Leer hoe je jouw konijn zindelijk maakt, waar je het konijnentoilet plaatst en hoe je deze het beste bekleed. Wist je bijvoorbeeld dat konijnen tijdens het keutelen wat te knabbelen moeten hebben? Aan de slag!

 

Toilet om konijn zindelijk te maken

Start met het aanschaffen van een hoektoilet, deze vind je in de dierenspeciaalzaak en is onmisbaar als je jouw konijn zindelijk wilt krijgen. Wanneer je thuis een grote hangoor hebt, is het ook mogelijk om daar een kattenbak of andere plastic bak voor te gebruiken. Zorg er echter wel voor dat de rand niet te hoog is zodat je konijn makkelijk in het toilet kan stappen.

 

Ontdek waar je konijn zijn behoeften doet

Houd in de gaten waar jouw konijn regelmatig zijn of haar behoefte doet. Dat is ook de plek waar je het konijnentoilet moet plaatsen. Wanneer je dier op verschillende plaatsen plast en poept, plaats je – zeker in het begin – meerdere bakken.

 

Kies een andere bodembedekking.

Leg in het konijnentoilet een andere bodembedekking dan in de rest van het hok. Hierdoor maak je voor je vriendje een duidelijk verschil tussen de twee oppervlaktes.

 

Konijnen knabbelen graag tijdens het keutelen

Het is echt waar: konijnen zijn druk tijdens het poepen. Eten is wat ze het liefst doen tijdens dit proces. Leg daarom wat hooi naast het toilet zodat je konijn wat te knabbelen heeft.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

zindelijk konijn 2

 

Leg keutels en plasjes consequent in het konijnentoilet

Maak je konijn zindelijk door zijn keutels en plasjes in het toilet te leggen. Dep de plasjes op met bijvoorbeeld een papieren zakdoekje dat je vervolgens in het konijnentoilet legt. Het is belangrijk dat je dit consequent doet. Alleen op die manier is er voor je konijn een nieuw aan te leren patroon te herkennen.

Reinig de plaatsen grondig waar de keutels en plasjes buiten het toilet hebben gelegen. Anders kan je konijn juist die plaatsen als nieuw toilet gaan zien.

 

Belonen als het goed gaat

Zie je dat je dier op zijn toilet zit om daar zijn behoeften te doen? Beloon hem dan direct als hij klaar is. Want wacht je daar te lang mee, dan zal je konijn de beloning niet meer aan het juiste gedrag kunnen koppelen.

Belonen kan al door je vriendje extra positieve aandacht te geven, bijvoorbeeld met een grote knuffel. Ook kun je af en toe een verantwoorde konijnensnack inzetten, zo lang je dit maar met mate doet.

 

Is ieder konijn zindelijk te maken?

Niet ieder konijn is volledig zindelijk te maken. En ook dieren bij wie dit wel lukt, hebben hun tijd nodig. Verwacht dus niet dat jouw konijn meteen zindelijk is. Wees gedisciplineerd en ruim ieder “foutje” op. Dat geeft de grootste kans dat je vriendje de hint na verloop van tijd zal snappen.

 

Vind een konijnenmaatje voor je dier

Konijnen zijn van nature echte groepsdieren, daarom leven ze over het algemeen het beste wanneer ze minimaal met z’n tweeën zijn. Maar lang niet alle langoren matchen goed met elkaar, daardoor kan het nog een hele klus zijn om het juiste vriendje voor je konijn te vinden. Wij helpen je op weg:

Konijnen koppelen: dit zijn de goede matches

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine