Pas op met wat je een cavia geeft. Natuurlijk mag je hem af en toe een snack geven,  maar lang niet alle snacks voor cavia’s zijn ook goed voor het knaagdier. Sterker nog, door een hoog suikergehalte kunnen ze zeer gevaarlijk zijn…

Snacks

Veel snacks en snoepjes bevatten een hoog gehalte aan suiker, melasse, honing, granen of mais en dat maakt ze ongeschikt voor je cavia. Yoghurtdrops, crackers, ringen en nibbles zijn enkele voorbeelden van snoepjes die je beter niet kunt geven. Het zetmeel en het hoge suikergehalte zijn schadelijk voor het spijsverteringssysteem en kunnen leiden tot ernstige verstoring en ziektes van het maagdarmkanaal.

 

Overgewicht

Wanneer je je cavia regelmatig dit soort snoepjes zou geven, werk je overgewicht in de hand en wordt de cavia traag. Hierdoor is hij vatbaarder voor ziektes.

cavia

 

Knagen

Hoewel op de verpakking van knaagstengels en dergelijken wordt aangegeven dat ze helpen bij het eroderen van de tanden, is dit helemaal niet waar. Ook deze snacks bevatten veel suikers en kunnen op de lange termijn schadelijk zijn voor je cavia. Als je je beestje eens lekker wilt laten knagen kun je beter verse of gedroogde takken van verschillende bomen en struiken geven. Deze bevatten veel mineralen en werken veel beter. Geschikte voorbeelden zijn (onbespoten) takken van de appelboom, hazelaar en perenboom. Ook kun je goed takken van bessenstruiken geven.

 

Traktatie

Geef geen snoepjes of yoghurtdrops. Deze bevatten veel stoffen die op de korte of de lange termijn schadelijk zijn voor cavia’s. Wil je je knaagdier trakteren op iets lekkers, geef dan verse groenten, kruiden en kleine stukjes fruit.

cavia

Groenten en fruit

Groenten en fruit horen absoluut thuis in een gezond dieet voor cavia’s, maar er zijn een aantal uitzonderingen. De volgende soorten mag je je cavia niet voeren:  prei, ui, bieslook, peulvruchten (linzen, erwten, bonen) aardappels, radijs (met uitzondering van bladeren), steenvruchten (kersen, perziken, pruimen, nectarines, pruimen, etc.) exotische vruchten (bijvoorbeeld papaja, granaatappel, lychee, etc.) en avocado’s. Zorg er ook altijd voor dat je geen oneetbare of giftige planten voedt. (Door: Kathrin Aretz)