Ook dierentuinen hebben het zwaar tijdens de coronacrisis. Bij het kleine Duitse Tierpark Neumünster staat het water zodanig aan de lippen dat er plannen worden gemaakt in geval van een ultiem rampscenario: dieren voeren aan elkaar.

 

 

De dierentuin mist in deze periode de vele bezoekers die het normaal gesproken trekt. Daardoor is er een tekort aan inkomsten om het voedsel van dieren van te betalen. Bij Tierpark Neumünster denkt men inmiddels aan noodoplossingen.

Laatste redmiddel 

“We hebben al een lijst gemaakt met dieren die we het eerst moeten afmaken”, zegt Verena Kaspari van de dierentuin in de Duitse krant Die Welt. Het voeren van dieren aan andere dieren is een laatste redmiddel, waar ze voorlopig niet aan moet denken, maar zelfs als het zover mocht komen is de dierentuin nog niet uit de problemen. Sommige dieren hebben bijvoorbeeld dagelijks verse vis nodig.

“Als het zover komt, geef ik de dieren liever een spuitje dan dat ik ze laat uithongeren”, zegt Kaspari over het gebrek aan voedsel. “En in het ergste geval zal ik de dode dieren aan anderen moeten voeren.”

dierentuin

Steunpakket overheid

Dierentuinen in Duitsland moeten het momenteel vooral hebben van donaties. Gezamenlijk heeft een aantal parken de overheid daarnaast om een steunpakket van 100 miljoen euro gevraagd.

 

Situatie in Nederland

Ook de dierentuinen in Nederland zijn door de coronacrisis in grote nood. Belangenvereniging Dier en Park stelt dat de sector dubbel wordt getroffen. Bezoekers zijn niet meer welkom, maar de kosten voor het onderhoud van de dieren en alle verblijven lopen wel door. In sommige gevallen staat het water tot aan de lippen en maakt men zich enorme zorgen over het waarborgen van goede zorg voor de dieren.

“Wij weten dat de overheid hard werkt aan steunmaatregelen en dit geeft in veel gevallen een beetje hoop. Het is echter wel zo dat de steunmaatregelen met name zijn gericht op het behoud van banen. Voor de dieren is er voorlopig geen zicht op een steunmaatregel”, aldus Dier en Park. Dier en Park heeft zelf al een noodfonds opgericht en financiële reserves aangesproken, maar zegt dat dat niet genoeg is.

dierentuin

‘Niet alle dieren kun je overplaatsen’

Dierenpark De Oliemeulen in Tilburg is een van de dierenparken die in zwaar weer zit. Sinds 16 maart is het park gesloten voor bezoekers. “We hebben bijna geen inkomsten meer. We missen de bezoekers”, zegt Patricia Neuteboom, verzorger in het dierenpark, tegen Hart van NederlandHet park heeft 750 dieren die ze verzorgen. “We moeten betalen voor eten voor de dieren, maar ook voor afvalverwerking, huur, en de verzorging van de verblijven. Dat redden we nu bijna niet meer.”

Patricia legt uit dat als het park moet sluiten, niet alle dieren zomaar overgeplaatst kunnen worden naar andere dierenparken. “Een groep doodshoofdaapjes bestaat uit meerdere vrouwtjes en één mannetje. Zo’n groep kun je niet zomaar bij een andere groep met één mannetje zetten, want dan gaan ze vechten”, zegt ze. “Katachtigen kun je daarnaast ook niet zomaar overplaatsen.”

Oplossing: dieren ter adoptie aanbieden

Ook Kasteelpark Born in Limburg heeft de deuren gedwongen moeten sluiten. Maar voor de gemiste inkomsten hebben ze nu een ludiek idee bedacht: een heus adoptieplan. Met het adoptieplan kan iemand voor slechts 25 euro een eekhoorn of gans adopteren, voor 150 euro ben je de trotse adoptie-ouder van een alpaca en bij 300 euro staat een lynx op je naam.

Met deze donaties krijgt het dierenpark toch inkomsten en kan het voedsel blijven kopen voor de dieren. Als donateur krijg je er een jaarkaart of een naambordje bij het verblijf van je geadopteerd dier voor terug. ”Het is een gigantisch succes”, vertelt Janke Vader van Kasteelpark Born tegen Hart van Nederland. ”We zitten al op meer dan honderd donateurs en vanochtend had ik alweer een stuk of 185 ongelezen mails.”

“Het is echt hartverwarmend dat mensen zo met ons meeleven en ons op deze manier willen steunen. De kans is nu een stuk groter dat we het financieel gaan redden”, zegt Janke.

saimiri

Video’s van de dieren op YouTube

Koninklijke Burgers’ Zoo speelt daarnaast met onlinebeelden van dieren in het park in op de coronacrisis. Het dierenpark in Arnhem heeft tijdelijk een camera op de savannevlakte geïnstalleerd en deelt de beelden via het eigen YouTube-kanaal. Eerder kwamen al beelden online van de Mangrove, de hal die is ingericht als tropisch vloedbos.

“In deze bijzondere tijd proberen we de dieren uit ons dierenpark door middel van zelfgemaakte video’s zoveel mogelijk bij de mensen thuis te brengen”, aldus een woordvoerder.


Bron: RTL Nieuws & Hart van Nederland

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Berengal als ‘medicijn’ tegen corona

Vogels beschermen neushoorn tegen stropers

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws? Meld je aan voor de gratis Hart voor Dieren nieuwsbrief