Wat kom er allemaal kijken bij het verzorgen van je konijn? Natuurlijk zijn de tanden van een konijn superbelangrijk. Maar wist je dat je zijn vacht regelmatig moet kammen? Tips voor de verzorging van de vacht, tanden, nagels, ogen en oren. Zo houd je je konijn langer gezond!

 

Tanden van konijn verzorgen

De tanden van een konijn verzorgen, komt vooral neer op de lengte van de snijtanden in de gaten houden. Eén van de meest voorkomende tandproblemen bij konijnen, zijn namelijk te lange snijtanden. Hierdoor kan het eten pijnlijk of zelfs onmogelijk worden. Zodra de tanden te lang dreigen te worden, laat je ze knippen bij een dierenarts.

Verder zorgt het knabbelen op harde voeding dat de tanden op natuurlijk wijze slijten en ‘gepoetst’ worden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

konijn verzorgen: tanden

 

 

Konijnenvacht moet je kammen

Ook konijnen kennen een rui in het voor- en najaar. Tijdens die periode kan je hun haren twee keer per week. Heeft je dier halflang of lang haar? Dan moet je het hele jaar door de haren van je konijn verzorgen. Bij hem ontstaan snel klitten en zijn vacht kan vervilten. Een gezonde vacht is glanzend en vertoont geen kale plekken.

Lees verder over de vachtverzorging bij konijnen

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

konijn verzorgen: vacht kammen

 

Pas op voor te lange nagels

De nagels van konijnen groeien door. In de natuur slijten ze door het lopen op een harde ondergrond en het graven. Maar bij onze huisdieren gebeurt dit soms onvoldoende en zijn de nageltjes te lang. Koop een speciaal nagelschaartje voor konijnen en knip te lange nagels af.

Pas daarbij op dat je niet in het ‘levende deel’ van de nagel knipt. Bij konijnen met zeer lichtgekleurde nagels herken je dat gedeelte aan de roze kleur. Kun je die kleur moeilijk onderscheiden doordat je dier donkere nagels heeft? Soms helpt het als je ze achterlangs met een zaklamp beschijnt. Bij twijfel laat je de nageltjes door een dierenartsassistent knippen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

konijn verzorgen: nagels

 

Controleer ogen en oren

Bij de verzorging van een konijn, hoort ook het regelmatig checken van zijn oogjes en oren. Een ontsteking herken je aan roodheid, een penetrante geur uit de oren, of troebelheid van de oogjes. Er zijn producten verkrijgbaar om konijnenoren en – ogen schoon te houden. Vraag je dierenarts om advies.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

konijn verzorgen: oren en ogen

 

Konijn zindelijk maken

Zeker wanneer je konijn binnenshuis leeft, is het handig om hem zindelijk te maken. En dat is gelukkig heel eenvoudig:

Konijn zindelijk maken

 

Houd je konijn in beweging

Ook bij konijnen geeft overgewicht risico op allerlei gezondheidsproblemen. Hen in beweging houden is dan ook een belangrijk onderdeel van de verzorging. Verschillende soorten speeltjes zijn al een hulpmiddel om je dier meer te laten bewegen. Maar wist je dat je konijnen ook kunt trainen, zelfs voor agility? Daarmee zorg je voor extra beweging en versterk je bovendien jullie band.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

konijn verzorgen: beweging

 

Mentale uitdaging

Konijnen hebben ook mentale uitdagingen nodig. Het zijn namelijk superslimme dieren! Intelligentiespelletjes houden je vriendje ook op dat gebied actief en gaan verveling tegen:

Leer meer over intelligentiespelletjes voor konijnen

 

Castratie konijn

Overweeg om je konijn te laten castreren. Naast het voorkomen van ongewenste nestjes, geeft de ingreep vrouwtjes minder kans op baarmoederkanker-en onstekingen. Bij rammen kan het hormonaal gestuurd agressief gedrag verminderen of zelfs helemaal laten stoppen, net als het sproeien.

Ik wil verder lezen over de castratie van konijnen

 

 

 

 

bron: Hart voor Dieren Magazine