Intelligentiespelletjes voor konijnen zijn een uitkomst. De dieren zijn namelijk ontzettend slim en hebben ook mentale uitdagingen nodig. Ze pakken nieuwe taakjes snel op en leren graag bij. Bovendien gaan intelligentiespelletjes verveling voor je konijn tegen. Kortom; aan de slag!

 

Intelligentiespelletjes voor konijnen

Verschillende soorten intelligentiespelletjes zijn geschikt voor je konijn. Klepjes opentrekken om bij traktaties te komen,  bolletjes wegduwen, aan touwtjes trekken en zelfs hendeltjes omzetten. Je zal versteld staan van wat konijnen allemaal kunnen! Ieder spel heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad. Ook is er intelligentiespeelgoed verkrijgbaar waarin verschillende niveaus zijn verwerkt.

 

Bekijk video van konijn dat een intelligentiespelletje speelt

 

Zelf speelgoed voor je konijn maken

Als je het leuk vindt om creatief aan de slag te gaan, kun je de denkspelletjes ook zelf maken. Gebruik daarbij alleen materialen die bestand zijn tegen konijnentanden en die voor je vriendje niet schadelijk zijn.

 

Het gaat niet om snelheid

Plezier, activatie en mentale uitdaging is waar het bij intelligentiespelletjes voor konijnen om gaat. Tijd speelt geen rol. Geef je konijn zoveel tijd om te friemelen als hij maar wil. Zodra hij te moe wordt zal hij zijn interesse tijdelijk verliezen en stoppen. Dat is ok. Push je dier niet en laat hem lekker rusten. De volgende dag gaat hij waarschijnlijk weer op onderzoek uit.

 

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

intelligentiespelletjes konijnen tijd

 

De aanhouder wint, motiveren met een kleine beloning

Beloon je konijn tussentijds als hij goed op weg is met het spel maar een bepaald onderdeel even niet lukt. Misschien worstelt hij bijvoorbeeld met het openingsmechanisme. Door je dier dan een kleine snack toe te stoppen, houd je hem blij en motiveer je hem.

 

Houd het spelen interessant voor je konijn

Met verschillende soorten intelligentiespelletjes zorg je voor afwisseling. Probeer bovendien spelletjes van uiteenlopende niveaus uit. Dit doe je deels om je konijn uit te blijven dagen maar er is nog een reden… Vaak schat je verkeerd in wat moeilijk is voor je konijn en wat makkelijk. Misschien snapt hij een zogenaamd ‘eenvoudig’ spelletje daarom niet, maar voert hij een moeilijkere taak gemakkelijk uit.

 

Gebruik gezonde beloningen

Zet alleen gezonde snacks voor je konijn in en doe dit met mate. Daarmee voorkom je gezondheidsklachten als overgewicht.

Vermijd deze snacks

 

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

intelligentiespelletjes konijnen spelen

 

Speel mee!

Speel samen met je konijn, ook bij de intelligentiespelletjes. Praat tijdens het spel tegen je dier en als iets niet lukt, mag je hem natuurlijk best even helpen. Op deze manier zorgen de spelletjes ook voor een hechtere band tussen jullie twee.

 

Ieder konijn is anders en heeft eigen voorkeuren

Besef dat niet ieder konijn enthousiast wordt van intelligentiespelletjes. Sportieve types springen en klimmen liever dan dat ze uitzoeken hoe klepjes opengaan. En sowieso is het goed om naast intelligentiespelletjes ook op beweging in te zetten.

Bij het inzetten van agility moet je er wel zeker van zijn dat je konijn gezond is. Vraag eerst advies aan je dierenarts wanneer je daarover twijfelt.

 

Geef je konijn de beste verzorging

Natuurlijk wil je jouw konijn de allerbeste verzorging geven. Wist je dat in Hart voor Dieren Magazine ook maandelijks aandacht aan kleine zoogdieren wordt besteed? Leer je dier beter kennen door de informatie in het magazine over zijn gedrag, gezondheid én verzorging…

 

Ja, ik ben benieuwd uit welke abonnementsvormen ik kan kiezen

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine