Verwondingen behandelen, koorts meten en medicatie toedienen: als eigenaar van een zieke cavia moet je zelf kleine medische handelingen kunnen uitvoeren. Wij geven tips om dat op de juiste wijze te doen.

 

Ook bij een goede verzorging kan een cavia wel eens ziek worden. Dan moet je niet alleen zijn lichaamstemperatuur in de gaten houden, maar moet je ook in staat zijn om medicatie op de juiste wijze toe te dienen. Dit bespaart jou en je knager veel onrust en stress. Laat het de eerste keer voordoen door een dierenarts en hou je altijd strikt aan zijn of haar aanwijzingen.

zieke cavia

Koorts meten

De normale lichaamstemperatuur van een cavia is 37,9 – 39,7 ° Celsius. Een digitale thermometer is het meest geschikt voor het meten, omdat deze snel nauwkeurige waardes geeft. Vet de punt ervan goed in met vaseline en duw deze voorzichtig een klein stukje in de anus van het dier. Als de temperatuur binnen enkele uren verhoogd of verlaagd is, moet de dierenarts worden geraadpleegd.

Wondbehandeling

U kunt zelf oppervlakkig letsel behandelen. Bloedstelpende watten uit de apotheek helpen bijvoorbeeld bij kleine bloedingen. Reinig vervolgens de wond voorzichtig en breng een desinfecterende zalf aan met een wattenstaafje. Controleer het genezingsproces regelmatig. Bij het eerste teken van ontsteking of koorts moet je onmiddellijk met je dier naar een dierenarts gaan. Dieren met diepere wonden moeten onmiddellijk in deskundige handen zijn.

Sprays

Sprays worden vaak gebruikt tegen parasieten. Om inademing te voorkomen, mag je de cavia echter nooit rechtstreeks besprayen. Trek in plaats daarvan wegwerphandschoenen aan, bespuit je handen op voldoende afstand van het dier en verdeel vervolgens de vloeibare substantie voorzichtig over de vacht van je patiënt. Als alternatief kan een borstel worden bespoten waarna de vacht wordt geborsteld.

zieke cavia
Vloeibare medicatie

De beste manier om vloeibare medicatie toe te dienen is met een wegwerpspuit zonder naald. Trek de voorgeschreven dosis op en spuit de vloeistof langzaam in de hoek van de mond. Druk in geen geval te snel zodat het dier zich niet kan verslikken. Als alternatief kan het medicijn met een pipetje in de mond worden gedruppeld.

Oogdruppels

Trek het onderste ooglid voorzichtig wat naar beneden en druppel de oogdruppels er rechtstreeks in. Voor vrijwel elke oogaandoening zijn aparte druppels, dus gebruik alleen wat de arts voorschrijft. Let op: Kamille is volledig ongeschikt voor het gebied rond de ogen omdat het de slijmvliezen uitdroogt.

Dit artikel lees je in Hart voor Dieren 3.2020

Andere interessante artikelen voor jou:
De borstelcavia
Basistips verzorging cavia