Weet jij wat je jouw konijn beter niet kan voeren? Veel konijnenbezitters denken hun konijnen een plezier te doen met veel en vette traktaties, waarvan de meeste echter ongezond zijn. En dingen die wij zelf eten, kunnen zelfs gevaarlijk voor je konijn zijn.

 

Dit eten kan gevaarlijk voor je konijn zijn

Geef onderstaand voedsel niet aan je konijn:

  • steenvruchten zoals avocado, mango, abrikozen en perziken
  • appel- en perenpitjes
  • bonen
  • kool
  • rabarber
  • ui
  • prei
  • mais
  • aardappel en aardappelschillen

 

Yoghurtdrops ongeschikte konijnensnack

Yoghurtdrops zijn volledig ongeschikt voor konijnen. Hetzelfde geldt voor de meeste snacks en voedingssupplementen die in dierenwinkels worden verkocht. De koekjes en kleurrijke mengsels die worden aangeboden bevatten granen, suiker, honing, bijproducten van de bakkerij, zuivelproducten, plantaardige bijproducten, noten, etc. Dit kun je zien op de verpakking. Het zijn geen geschikte ingrediënten voor konijnenvoer. Om deze reden kun je dergelijke snacks dan ook beter niet voeren.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

konijn eten: hooi

Knabbelstokjes en crackers

Knabbelstokjes en crackers bevatten onder andere granen, honing en noten en zouden goed zijn voor de tanden. Maar dat is helaas niet waar. Ze zijn niet geschikt als konijnenvoeding. Voldoende gebitsslijtage wordt alleen bereikt door het intensief malen van de kiezen, en dat gebeurt alleen op vezelrijk voedsel (hooi en groenvoer). Bovendien kunnen ingrediënten zoals granen en noten leiden tot overgewicht en aandoeningen van het maag-darmstelsel.

 

Hard brood schadelijk voor konijn

Hard (gedroogd) brood wordt ook vaak als traktatie aangeboden, maar is eveneens ongeschikt. Brood is moeilijk verteerbaar voor de dieren en voegt niets toe aan het dieet of het afslijten van de tanden. Bovendien is het te zout. In plaats daarvan kun je jouw konijnen beter verse producten voeren, zoals appel, peer, hazelnoot, aalbes en bosbessen.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

konijn eten: natuurlijk

Hoe zit het met supplementen voor konijnen?

Supplementen zoals likstenen en kalkstenen zijn niet alleen overbodig in een gezond dieet, ze zijn zelfs schadelijk. De dieren consumeren daarmee namelijk veel te veel mineralen. Een overschot aan mineralen kan leiden tot bijvoorbeeld nierproblemen en vorming van blaasstenen. Ook zijn extra vitamines via het drinkwater overbodig als de konijnen een goed uitgebalanceerde voeding krijgen.

 

Lees verder