia verzorgen

Senioren kunnen te maken krijgen met ouderdomskwaaltjes. Ze zijn vaak minder soepel, worden misschien wat zwaarder en hun weerstand verzwakt. Gelukkig kun je met wat aanpassingen en extra aandacht ook je oude cavia nog een goede dag bezorgen.

Zo zorg je goed voor een oude cavia

 

Hart voor Dieren Magazine

De tips in dit artikel zijn gebaseerd op informatie uit Hart voor Dieren. Hét magazine voor dierenliefhebbers dat maandelijks ook aandacht aan kleine huisdieren besteedt. Ontdek jouw mogelijkheden bij dit dierenmagazine:

Ja, ik ben benieuwd uit welke abonnementen ik kan kiezen