Als jonge dieren in de puberteit komen, willen ze wel eens opstandig zijn. Dan wordt er gekibbeld waar er voorheen vrede was. Maar maak je geen zorgen – dit gaat voorbij.

 

Voorheen konden je cavia’s altijd prima met elkaar overweg. Maar plotseling wordt er gereld en gesnauwd in het verblijf en ruzies om de rangorde zijn een dagelijks terugkerend ritueel. Het kan dan heel goed zijn dat de jonge dieren in de puberteit zijn geraakt.

Wie is de baas?

Bij cavia’s heerst een strenge hiërarchie. Door ranggevechten wordt beslist welke plaats een dier inneemt in de groep. Zo wordt gewaarborgd dat altijd de sterkte en de slimste cavia de groep leidt. Jonge dieren staan op de rangorde helemaal onderaan, maar worden doorgaans geduldig en goed verzorgd oor hun familieleden.Ze brengen hun tijd door met spelen en stoeien en genieten van hun vrijheid als ‘jokers’. Op een leeftijd van ongeveer zes maanden komen ze echter in de puberteit en plotseling verandert alles. De pubers beginnen te rebelleren en zetten vraagtekens bij de heersende rangorde. Het begint meestal met vrij onschuldig gekibbel: iemand maakt aanspraak op de slaapplaats van een soortgenoot, er wordt geduwd bij de voerbak en ten opzichte van de baas ontbreekt het aan respect. Dan volgen er achtervolgingen door het verblijf, hardnekkige ophitspogingen en dreigende gebaren. Zelfs een speelkameraadje kan plotseling een rivaal worden. 

cavia's

Onrust in de tent

De puberteit manifesteert zich bij de mannetjes (beertjes) veel sterker dan bij de vrouwtjes (zeugjes). Niet zelden doorlopen ze zelfs meerder puberteitsfasen en vertonen ze op een leeftijd van drie maanden al opvallend gedrag. Bij de strijd om een plekje in de hogere rangen kan het dan tot heftige ruzies komen. De rivalen dreigen dan niet alleen meer; ze vallen elkaar aan, waarbij er wel eens wat haar door de lucht wil vliegen. 

Een kwestie van tijd

Maar wat er op het eerste gezicht gevaarlijk uitziet, is meestal geen reden om je zorgen te maken. Cavia’s vechten eerlijk en zijn volstrekt niet haatdragend. Als de rangorde duidelijk is en het jonge dier zijn plekje heeft gevonden, keert de rust al snel weer terug. Op een leeftijd van zo’n tien maanden is het drama alweer voorbij. Hoe lang de rust duurt is echter niet zeker. Ook onder volwassen cavia’s wordt er wel eens gerebelleerd wanneer sommige hun geluk op de proef stellen. Vooral in een groep met alleen beertjes is ruzie een regelmatig terugkerend fenomeen. Vroegtijdige castratie kan hierbij helpen.
Let op: Zorg er altijd voor dat de cavia’s voldoende ruimte hebben om elkaar uit de weg te kunnen gaan. Bij een te krappe behuizing wordt het nooit rustig en zijn de dieren ongelukkig.

Uit: Hart voor Dieren magazine


Ook interessant voor jou:

Veel voorkomende ziektes bij de cavia
Tips: verzorging van de cavia

nieuwsbrief