Een oude cavia heeft een andere, en soms intensievere verzorging, nodig. Wanneer het knaagdier op leeftijd komt, wordt hij rustiger en vatbaarder voor ziektes. Daarom moeten de voeding en inrichting van de kooi aangepast worden om de leefomgeving veilig te houden. We geven je wat tips & tricks om je oude cavia op de juiste manier te verzorgen.

Wat merk je aan een oude cavia?

Cavia’s worden over het algemeen acht jaar oud, maar sommigen kunnen nog jaren ouder worden. Dit kan uiteraard alleen wanneer ze vanaf het begin optimaal verzorgd worden. Bij oudere cavia’s zal het zicht en het gehoor afnemen. Hun vacht wordt lichter en vaak verandert hun gedrag ook. Ze worden rustiger, slapen meer en zijn over het algemeen wat minder nieuwsgierig.

 

Pas inrichting verblijf nog één keer aan

Net als mensen worden cavia’s een stuk minder soepel zodra ze ouder worden en hebben ze soms meer moeite met balans. Heb je te maken met een oude cavia, neem dan de inrichting van zijn verblijf eens kritisch onder de loep. Zorg dat deze ‘senior proof’ is door trappetjes en andere gevaarlijke voorwerpen waar je knaagdier vanaf kan vallen, uit zijn verblijf te halen. Maar let op! Verander na deze laatste keer niets meer aan de inrichting. Want hoe ouder cavia’s zijn, hoe moeilijker het voor hen is om aan veranderingen in hun omgeving te wennen.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

Oude cavia

 

Gewichtstoename senior cavia

Senior cavia’s bewegen doorgaans minder. Het is daarom ook niet gek dat zij wat aankomen. Een gewichtstoename van 10-20% is normaal, zolang dit maar wel geleidelijk gaat. Vraag je dierenarts om advies als je merkt dat je oude cavia meer aankomt of dat het gewicht zeer snel toeneemt. Mogelijk moet de voeding aangepast worden, maar doe dit altijd in overleg.

Overgewicht is zeer gevaarlijk voor cavia’s. Zorg daarom voor een uitgebalanceerd dieet van hooi en groen. Oude cavia’s hebben wat meer vitamines en mineralen nodig. Hier zijn supplementen voor, een dierenarts kan je vertellen welke op jouw huisdier van toepassing zijn.

 

Oude cavia sneller ziek

Naarmate de cavia ouder wordt zal hij meer last krijgen van kwaaltjes, zijn immuunsysteem verzwakt namelijk. Voor verkoudheid zijn senior cavia’s heel erg gevoelig. Vermijd daarom toch, kou, en sterke temperatuurschommelingen.Houd je knaagdier goed in de gaten en besef dat cavia´s ziektes goed weten te verbergen. Als oorspronkelijk prooidier geeft de natuur hen namelijk in dat het gevaarlijk kan zijn om zwakte in de gezondheid te laten zien.

Maak je je zorgen over de gesteldheid van je oude cavia? Bij twijfel moet je altijd de dierenarts contacteren, alleen hij kan definitief uitsluitsel geven.

 

Bron: Hart voor Dieren – Kathrin Aretz