Het ene hooi voor konijnen is het andere niet. Maar hoe onderscheid je goede van slechte kwaliteit? Dit gedroogde gras is namelijk heel belangrijk voor je konijn. Alles over de verschillende samenstellingen van hooi en de invloed van het seizoen.

 

Functie hooi voor konijnen

Een konijn heeft dagelijks een flinke portie hooi nodig. Zorg dan ook dat hij daar onbeperkt toegang tot heeft. Gedroogd gras van de juiste kwaliteit is voor konijnen de belangrijkste bron van voedingsstoffen en vezels die de spijsvertering ondersteunen. Het is als het ware hun vervanging voor de weide. Daarnaast helpt het hooi om hun tanden te slijten.

 

Waarin zit het verschil tussen hooisoorten?

Hooi, oftewel gedroogd gras, is een natuurproduct. Niet één weiland of grasland is hetzelfde, en levert dus ook andere hooi op. Er zit vooral verschil in voedingswaarde en het gehalte grassen en kruiden. De maaiperiode heeft daar de grootste invloed op.

 

Kwaliteit van de eerste oogst

De eerste oogst van hooi is al in het voorjaar, nog voordat de planten beginnen te groeien. Omdat grassen sneller groeien dan kruiden, zal hun aandeel bij deze oogst dan ook hoger zijn. Het vroege seizoen levert hooi op dat grof is en veel ruwe vezels heeft. Bovendien bevat het veel belangrijke vetten en proteïnen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hooi voorjaar

 

De tweede oogst

De tweede oogst vindt plaats als het hoogzomer is. Omdat grassen dan dunner en minder aanwezig zijn, is juist het aandeel kruiden bij dit hooi hoger. Er zitten veel voedingsstoffen en proteïnen in, maar minder ruwe vezels.

 

Goed hooi herkennen

Kwalitatief hooi onderscheid je van slechte kwaliteit door het te zien, ruiken, horen en het vast te pakken:

  • Halmen moeten een verse, groene kleur hebben. Het hooi mag niet geel of krijs zijn;
  • Het hooi moet kruidig ruiken en mag niet muf zijn;
  • Het moet droog aanvoelen en bij aanraking een beetje ritselen. Het mag daarbij niet stoffen of uiteenvallen.

Let op! Vochtige of beschimmelde halmen wijzen op hooi dat niet goed bewaard of gedroogd is.

 

Mix en match

Bij dierenspeciaalzaken vind je een ruim aanbod aan verschillende hooisoorten. Vanwege de wisselende samenstellingen, kun je het best verschillende soorten met elkaar mengen. Een andere optie is om regelmatig van hooisoort te wisselen. Je zal zien dat je konijn de plantjes eruit pikt die hij op dat moment nodig heeft. Hij is een namelijk een ware plantenkenner die instinctief de werking van verschillende plantjes kent.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Goed opbergen

Hooi kan van een goede kwaliteit zijn, maar als het niet op een juiste plaats wordt opgeborgen, zal het snel verslechteren. Laat het hooi daarom niet te lang in de originele verpakking of andere plastic zak zitten. Eventueel vocht dat nog aanwezig is kan daarin namelijk niet afgedreven worden. Het best bewaar je hooi in een jute zak of kussensloop van katoen.

 

Allergische reactie

Als een konijn allergisch op hooi reageert, ligt dat meestal aan de slechte kwaliteit van planten die erin zitten. Haal het hooi direct weg. Contact ermee of opname ervan kan tot ademhalings- en stofwisselingsproblemen leiden. Neem in dat geval direct contact op met je dierenarts.

 

Vul hooi aan met groenvoer en takjes

Naast hooi mogen groenvoer en takjes niet ontbreken aan het menu van je konijn. Pas wel op met planten die giftig voor konijnen kunnen zijn. Ook met droogvoer kun je – in beperkte mate – de voeding aanvullen. Wil je jouw konijnen takjes geven die je zelf in de natuur vind? Leg deze dan eerst minimaal 24 uur in de vriezer. Eventueel schadelijke bacteriën worden daardoor gedood.

 

Wist je dat…

…konijnen zelf vitamine C aan kunnen maken? Dat geldt trouwens ook voor hamsters en gerbils. Cavia’s moeten daarentegen vitamine C uit hun voeding zien te halen.

bron: Hart voor Dieren Magazine 

 

nieuwsbrief dierentips