Onlangs stelde de Chinese regering onder druk van het coronavirus een permanent verbod in op de handel in en consumptie van wilde dieren. Maar diezelfde regering beveelt nu Tan Re Qing aan, een middel dat berengal bevat, om gevallen van COVID-19 mee te behandelen.

 

Deze onbegrijpelijke aanbeveling wordt genoemd op een lijst met verschillende behandelingen die onlangs werd gepubliceerd door de Chinese Nationale Gezondheidscommissie. Dierenbeschermers maken zich erg ongerust – de aanbeveling voor berengal is volgens hen tegenstrijdig: aan de ene kant wordt een eind gemaakt aan de handel in levende wilde dieren, aan de andere kant wordt de handel in dierenproducten juist gestimuleerd.

 

Al eeuwen gebruikt

 

De gal van onder andere de bruine beer en de Aziatische zwarte beer wordt in de traditionele Chinese geneeskunde al eeuwen gebruikt. Deze vloeistof komt van de lever en wordt opgeslagen in de galblaas. Het bevat grote hoeveelheden ursodeoxycholzuur. Hiervan is wetenschappelijk bewezen dat het helpt tegen lever- en galblaasaandoeningen. Ursodeoxycholzuur is dan ook al tientallen jaren lang wereldwijd beschikbaar als synthetisch gefabriceerd geneesmiddel. Volgens onder andere de University of Minnesota in de VS is er geen enkel bewijs dat berengal effectief is als behandeling tegen het nieuwe coronavirus.

 

berengal

Misdaad tegen wilde dieren

 

Het gebruik van berengal van dieren die in gevangenschap leven is legaal in China, maar het is verboden om gal van wilde dieren af te tappen. Ook de import van berengal uit andere landen is illegaal. Desondanks wordt in China illegale gal van wilde beren afgetapt. De Aziatische zwarte beer, die vaak wordt gehouden vanwege zijn gal, is volgens CITES een beschermde soort.
Dierenbeschermers vrezen dat de aanbeveling voor de injecties met Tan Re Qing de handel in illegale producten van wilde dieren bevordert en leidt tot nog meer dierenmishandeling. Consumenten blijken namelijk een voorkeur te hebben voor het product van wilde dieren, dat ten onrechte wordt gezien als ‘krachtiger’. Omdat het legaal is om gal te tappen bij gevangen beren neemt het risico voor wilde dieren dus niet af. Door de grote vraag wordt stroperij juist in stand gehouden.

 

Lijdensweg

 

Op berenboerderijen in China en Zuidoost-Azië worden dieren tientallen jaren lang in kleine kooien gehouden. Hun gal wordt routinematig afgetapt door een katheter, spuit of pijpje in hun galblaas te steken. Deze methoden zijn bijzonder pijnlijk en veroorzaken enorm lijden bij de dieren. De beren op de boerderijen zijn verwaarloosd en ziek en vormen ook nog eens een groot risico voor de gezondheid van mensen omdat ze met grote aantallen dicht op elkaar leven in zeer slechte omstandigheden.
Om kort te gaan: Het advies van de Chinese regering is onverantwoord en zeer dieronvriendelijk.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant:
Wat je als huisdierenbaasje moet weten over COVID-19
Hondenhotel vangt viervoeters op van coronapatiënten

 

Altijd op de hoogte van het laatste dierennieuws? Schrijf je zijn voor de gratis Hart voor Dieren nieuwsbrief

 

Abonnee worden van Hart voor Dieren? Kies hier je abonnement met korting