Als je konijnen binnen verblijven is het wel zo handig dat ze zindelijk zijn. Daarvoor gebruik je een konijnentoilet, een andere bodembedekking en doe je nog enkele aanpassingen. Want wist je bijvoorbeeld dat konijnen tijdens het keutelen graag wat te knabbelen hebben?

 

Zindelijk maken met konijnentoilet

Om je konijn zindelijk te maken is het aanschaffen van een hoektoilet een goede eerste stap. Je vindt deze onder andere in de dierenspeciaalzaak en hij is geschikt voor kleine tot middelgrote konijnen. Wanneer je thuis een grote hangoor hebt, is het soms beter om een kattenbak of andere plastic bak als toilet te gebruiken. Maar zorg daarbij wel voor een lage rand zodat je konijn makkelijk in zijn wc-hoek kan stappen.

 

Ontdek waar je konijn zijn behoeften doet

Met de aanschaf van een konijnentoilet is een dier natuurlijk nog niet zindelijk. Het is belangrijk om vervolgens te achterhalen waar je konijnen het vaakst hun behoefte doen. Veel knabbelaars hebben daarvoor namelijk hun favoriete plek. En om die te kunnen spotten hoef je je ze heus niet 24/7 in de gaten te houden.

Veel verzorgers zien in het voorbijgaan regelmatig hun dier plassen of keutelen, maar anders zie je het bij het verschonen van het verblijf. Waar in de bodembedekking liggen bijvoorbeeld de meeste keutels en waar ontdek je natte plekken? Lijkt het erop dat je konijnen meerdere favoriete plekjes hebben, plaats dan – zeker in het begin – meerdere bakken.

 

Kies een andere bodembedekking

In het begin van de zindelijkheidstraining heeft je konijn misschien wat hulp nodig om onderscheid te maken tussen zijn toilet en de rest van het verblijf. Leg daarom in het konijnentoilet een andere bodembedekking dan in de rest van zijn hok. Hierdoor is het verschil tussen de twee oppervlaktes duidelijk voor je dier.

 

Geef je konijnen wat te doen bij het toilet

Dit klinkt misschien raar, maar is echt waar: konijnen zijn druk tijdens het poepen. Eten is wat ze het liefst doen tijdens dit proces. Dus wil je de kans vergroten dat een konijn enthousiast gebruik maakt van zijn toilet? Maak de plek dan aantrekkelijker door er een hoopje kwalitatief hooi naast te leggen of plaats een hooiruifje in de buurt, zodat hij wat te knabbelen heeft terwijl hij zich ontlast.

 

konijn zindelijk maken met toilet

 

Leg keutels en plasjes consequent in het konijnentoilet

Consequent blijven is belangrijk bij het opvoeden maar zeker ook bij het zindelijk maken van je konijnen. Daarbij is het handig als ze zien wat precies jouw bedoeling is. Dit maak je duidelijk door de plasjes in de kooi op te deppen, bijvoorbeeld met een zakdoekje dat je vervolgens in het konijnentoilet legt. En ook keuteltjes die buiten de bak terechtkomen, leg je in het toilet. Keer op keer. Je hebt wat doorzettingsvermogen nodig, maar konijnen zijn slimme dieren die nieuwe patronen snel kunnen herkennen.

Verder is het verstandig om de plaatsen waar een konijn zijn keutels en plasjes buiten het toilet doet, grondig te reinigen zodat de geur daar weg is. Anders heb je kans dat je dier juist die plekken als zijn nieuwe wc gaat zien.

 

Belonen als het goed gaat

Zie je dat je dier op zijn toilet zit om daar zijn behoeften te doen? Dan ben je een heel eind op weg in het zindelijk maken van je konijn! Beloon hem direct als hij klaar is. Want wacht je daar te lang mee, dan zal je konijn de beloning niet meer aan het gedrag kunnen koppelen.

Bij het belonen draait het vooral om positieve aandacht. Dit hoeft dus niet altijd met een snack te gebeuren, ook een extra lange knuffel kan laten zien dat je trots bent op je langoor. En even met hem spelen of gewoon met hem babbelen kan ook werken.

 

Twee konijnen tegelijk zindelijk maken

Wanneer allebei je konijnen nog niet zindelijk zijn, leer je ze in dezelfde periode een hoektoilet te gebruiken. Het enige verschil bij het trainen van twee dieren tegelijkertijd, is dat je een langer adem nodig zult hebben. Het ene konijn zal sneller – en misschien ook anders – leren dan de ander. Ook als één van de twee inmiddels zindelijk is, blijft het belangrijk het goede voorbeeld te geven door de ongelukjes van de ander op ruimen.

 

Is ieder konijn zindelijk te maken?

Nee, niet ieder konijn is volledig zindelijk te maken. En ook dieren bij wie dit wel lukt hebben hun tijd nodig. Kijk er bovendien niet van op als een zindelijk konijn zo nu en dan een ongelukje heeft, dat hoort erbij. Let bij plotse onzindelijkheid wel op de lichaamstaal en het gedrag van je konijn. Het kan namelijk ook een teken van stress zijn.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips