Wanneer een cavia op leeftijd komt, wordt hij rustiger en vatbaarder voor ziektes. Je zult het een en ander moeten aanpassen en met een aantal zaken rekening moeten houden als je cavia ouder wordt. Met deze tips maak je het hem op zijn oude dag gemakkelijk.

 

Leeftijd cavia’s

Cavia’s worden over het algemeen acht jaar oud, maar sommigen kunnen nog jaren ouder worden. Dit kan uiteraard alleen wanneer ze vanaf het begin optimaal verzorgd worden. Wanneer de cavia’s ouder worden zal hun zicht en gehoor afnemen. Hun vacht wordt lichter en vaak verandert hun gedrag ook. Ze worden rustiger, slapen meer en zijn over het algemeen wat minder nieuwsgierig.

Veranderingen

 

Hoe ouder cavia’s zijn, hoe moeilijker ze met veranderingen om kunnen gaan. Oudere cavia’s hebben veel moeite om aan veranderingen in hun omgeving te wennen. Je kunt daarom het beste geen aanpassingen meer doen aan de kooi. Zorg echter wel dat deze zo veilig mogelijk is voor de oudere cavia. Dus verwijder trappetjes of andere gevaarlijke voorwerpen waar de cavia over/van kan vallen.

Oudere cavia’s bewegen doorgaans minder. Het is daarom ook niet gek dat zij wat aankomen. Een gewichtstoename van 10-20% is normaal, zolang dit maar wel geleidelijk gaat.

cavia

Dieet

 

Overgewicht is zeer gevaarlijk voor cavia’s. Zorg daarom voor een uitgebalanceerd dieet van hooi en groen. Oudere cavia’s hebben wat meer vitamines en mineralen nodig. Hier zijn supplementen voor, maar het beste kun je even contact opnemen met de dierenarts.

 

Ziekte

 

Naarmate de cavia ouder wordt zal hij meer last krijgen van kwaaltjes, zijn immuunsysteem verzwakt namelijk. Houd je knaagdier dan ook goed in de gaten en breng een bezoek aan de dierenarts indien je je zorgen maakt over zijn gezondheid. Cavia’s op leeftijd zijn erg gevoelig voor verkoudheid. Vermijd daarom toch, kou, en sterke temperatuurschommelingen. (door: Kathrin Aretz)